Lenovo kupuje BlackBerry i to cijelu kompaniju u paketu?

Fotografija članka: Lenovo kupuje BlackBerry i to cijelu kompaniju u paketu?

Ako je vjerovati informaciji koja je objavljena u Wall Street Journalu, čini se kako je jedan od potencijalnih novih vlasnika kanadskog BlacKberryja kineski tehnološki div Lenovo.

Oglas

Naime, poznato je kako BlackBerry prelazi u privatne vode, traže novog vlasnika. U rujnu je Fairfax Financial iz Toronta ponudio 4,7 milijardi dolara. Nešto kasnije se pojavila i informacija kako suosnivači kompanije Mike Lazaridis i Douglas Fredin također razmišljaju o “otkupu” cijele kompanije. Najnovija informacija koja se pojavila prije dva dana govori kako će i kineski tehnološki gorostas Lenovo dati svoju ponudu.

Lenovo je vodeći proizvođač računala u svijetu, a u drugom ovogodišnjem su kvartalu isporučili čak 11,3 milijuna smartphone uređaja (u istom periodu lani isporučili su 4,9 milijuna). Veliku većinu smartphonea Lenovo prodaje u Kini, a kupovinom BlackBerryja mogli bi povećati globalnu prisutnost i udio u tržištu.

U skladu s tim, Lenovo je potpisao sporazum prema kojem može “zaviriti” u BlackBerryjeve knjige, a kako bi dobio što bolju odluku. Otežavajuća okolnost moglo bi biti i uplitanje kanadske vlade u cijeli postupak. Naime, svaka strana ponuda (izvan Kanade) koja je veća od 334 milijuna dolara mora proći vladinu “screaning” kako bi se vidjelo je li ponuda donosi ekonomsku dobit. Tu postoji i određeni sigurnosni rizik, jer velik broj kanadskih i američkih državnih dužnosnika koristi BlackBerry.

Interes Lenova za BlackBerry i nije toliko čudan. Još je u ožujku izvršni direktor Lenova Yang Yuanqing spomenuo kako bi mogli kupiti BlackBerry, ovisno o kretanjima na tržištu. Kao mogući kupci spominjani su i  Samsung, Google i Cisco, no samo neke njene dijelove, dok Lenovo želi kupiti sve.

Idemo i korak dalje. Podsjećamo vas kako je Lenovo prije devet godina od IBM kupio PC poslovanje za 1,25 milijardi dolara. U to vrijeme bila je to najveća kupovina neke kineske kompanije, a trebalo im je samo devet mjeseci da postanu broj jedan u svijetu. Naravno, ako se ovo realizira, bila bi to nova rekordna kineska kupovina. Nećemo dugo čekati na ovo, BlackBerry cijelu ovu priču želi zaključiti u studenom ove godine.

Ako bi Lenovo kupio BlackBerry, biste li kupili njihov uređaj? Ako nas pitate, naš je odgovor potvrdan…

Lenovo kupuje BlackBerry

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.