Lenovo donirao računala za buduću Banku tkiva

Racunalo.com foto

Donaciju je preuzela mr. sc. Mirna Tominac Trcin voditeljica Laboratorija i izjavila: „Drago nam je što je Lenovo prepoznao naše potrebe i donacijom četiri vrhunska računala pomogao pokretanje rada Laboratorija i banke tkiva. Naime, trenutno se uzgojena koža za liječenje opeklina može naručiti samo iz inozemstva, što je za hrvatsko zdravstvo, dugotrajnija i znatno skuplja opcija. Pokretanje uzgoja ljudske kože u Hrvatskoj nužno je kako bi se spasili životi teško opečenih ljudi. Hrvatska bi tako postala dijelom zajednice velike većine razvijenih zemalja koje pružaju mogućnost liječenja ovom suvremenom metodom“.


Projekt uzgoja ljudske kože razvijen je prije nekoliko godina na Institutu Ruđer Bošković pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Milivoja Boranića, doktora medicine. Krajem 2003. godine Laboratorij za uzgoj kože pri Institutu morao se zatvoriti zbog zastarjelosti, a 2004. godine, zahvaljujući tadašnjem ravnatelju prof. dr. sc. Gojku Buljatu dr. med.,  odlučeno je da se novi, moderni laboratorij izgradi pri Klinici za traumatologiju. Novi laboratorij izgrađen je i opremljen gotovo u potpunosti donacijama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Grada Zagreba te nekoliko tvrtki.Od uzorka kože pacijenta površine oko dva četvorna centimetra moguće je nakon mjesec dana uzgoja dobiti površinu od oko jednog četvornog metra kože što je dovoljno za pokrivanje 50-postotne opekline odrasla čovjeka. Troškovi tretiranja takve opekline kožom iz inozemstva kreću se od 100.000 do 150.000 eura. No, kako su troškovi takvoga liječenja za hrvatsko zdravstvo previsoki, većina teško opečenih pacijenata umire. Za preživljavanje pacijenata s dubokim i ekstenzivnim opeklinama kojima je vrijeme ključni element preživljavanja, jednina je nada uzgojena koža, što naglašava hitnu potrebu za pokretanjem laboratorija za uzgoj kože.


Laboratorij za uzgoj kože prvi je takve namjene na području bivše Jugoslavije, a izgrađen je primjenom suvremene tehnologije «čistih prostora» i nalazi se u sklopu planirane banke kože i koštanih presadaka. Za pokretanje uzgoja kože laboratoriju nedostaje dio opreme uključujući i četiri računala vrhunske kvalitete. Lenovo je ovom hvalevrijednom donacijom omogućio daljnji razvoj ovog projekta. 


„Ponosni smo što možemo pomoći Laboratoriju za tkivno inženjerstvo i budućoj Banci tkiva, prvoj takvoj u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Lenovo kao tehnološki lider u PC industriji i kao društveno odgovorna kompanija, odlučio je svojim doprinosom pomoći u realizaciji ovoga značajnog projekta“, zaključio je Mladen Skuliber, marketing manager Lenova za regiju SEA (Jugoistočna Europa) prilikom predaje donacije.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.