Lenovo objavio rekordne poslovne rezultate u periodu od 2011 – 2012 godine

Fotografija članka: Lenovo objavio rekordne poslovne rezultate u periodu od 2011 – 2012 godine

Lenovo grupa objavila je poslovne rezultate za četvrti fiskalni kvartal i cijelu godinu završno s 31. ožujkom 2012. S rekordnom godišnjom dobiti od 29,6 milijardi američkih dolara što predstavlja rast od gotovo 37% u odnosu na prethodnu godinu, Lenovo je završio financijsku godinu kao drugi najveći proizvođač računala na svijetu s rekordnim godišnjim tržišnim udjelom od 12,9%. Tijekom godine, Lenovo je uspješno demonstrirao sposobnost implementiranja svoje strategije „zaštiti i napadni“, kako na razvijenim tako i na tržištima u razvoju, uz istovremeno postizanje uravnoteženog rasta u svim zemljopisnim regijama, svim potrošačkim segmentima i kroz sve linije proizvoda. To je rezultiralo rekordnim godišnjim prihodom prije oporezivanja od 582 milijuna američkih dolara što predstavlja rast od 63% u odnosu na prethodnu godinu.

Tijekom četvrtog fiskalnog kvartala, konsolidirana prodaja tvrtke Lenovo povećala se za 54% na 7,5 milijardi američkih dolara. Deseti uzastopni kvartal tvrtka raste brže od vodeća četiri proizvođača računala, dok je globalna isporuka računala porasla za 44% na godišnjoj razini. U usporedbi s cjelokupnim rastom tržišta od samo 4,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, Lenovo je rastao brže od tržišta 12 uzastopnih kvartala.

Tijekom četvrtog fiskalnog kvartala Lenovo je ostvario prihod prije oporezivanja od 102 milijuna američkih dolara što predstavlja impresivan rast od 69% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Bruto dobit tvrtke u četvrtom fiskalnom kvartalu narasla je na 806 milijuna američkih dolara, što predstavlja povećanje od 34% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupna marža bila je 10,8%. Operativna dobit za četvrti fiskalni kvartala iznosila je 102 milijuna američkih dolara, što je porast od 46% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je dobit dioničara porasla za 59% posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 67 milijuna američkih dolara.

Osnovna zarada po dionici za četvrti fiskalni kvartal bila je 0,65 američkih centi ili 5,04 honkonških centi. Upravni odbor Lenova objavio je finalnu dividendu od 1,29 američkih centi ili 10 honkonških centi po dionici za fiskalnu godinu završno s 31. ožujskom 2012.
 
Za fiskalnu 2011 / 2012 godinu, isporuka računala tvrtke Lenovo povećala se za 34,9% u odnosu na prethodnu godinu u usporedbi s ukupnom stopom rasta tržišta od samo 3% tijekom istog razdoblja. Ukupna dobit za cijelu godinu iznosila je 3,4 milijarde američkih dolara što je povećanje od 46% u odnosu na prethodnu godinu. Ukupna marža iznosila je 11,7%, dok je operativna dobit za cjelokupnu fiskalnu godinu iznosila 584 milijuna američkih dolara što je rast od 54% u odnosu na prethodnu godinu. Profit Lenova pridonio je rastu dobiti dioničara za impresivnih 73% u odnosu na prethodnu godinu na 473 milijuna američkih dolara.

„Fiskalna 2011 / 2012 godina bila je rekordna godina za Lenovo gdje smo ostvarili rekordne rezultate u prihodu, isporuci, tržišnom udjelu i prihodu prije oporezivanja. Naša fiskalna godina završila je na impresivan način sa snažnim zamahom. Globalna isporuka računala Lenova porasla je za 35% u odnosu na prethodnu godinu rastući 10 puta brže od tržišta, globalni tržišni udio povećao se za tri postotna boda dok je neto dobit porasla za 73% u odnosu na prethodnu godinu. Tijekom četvrtog fiskalnog kvartala, Lenovo je bio najbrže rastuće tvrtka među vodećim proizvođačima računala na globalnim tržištima u razvoju, komercijalnim tržištima, potrošačkim tržištima kao i zrelim tržištima gdje smo po prvi puta ostvarili dvoznamenkasti rast. Učvrstili smo našu vodeći poziciju na globalnim tržištima u razvoju gdje je Lenovo već postigao dvoznamenkasti tržišni udio na 15 tržišta, dok je u Indiji postao vodeći proizvođač računala“, izjavio je Yang Yuanqing, predsjednik i izvršni direktor Lenova. „S pojavljivanjem multifunkcionalnih uređaja kao što su pametni telefoni, tableti i Smart TV, naša industriju ulazi u PC+ eru. Lenovo želi predvoditi PC industriju nadograđujući svoju lidersku poziciju i predvođenjem u PC+ ere“

Tijekom četvrtog fiskalnog kvartala, Lenovo je najavio formiranje četiri nove poslovne jedinice koje se temelje na geografskoj učinkovitosti, smanjenju troškova i vrijednosti za korisnika: Kina, Europa/Bliski istok/Afrika (EMEA), Sjeverna Amerika i Azija-Pacifik / Latinska Amerika (APLA), na čijem je čelu viši potpredsjednik Lenova. S vodećim tržišnim udjelom u Kini i Japanu, Lenovo je sada vodeći proizvođač računala u dva od tri najveća svjetska tržišta računala. Novi preustroj stvoren je zbog spoznaje da uspjeh Lenovo ovisi o bliskosti sa svojim korisnicima što će osigurati da tvrtka ostane u poziciji kako bi implementirala svoju globalnu strategiju u budućnosti.

Pregled po tržištima
Lenovo je u Kini povećao isporuku računala u posljednjem fiskalnom kvartalu za 22,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, više nego dvostruko u odnosu na ukupnu stopu rasta tražišta od približno 10% tijekom istoga razdoblja. To je omogućilo Lenovu tijekom četvrtog kvartala ostvarivanje snažnog rasta tržišnog udjela u Kini od 3,2 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 30%, što je vodeći udio na tržištu. Konsolidirana prodaja u Kini za posljednji kvartal porasla je za 32% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 2,9 milijardi američkih dolara ili 39% od ukupne prodaje tvrtke. Snažno poslovanje Lenovo u Kini nastavlja se zahvaljujući značajno prisutnosti Lenova u gradovima u razvoju koji se nalaze diljem zemlje kao i dodatne vrijednosti koju Lenovo pruža korisnicima na tim lokacijama.

Na tržištima u razvoju tijekom četvrtog fiskalnog kvartala, Lenovo je isporukom računala daleko nadmašio očekivanja industrije ostvarivši rast od 50% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine što predstavlja 7 puta više od ukupne stope rasta tržišta od 7,4%. Predstavljajući 16% od ukupne prodaje Lenova, prodaja na tržištima u razvoju tijekom četvrtog kvartala porasla je 43% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 1,2 milijardi američkih dolara. Lenovo je ostvario značajni rast tržišnog udjela diljem regije, ostvarivši porast od 2,1 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine s posebnim naglaskom na tržišta Indije i Rusije. Lenovo je završio kvartal kao vodeći proizvođač računala u Indiji, što predstavlja značajno ostvarenje, dok je u Rusiji postao treći proizvođač računala što nije ništa manje impresivno ostvarenje.
 
Kroz suradnju s tvrtkom NEC i završetkom akvizicije tvrtke Medison, konsolidirana prodaja na razvijenim tržištima za četvrti kvartal povećala se za 85% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 3,4 milijarde američkih dolara ili 45% ukupne prodaje tvrtke. Unatoč stagnaciji cjelokupnog tržišta tijekom četvrtog kvartala u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, isporuka računala Lenova je „eksplodirala“ ostvarivši rast od 81% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U poslovanju tvrtke posebno se izdvojila Sjeverna Amerika gdje je isporuka računala narasla za 26% u odnosu na cjelokupno tržište koje je stagniralo u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Potpomognuto rastom tržišnog udjela u Japanu, gdje je Lenovo vodeći proizvođač računala, i zapadnoj Europi, Lenovo je po prvi put ostvario ukupan tržišni udio od 10% diljem razvijenijih tržišta.

Pregled proizvoda
Konsolidirana prodaja prijenosnih računala Lenovo u svijetu u četvrtom fiskalnom kvartalu povećala se za 41% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 4,2 milijarde američkih dolara čineći 56% cjelokupne prodaje tvrtke. Tijekom istog razdoblja, isporuka računala Lenovo diljem svijeta povećala se za 44% ili gotovo devet puta u odnosu na cjelokupan rast tržišta od samo 5%. U četvrtom kvartalu, Lenovo je predstavio ThinkPad X1 hibridni prijenosnik s baterijom koja traje do deset sati te ThinkPad T430u Ultrabook, prvi poslovni ultrabook tvrtke Lenovo, ekstremno tankog i laganog dizajna. Nadalje, Lenovo je predstavio nekoliko novih prijenosnih računala IdeaPad s cijelim spektrom boja, različitog dizajna i performansi prilagođenih svakom korisniku – od mobilnih profesionalaca do studenata i svih onih između.

Isporuka stolnih računala Lenovo u četvrtom kvartalu u svijetu povećala se za 43% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine što je povećanje od gotovo devet puta usporedno s cjelokupnim rastom tržišta u svijetu od samo 5%. Tijekom istog perioda, isporuka stolnih računala Lenovo povećala se za 45% na 2,4 milijarde američkih dolara ili za 32% cjelokupne prodaje Lenova diljem svijeta. U četvrtom kvartalu, Lenovo je predstavio IdeaCentre A720 all-in-one stolno računalo s prvim 27-inčnim ekranom koji omogućuje široko podesiv kut od pet do devedeset stupnjeva. Također, Lenovo je predstavio novi IdeaCentre K430, tradicionalno stolno računalo s opcijom dvostruke grafičke kartice i twin hard drives.

Lenovo je zabilježio snažan rast u liniji proizvoda Mobile Internet Digital Home (MIDH) budući da se isporuka pametnih telefona povećala deset puta više u odnosu na cjelokupno kinesko tržište, omogućavajući Lenovu da ostvari 8,2 postotna boda u udjelu tržišta u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i završi kvartal za nijansu ispod dvoznamenkastog tržišnog udjela kao četvrti proizvođač pametnih telefona u Kini. Na tržištu koje je palo za dramatičnih 25% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, isporuka Lenovo telefona s u Kini povećala se za 4,5%, omogućujući tvrtki da ostvari 8,2 postotan boda u tržišnom udjelu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Najimpresivniji proizvod u liniji MIDH bio je neprekidan zamah tableta koji je na godišnjoj razini narastao na 17,2% tržišnog udjela u Kini omogućavajući Lenovu da postane drugi po redu prodavač tableta u Kini i četvrti na svijetu.

Lenovo objavio rekordne poslovne rezultate u periodu od 2011 - 2012 godine

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.