Lenovo i Europska svemirska Agencija (ESA) zajedno mapiraju Mliječnu stazu

Fotografija članka: Lenovo i Europska svemirska Agencija (ESA) zajedno mapiraju Mliječnu stazu

Gotovo pet godina nakon što je svoje povjerenje dala rješenjima podatkovnih centara tvrtke Lenovo, Europska svemirska agencija (ESA) je obnovila ugovor s tvrtkom Lenovo.

Oglas

Tim činom ESA se nastavlja oslanjati na Lenovo NeXtScale System za obradu velikih količina podataka nastalih kao rezultat Gaia Projekta.

Cilj projekta Gaia, pokrenutog 19. prosinca 2013. godine, je omogućiti bolje razumijevanje nastanka i evolucije kozmičkog svemira bilježeći milijarde zvijezda i stvarajući najtočniju modernu kartu galaksije Mliječna staza. Kako bi stvorio najtočniji popis zvijezda, projekt zahtjeva naprednu tehnologiju koja omogućava upravljanje golemim količinama informacija precizno i bez greške.

Lenovo NeXtScale uklanja izazove koje donosi upravljanje velikim količinama podataka i nudi unaprijeđenu izvedbu, učinkovitost i fleksibilnost. Rješenja za obradu podataka tvrtke Lenovo, također dopuštaju nadzor izvršavanja više zadataka istovremeno korištenjem naprednih funkcija svojih servera.

Napredne mogućnosti računalstva visoke izvedbe

Lenovo surađuje s ESA-inim Europskim svemirskim centrom za astronomiju – točnije na Gaia misiji – od 2011. godine, omogućavajući obradu znanstvenih podataka prikupljenih za vrijeme misije. Posao obrade podataka je ključan element u pridobivanju finalnog dokumenta s podacima koji će, kada misija završi, biti veći od petabajta (milijun gigabajta, ili ekvivalent od otprilike 200.000 DVD-a). Sustavi tvrtke Lenovo koji su korišteni za obradu ovih podataka su fleksibilni, skalabilni te omogućavaju sigurnu i pouzdanu obradu podataka.

Suradnja tvrtke Lenovo s ESA-om potvrda je tvrtkine predanosti i ambicije na tržištu računalstva visoke izvedbe (High Performance Computing – HPC). Tvrtka Lenovo je 2015. godine u Stuttgartu otvorila Globalni HPC inovacijski centar kao bazu za istraživanje i razvoj te određivanje standarda aplikacija. Prošle se godine, tvrtka Lenovo, priključila Europskoj tehnološkoj platformi za HPC –  udruženju kojem je cilj imati aktivnu ulogu u definiranju prioriteta istraživanja i aktivnosti kako bi pomoglo Europskoj Komisiji definirati i napredovati na području računalstva visoke izvedbe koje, pak, ima središnju ulogu u poticanju ekonomskog rasta Europe

Naši su nam korisnici uvijek bili u fokusu svega što radimo. Konstantno se razvijamo i investiramo u inovacije, a  sve  kako bi našim korisnicima pružili najkonkurentnije proizvode na tržištu koji će im pomoći ostvariti uspjeh u njihovom poslu ili misiji. Suradnja poput ove koju imamo s ESA-om pomaže nam zadržati vodstvo i važnu ulogu u postavljanju standarda u industriji računalnih mogućnosti visokih performansi.
– Wilfred Sotolong, potpredsjednik sektora za podatkovne centre, Lenovo EMEA

O Europskoj svemirskoj agenciji

Europska svemirska agencija (ESA) je međuvladina organizacija osnovana 1975. godine s misijom oblikovanja razvoja europskih svemirskih sposobnosti te kako bi osigurala da ulaganje u svemir donese korist za građane Europe i svijeta.

ESA ima 22 države članice: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska  Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švedska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo, od kojih su njih 20 članice Europske unije. ESA je uspostavila službenu suradnju s još sedam drugih zemalja članica Europske unije. Također, i Kanada surađuje u nekim ESA-ini programima u skladu s Ugovorom o suradnji.

Koordinirajući financijske i intelektualne resurse svojih članica, ESA može poduzeti programe i aktivnosti koje su daleko izvan dosega svake pojedinačne Europske države. Posebno surađuje s Europskom unijom na implementaciji Galileo i Copernicus programa.

ESA razvija uređaje za lansiranje, svemirske letjelice i postrojenja na zemlji koja su potrebna za održanje Europe u prvim redovima globalnih svemirskih aktivnosti. Danas, ona razvija i lansira satelite za promatranje Zemlje, navigaciju, telekomunikacije i astronomiju, šalje sonde u daleke kutke Sunčevog sustava i surađuje u ljudskom istraživanju svemira. Saznajte više o ESA-i na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.