Lenovo K900 – pravo osvježenje u Android smartphone sceni [TEST]

Fotografija članka: Lenovo K900 – pravo osvježenje u Android smartphone sceni  [TEST]

Početkom godine tvrtkaje objavila prvi svjetski Intel dual-core smartphone oznake K900. Smartphone je istog trena privukao našu pozornost. Od tada, pa sve do prije nekoliko dana, kada smo se napokon dočepali modela, je prošlo prilično vremena. A što smo čekali? Uređaj koji se razlikuje od mnoštva ili jedan od mnogih tipičnih smartphone, otkrivamo u recenziji.

Oglas

Govoreći o Lenovo brandu, svi ga povezuju uglavnom s prijenosnim računalima. Međutim, tvrtka je peti globalni proizvođači smartphonea na svijetu. Ne znamo znate li, ali prethodni model našeg testnog modela K900, smartphone K860, je imao implementiran prvi Exynos ( 4412 ) 4-jezgreni SoC . Informacija je vjerojatno razočarala sada one koji su mislili da se radi o Samsungu. Eto, ipak nije.

Inspekcija dizajna, kvalitete izrade i funkcionalnih elemenata

Lenovo K900 ili međunarodna verzija Kobe Bryant, ima monolitno tijelo pravokutnog dizajna, kao Sony Xperia Z Ultra, ali malo ukošeno. Ostavlja snažan učinkovit dojam i ne manjka mu elegancije. Što se tiče mjera, one su 157 x 78 mm. Debljina tijela mjeri samo 6.9 mm. Ipak na nekim segmentima iznosi 7.1 mm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lenovo K900 nije problem strpati u džep traperica. Moramo priznati da radi mali pritisak na prepone tijekom hodanja, ili je to samo znak da su mi trapke ipak preuske? Hm…treba razmisliti o tome. Mase je 162 grama. Nije puno s obzirom na to da je izrađen od inoxa  i malo polikarbonata koji se nalazi na gornjem i donjem kraju, zbog antenskih modula.
Lenovo K900, sprijeda djeluje u muškom stilu. Možda vam je zbog toga teško zamisliti model u rukama ljepšeg spola, ali vjerujete, lijepo se uklapa, iako ga će teže koristiti jednom rukom. Provjereno.

20131103101127

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na prednjem gornjem dijelu panela uočavamo Lenovo branding u centru, horizontalnu mrežicu zvučnika, 2 MP kameru (1920×1080 točaka rezolucije) i senzore koje je gotovo nemoguće primijetiti. Savršena je integracija. Prema dnu prednje površine su tri android osjetilne tipke. Back , Home i Opcije / Postavke . Srednja malo odskače od ostalih u liniji zbog plavog pozadinskog svjetla u odnosu na druge dvije koje imaju bijelo. Ono što bi posebno pohvalili je činjenica da tipke ne zauzimaju dio zaslonskog prostora.

Zaslon:

Dijagonala zaslona proizvedenog od strane LG-ja, podržava do 10 istovremenih dodirnih točaka i mjeri 5,5 inča, razlučivosti 1080 x 1920 piksela, gustoće piksela 400 ppi. Ova gustoća nije rijetka ali je visoka i teško će te vidjeti pikselizaciju. Dinamično osvjetljenje radi čak i ako je automatsko podešavanje svjetline na izborniku isključeno zbog uštede energije. Zaslon na Lenovo K900 je tipičan predstavnik IPS tehnologije. Ima širok kut gledanja i umjeren polarizacije sloj. Na suncu boje ne blijede. Ima i oleophobic premaz, nema ružnih otisaka prstiju. Palac gore. Dijagonalni kutevi pokazuju određene emisije u boji, ali u prihvatljivim granicama. Mjerenjima smo ustanovili da kontrast je oko 1250:1 ali ne baš uvijek. Ima nekih oscilacija za pojedine aplikacije ili bolje reći one treće strane. Vjerojatno problem se krije u algoritmu za optimizaciju. Nadalje, naši testovi su pokazali da bijela nije previše bijela, da se plava nijansa povećava svjetlinom. Bez obzira na sve navedeno, za naš ukus, boje su čak malo prezasićene ali azijski svijet voli jače tonalitete za razliku od nas Europljana. Uočili smo i jedno blago curenje svjetla što je česti problem s IPS panelima.

Da ne mislite kako je sve idealno, granice između bočnih rubova su vrlo jasne. Ovaj nedostatak izravnog kontakta između metalnih dijelova i ravnog stakla zaslona bi mogao biti dugoročno problem zbog ulaska nečistoća.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Okrenemo li smartphone na stražnju stranu, prva stvar koja se uočava je tekstura brušenog metala.

20131103101219

Ovdje su i četiri metalna vijka. Ne upućuju na mogućnost otvaranja. Probali smo ih odvinuti, ali bez uspjeha. Pretpostavljamo da se koriste samo za ojačanje konstrukcije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na vrhu, relativno blizu ruba je 13 MP kamera, otvora blende F1.8, uz dva LED svjetla. Leća nije uzdignuta. Ravna je s površinom. Zvučnik je pozicioniran u desnom dijelu.

Na desnoj strani je utor za SIM karticu i tipka za regulaciju glasnoće.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lijevo je tipka za uključivanje /isključivanje uređaja i buđenje zaslona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrh je gladak. Nema  elemenata.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na dnu je microUSB 2.0 port i 3.5 mm priključak za slušalice, plus drugi mikrofon s poništavanjem šuma.

9/10

Tehnička specifikacija i njena funkcionalnost

 

U odnosu na ARM arhitekturu i Qualcomm procesore, Intel Atom procesori nisu dugo u segmentu smartphonea. Na našim testovima imali smo ( Z2420)  i , pogonjene na Intelovim procesorima. Iako su modeli temeljeni na istim procesorima, u samom radu razlike su kardinalne. Ovogodišnji Intelovi procesori dolaze u tri verzije, a Lenovo K900 ima najviši standard. Procesor nosi oznaku Z2580. Njegovu arhitekturu čine dvije Saltwell (x86) jezgre takta do 2 GHz. Procesor nije najnoviji jer to je Bay Trail, ali nije još implementiran u niti jedan smartphone. Proći će još nekoliko mjeseci dok se to desi.

Procesor ima grafičku podršku GPU SGX 544MP2, koji ubrzava rad na 533MHz, s niskom latencijom memorije i optimiziranom podrškom za OpenGL ES2.0 i OpenVG 1.1 standarde. RAM (LPDDR2) mjeri 2 GB i uglavnom je uvijek dostupno 600 MB slobodnog kapaciteta. Za internu pohranu postoji samo jedna opcija, 16GB eMMC memorije podijeljene na dvije particije. Korisnički je dostupno oko 9.7 GB. Nema mikroSD. Nama to ne predstavlja problem budući da smo navikli koristiti neki od servisa za pohranu podataka u oblaku. Kako se elektronički elementi ispod poklopca ponašaju i koliko se razlikuje u odnosu na konkurenciju, prvo smo provjerili kroz sintetičke testove. Budući da dio testova nije optimiziran za x86 arhitekturu, dio rezultata treba uzeti s većom rezervom. U AnTuTu , rezultati su dosegnuli 20034 boda (veći rezultati ukazuju na jaču izvedbu), a 3D test je detektirao prosječan broj od 27.7 okvira što ukazuje na nešto otežanu izvedbu 1080p rezolucije ili slabiju optimizaciju.

Basemark X Professional Edition, za ocjenjivanje grafike i cross-platforme za igre, nije nam pokazao visoke rezultate, ali ipak su dobri. Nativ rezolucija iznosi 58.938, dok off screen 720 p – 159,4119. Kvadrant: rezultati su općeniti. Nenamark 2, pokazao nam je odličnu izvedbe na 1080p razlučivosti, 59.7 fps.

Screenshot_2013-10-30-15-42-03

3DMark testovi Ice Strom i Ice Strom Ekstrem:

Vellamo test za izvedbu HTML5, pokazao je više od 1.800, što su visoke razine.

 

15-32-03-91

Javascript, također daje visoke rezultate. Linpack je dao niske rezultate u rangu su dual-core ARM procesora. Vjerojatno se radi o algoritmu koji nije optimalan za Intel čipove.

GFX bench:

Druga provjera, nama najdraža, igranje je video igara kao dio testa performansi jer sintetički testovi ne predstavljaju pravu izvedbu proizvoda. Stvarno iskustvo korištenja je autentičnije.– može se normalno odigrati. Nema pogrešaka.  Zadovoljni smo.uz PowerVR paket, ima problema, učinci nisu visoki, a , usporava.  Očigledno još uvijek postoje propusti oko optimizacije igara za X86 sustav.

Sada je vrijeme da sumiramo učinkovitost osnovnog hardvera: Procesor nije brz kao Snapdragon 800, ali dobro drži korak. Brzina preuzimanja mrežnih stranica je izuzetna (što dijelom ovisi i o vezi), a prebacivanje između aplikacija skoro da je neprimjetno. Dio „teških“ video igara, koje su optimizirane, radi bez problema.

Krenimo dalje sa specifikacijama. GPS-prijemnik BCM4752, podržava GPS i GLONASS. GPS radi izuzetno brzo i točno. U zatvorenom prostor (shopping centru) nas je od hladnog starta pronašao za manje od pola minute.

GPS

Spajanje na računalo omogućeno je MTP protokolom i PTP (Picture Transfer Protokolom), kao i USB kabelom. Podržana je OTG funkcionalnost. Nema problema za spajanjem USB flash diskova i vanjskih diskova. Podržane su mobilne mreže i frekvencije: 2G: GSM / GPRS / EDGE 850/900/1800/1900 MHz; 3G: DC-HSPA + (42 Mbit / s) 850/900/1700/1900/2100 MHz. 4G nije podržan. ; Wi-Fi: 802.11a/b/g/n (Broadcom BCM4330); BT 4.0. Od senzora ima: senzor za osvijetljenost, blizine, akcelerometar, žiroskop, digitalni kompas…..

senzori

Baterija

Kapacitet baterije  2500 mAh (9.5 Wh i 3.8 V). Nije korisnički zamjenjiva. Budući da je uređaj novi, informacije o autonomiji uzmite s malo rezerve. Uglavnom, od 9 sati ujutro do 18 sati navečer uspijevali smo proći radni dan bez potražnje za utičnicom. Ako smo imali umjereni radni dan, ili ako uz Lenovo K900 koristili smo još jedan uređaj, oko 23 sata morali smo priključiti adapter za punjenje.

Igrate li igre, (Dungeon Hunter 4 – pola sata igranja odnosi 21% energije), gledate filmove, moći će te maksimalno nategnuti kapacitet do osam sati. Detektirali smo da 3G pristup internetu za sat vremena odnosi 22 % kapaciteta.Uočili smo da nema standardnog grafa potrošnje energije baterije. Lenovo je dodao svoju aplikaciju imena „Lenovo Power“. Nije loša, čak savjetuje koje usluge ili značajke da isključite za produljenje vijeka trajanja, ali čini nam se da su ovdje zakomplicirali jedan jednostavan i učinkovit prikaz.

8/10

Android 4.2.2.,  Lenovo  UI i aplikacije

 

Lenovo K900, trenutno vrti Android inačice 4.2.2. Hoće li ili neće pristići inačica 4.3 ili 4.4., teško nam je reći u ovom trenutku, ali npr. Prestigio PAP5430 , još uvijek je na 4.0 inačici Androida kao i prvog dana pojavljivanja na tržištu.
K900 ima za otključavanje zaslona skup ikona u obliku djeteline s četiri lista. Zgodno. Povlačenjem listova moguće je direktno pokrenuti aplikaciju fotoaparata, telefonsko sučelje, pristupiti početnim zaslonima ……….

Ovaj startni sustav se ne razlikuje puno od ostatak android svijeta. Tek nakon ulaska u postavke, odnosno na početne zaslone, otkriva se jedan specifičan vizualni identitet Lenovo korisničkog sučelja koji ne utječe na ukupnu funkcionalnost ali daje na tonu opcija za prilagodbu.

sućelje

Za početne zaslone ( maksimalno 9) i dio obavijesti postoje mnoge prilagodljive opcije, uključujući set ikona, promjenu veličina ikona i pozadina oko ikona, specijalne efekte, dvadesetak načina prijelaza, automatsko čišćenje neaktivnih aplikacija, itd. Držite li nekoliko sekundi prst na bilo kojoj ikoni, na početnom zaslonu, pojavit će se pop-up izbornik s tri opcije: Replace / Preimenuj / Ukloni. Ovdje treba biti malo oprezan. Odaberete li zadnju opciju, bit će te upitani želite li ukloniti aplikaciju, ali potvrdite li upit, cijela aplikacija bit će izbrisana iz phableta, ne uklonjena s početnog zaslona. Uklanjanje se odvija povlačenjem aplikacije na vrh zaslona.

Padajući izbornik – obavijesni bar je uređen tako da možete imati samo pristup do pet funkcija, ili cijeloj hrpi odaberete li rešetku za prikaz. Za multitasking ne postoji tipka za brisanje svih otvorenih aplikacija. Malo netipično, ali što je, tu je. Postavke sustava sučelja su podijeljene u tri stupca.

Možda će se nekima učiniti zbunjujuće, ali prema našem mišljenju, dobra je ideja grupiranje postavki. Glavni izbornik ima 4×5 matricu, a u postavkama odvojene opće i napredne postavke. Standardni set aplikacija funkcionalno se ne razlikuje od drugih Android uređaja. Uključene su aplikacije: kalkulator, kalendar,sat, svjetiljka, Facebook, Evernote, Skype, UC preglednik, News and Weather, Glasovne bilješke, YouTube, sve Google aplikacije i servisi. Ono što će vam se svidjeti je File Manager aplikacija za pristup mapama i aplikacijama u phabletu na temelju kategorije, njihovo pretraživanje, uklanjanje, sortiranje itd.  Za uredski paket, tvrtka Lenovo je odabrala Kingsoft Office.

Tipkovnica: U uređaju dolaze dvije tipkovnice: Android (AOSP) i . Nema problema za unos znakova koristite li bilo koju tipkovnicu od navedenih.

Budući da se ipak radi o modelu većih dimenzija, TouchPal X tipkovnica nudi osim standardnog prikaza znakova i pomicanje virtualnih tipki u lijevu ili desnu stranu da  bi ih lakše dohvatili palcem, a ovisno u kojoj ruci držite K900.

Untitled

Internet: Lenovo K900 je opremljen s tri preglednika: Android, i. Sva tri rade dobro i brzo renderiraju stranice.

Telefonija, kontakti, poruke

Lenovo je izvrsno prilagodio ovaj osnovni segment za svaki mobilni uređaj na vrlo produktivan način kroz Contact Manager opciju. Ona donosi popis poziva, kontakata, poruka, sve na jednom mjestu. Zgodan dodatak je Info centar, za brzi pristup nizu postavki: vraćanje kontakata, upravljanje kontaktima, brzo biranje, stvaranje sigurnosne kopije i postavke SMS-a (uvoz/izvoz na SD karticu).

Inače, kvaliteta poziva je jako dobra, pa čak i na spikerfonu. Bez obzira jesmo li se nalazili u bučnom ili tihom okruženju sugovornicima smo zvučali glasno i jasno, kao i oni nama.

Tvrtka Lenovo je dodala i neke geste, možda bolje reći automatske akcije. Poput LG G2 modela, zaslon se može otključati kucanjem po površini. Nadalje, uređaj detektira nalazi li se u džepu ili torbi, i tada automatski pojačava glasnoću zvona. Prilikom vađenja, utišava zvuk. I na kraju, pritiskom na tipku glasnoće, isto tako možete phablet uključiti u rad.

9/10

Multimedija

Lenovo K900 odlikuje 13 MP kamera podržana Sony Exmor BSI senzorom sa širokokutnim otvorom blende F1.8. Otvor blende izravno utječe na dubinu polja djelovanja i količinu svjetla. Što je veći, u uvjetima slabog osvjetljenja, fotografije imaju bolje rezultate . Lenovo ima po uzoru na Nokiju, svoj softver za kameru, vrlo bogat opcijama pod imenom “super-kamera.” Sučelje je podijeljeno u Osnovne postavke (prijelaz za prebacivanje između prednje/stražnje kamere, odabir rezolucija, scene, kvalitete fotografija, prikaz rešetke, ručna postavke svjetla, kontrasta itd.), Napredne postavke (ISO, balans bijele, određivanje načina fokusa), kao i Ostalo (zvuk fotoaparata, fokus, animacija kamere, vraćanje na zadane postavke, uključivanje geolokacijskih oznaka).

Softver podržava panoramske fotografije, HDR (Pozadinsko osvjetljenje), snimanje ljudi pri slabom osvjetljenju, uklanjanje nepoželjnih elemenata iz snimljenih fotografija, i “GIF” mod koji daje specifične slike. Ukupno postoji devet načina rada koje možemo odabrati prema svojim potrebama i 24 specijalna filtra. Burst mod je zabavan za korištenje i snima do 100 uzastopnih snimaka. Nismo isprobali opciju do potpunosti, vjerujemo proizvođaču. Za HDR snimanje morate imati mirnu ruku i čekati do tri sekunde da procesor napravi obradu.  Isto tako za  snimanje panorame. Procesi su spori.

Fotografije u punoj rezoluciji možete vidjeti

Kvaliteta snimljenih fotografija  je dobra. Nije najbolja kao kod Nokije Lumia 1020, ali je u rangu HTC One modela. Ali sada se opet moramo malo vratiti na početak recenzije, dio koji se odnosi na procesor. Naime, procesor je podržan od Clover Trail + platforme. Jedna od glavnih značajki je optimizacija obrade slika i dijelom dobre foto/video rezultate možemo zahvaliti i ovom dijelu. Sitni detalji su vrlo jasni ali ipak manji nego na običnim SLR fotoaparatima. Noćne scene imaju dobre rezultate. Buka i na 100% uvećanje, nije toliko očita kao na drugim uređajima.

Svoje fotografije i video zapise možete pogledati kroz SuperGallery . Prvi puta kada smo pokrenuli ovu galeriju, pomislili smo da Lenovo K900 je dual boot phablet, jer smo na zaslonu imali žive pločice iz Windows Phone 8 sustava Eto, takav dojam ostavlja. Galerija je također puna značajki, omogućuje stvaranje kombiniranih i GIF slika ali daje najdetaljnije informacije o fotografijama koje smo do sada vidjeli.

Lenovo K900 može bez problema reproducirati 720p i 1080p HD video, uz izvrsnu sinkronizaciju zvuka i slike. Zahvaljujući samom procesoru, ima hardverski ubrzano dekodiranje i kodiranje 1080p na 30 fps. Dekoder podržava H.264, MPEG4, VC1, WMV9, H.263 standarde, a enkoder može podržati H.264, MPEG4 i H.263 standarde. Testovi za video kodiranje koje smo proveli korištenjem BSPlayera i MX playera, to su nam i pokazali. Dekodiranje se nosi s većinom video formata.

8/10

————————————————————————————————————————————————–

Rezime

Phablet K900, s iskustvenog gledišta je izvanredan kao poslovno/privatni uređaj, niste li od onih koji svakodnevno koriste mobilne uređaje za igranje ili gledanje filmova. Za igre još uvijek postoje problemi oko njihove kompatibilnosti, ali ne postoje za aplikacije. Super kamera, je vrlo praktična za obične korisnike zbog svoje hrpe mogućnosti, i nije potrebno poznavanje PhotoShopa ili sličnog alata da bi dotjerali snimljene fotografije. Isto tako, općenito govoreći, zadovoljni smo učincima kamere. Metalne površine mogu imati nedostatke poput vidljivih ogrebotina, ali plastična kućišta su postala već dosadna i isforsirana. Malo promijene u materijalu nije na odmet. Da, nije nam bilo nimalo neugodno držanje uređaja u ruci u bilo kojem trenutku. Za one koji su preskočili , cijena za K900 iznosi 522 eura. 

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 8,6 / 10

Kako ocjenjujemo? (Novo!)

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Foto/video by Racunalo.com (Sanja Ledinek) – video recenzija by Božidar Komarić

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.