Lenovo bi mogao proizvesti prve Windows 10 laptope na Snapdragon 835 procesoru

Fotografija članka: Lenovo bi mogao proizvesti prve Windows 10 laptope na Snapdragon 835 procesoru

Vodeći svjetski proizvođač računala prvi bi se mogao ohrabriti i prvi predstaviti prijenosno računalo koje radi na Windows 10 operativnom sustavu i Qualcommovom Snapdragon 835 procesoru.

Oglas

Već se dugo priča o tome kako Microsoft namjerava “preraditi” svoj Windows 10 operativni sustav kako bi radio na ARM arhitekturi, a koja se koristi u procesorima za pametne telefone i tablete. Izvori bliski kompaniji tvrde kako je samo pitanje vremena kada ćemo vidjeti prvi laptop na desetki i Snapdragonu, kažu kako je vrijeme konačno sazrjelo.

Naravno, i danas su u prodaji brojni tableti s vrlo povoljnim cijenama, a koji imaju “dual-boot” i rade na Windows i Android operativnim sustavima istovremeno. Radi se o Intelovim procesorima koji prepoznaju Intelovu/X86 i ARM arhitekturu, prva se povezuje uz Intelove procesore (iako je X86 dizajnirao AMD). Ali ono što je važno znati je kako se radi o arhitekturi koja je vezana uz Windows OS. Isto tako, do prije nekoliko godina Android nije niti postojao :)

No, vremena se očito mijenjaju. Šuška se kako bi se prvi ARM PC prijenosnici na Windows 10 operativnom sustavu i Qualcommovom ARM Snapdragon 835 procesoru mogao pojaviti već do kraja ove godine. Ne bismo se začudili kako bi prvi mogao biti Microsoftov Surface hibridni tablet/laptop, no najnovije informacije sugeriraju kako bi to ipak mogao biti Lenovo, koji ionako već godinama vrlo usko surađuje s Microsoftom. Vrlo će se vjerojatno raditi o nekom hibridnom 2-u-1 lako prenosivom uređaju malih dimenzija i težine.

Lenovo ima u tome iskustva, kao što je Lenovo Flex 11, Chromebook uređaju koji se temelji na ARM procesoru. Uređaj ima 11,6 inčni IPS ekran, ima vodootpornu tipkovnicu i SD memorijsko proširenje, dok baterija traje oko 10 sati. I cijena mu je vrlo pristupačna, samo 279$.

Ono što vi se u budućnosti moglo pojaviti je novi izraz za operativni sustav kao što je Windows 10 Cloud, a što bi trebala biti “cloud” inačica Windows 10 OS-a temeljena na ARM procesorima.

Mnoge će sigurno zanimati i koja će biti cijena novih Windows 10 prijenosnika na Snapdragon 835 procesoru, spominje s kako bi mogla biti osjetno niža. Isto tako, ova bi nova suradnja mogla potaknuti i brži razvoj 10-nanometarskih procesora.

Više informacija o novom smjeru razvoja prijenosnih računala mogli bi saznati na BUILD 2017 konferenciji, a koja je na rasporedu od 10-12. svibnja.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.