Lenovo kreirao najveće superračunalo nove generacije na Intel platformi

Fotografija članka: Lenovo kreirao najveće superračunalo nove generacije na Intel platformi

Nova tehnologija ugrađena u novo Lenovo superračunalo omogućit će rješavanje i najizazovnijih problema.

Oglas

Na konferenciji International Supercomputing Conference  (ISC2017), tvrtka Lenovo je objavila da je u centru Barcelona Supercomputing Center (BSC) završila osmišljavanje i implementaciju najvećeg svjetskog superračunala nove generacije temeljenog na  Intel platformi.

Superračunalo od 11,1 petaFLOP-a, nazvano MareNostrum 4, bit će smješteno u „najljepšem data centru“ na svijetu, u kapeli Torre Girona na Politehničkom sveučilištu Katalonije u Barceloni, a bit će korišteno  za potrebe znanosti, od istraživanja ljudskog genoma, bioinformatike i biomehanike, do predviđanja vremenskih prilika i atmosferskog sastava. Ovaj novi sustav, koji će vremenom nastaviti s rastom, nalazi se na 13. mjestu najnovije liste TOP500 (top500.org) koja je ažurirana 19. lipnja.

Brza isporuka, instalacija i optimizacija sustava MareNostrum 4 u BSC centru demonstrira snagu tvrtke Lenovo na području end-to-end računalstva visoke izvedbe. Gradeći na temelju naše 25-godišne povijesti x86 servera i vodeće pozicije na području x86 servera kada je u pitanju zadovoljstvo korisnika i pouzdanost, naš cilj u tvrtki Lenovo je da budemo najveća kompanija za superračunala na svetu, koja će pomoći čovječanstvu riješiti  najzahtjevnije izazove kroz brzi napredak tehnologije i inovacija.
– Kirk Saugen, predsjednik jedinice za data centre tvrtke Lenovo

Sustav pokreće više od 3.400 čvorova servera nove generacije, uz Intel® Xeon® skalabilne procesore, međusobno povezane s više od 60 kilometara Intel Omni-Path Technology 100 Gb/s mrežnih kablova.  To je treći suvremeni HPC sustav koji je tvrtka Lenovo instalirala u sklopu Partnerstva za napredno računalstvo u Europi (PRACE), što je čini najvećim proizvođačem HPS sustava ovoj znanstvenoj zajednici, i učvršćuje njenu poziciju kao najbrže rastuću super-računalsku tvrtku u Evropi.

Od laboratorija do tvornice, do implementacijskih timova na licu mjesta, isporučivanje sustava ove veličine i složenosti zahtjeva visoku razinu integracije i vještina. Nužan je fokus na holističko korisničko iskustvo koji mali broj tvrtki može pružiti.
– Madhu Matta, potpredsjednik i generalni menadžer sektora za superračunala i umjetnu inteligenciju u Lenovu


Dokazan globalni HPC lider

Od prvog pojavljivanja na listi Top500 2014. godine, tvrtka Lenovo postala je najbrže rastući TOP500 proizvođač na svijetu. S 92 prijave, Lenovo je druga tvrtka na globalnoj listi TOP500. Tvrtka Lenovo nalazi se na vodećem mjestu na području superračunala u Kini, najvećoj i najbrže rastućoj regiji za superračunala na svijetu, pri čemu ima čak 50 posto više prijava od najbližeg konkurenta.

Sa ciljem da nastavi  klijentima pružati pristup najnovijim tehnologijama, tvrtka Lenovo odlučila je nadograditi svoj globalni HPC centar za inovacije u Stuttgartu s 6.000 jezgri najnovijih Intel Xeon skalabilnih procesora i najnovijim NVIDIA grafičkim kartama međusobno povezanih najkvalitetnijim materijalima tvrtki Mellanox i Intel.  HPC centar za inovacije otvoren je u svibnju 2015. godine kako bi surađivao s klijentima i omogućio im pristup najnovijim tehnologijama, kao i da testira sustave prije isporuke, kao što je MareNostrum 4. Kompletna nadogradnja sustava bit će završena u kolovozu 2017. godine.

Primjer industrijske suradnje potaknute HPC centrom za inovacije je Sveučilište u Birminghamu koje je izgradio istraživački centar pod nazivom Birmingham Environment for Academic Research (BEAR). BEAR  centar predstavlja skup IT resursa koji su sveučilišnoj zajednici i kvalificiranim vanjskim znanstvenicima dostupni bez dodatnih troškova, čime se omogućava ubrzavanje procesa istraživanja u brojnim disciplinama, kao što su sekvenciranje genoma, medicinska i lingvistička istraživanja.

Sekvenciranje genoma može generirati brz uvid u rasprostranjenost i uzorak širenja važnih epidemija. Kada je Zika virus pogodio Amerike, uspjeli smo odgovoriti tako da smo inicirali prenosivo sekvenciranje pogođenim područjima, čime smo dobili podatke o sekvencama za samo nekoliko dana. Komparativna analiza sekvenci genoma traži značajne računalne i zahtjeve za pohranom . Novi sustav omogućava brzo i pouzdano obrađivanje podataka, čime se ubrzava analiza. Imamo tu mogućnost brzog pristupa stotinama CPU-a, tisućama gigabajta RAM-a i desetinama terabajta prostora za pohranu. To znači da možemo držati korak s brzim generiranjem podataka i  brzo objaviti nova istraživanja znanstvenoj i javno-zdravstvenoj javnosti kako bismo pomogli u naporima u reakciji na epidemije.
– Nick Loman, profesor mikrobijalne genomike i bioinformatike na Sveučilištu u Birminghamu

Dostupnost

Pristup Lenovo HPC centru za inovacije dostupan je svim klijentima tvrtke. Za više informacija, kontaktirajte prodajne predstavnike ili partnere.

Više informacija o trenutnim aktivnostima tvrtke Lenovo u centru Barcelona  Supercomputing Center (BSC) dostupno je na  , dok je Hyperion studija slučaja dostupna na ovom .

Više informacija o PRACE partnerstvu dostupno je na .

Više informacija o superračunalu BEAR na Sveučilištu Birmingham, dostupno je na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.