Lenovo 500 2.0 BT Speaker recenzija – bogatstvo zvuka za smartfone i tablete

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Lenovo 500 2.0 BT Speaker recenzija – bogatstvo zvuka za smartfone i tablete

Lenovo je možda manje poznat kao kompanija koja zna proizvesti kvalitetnu periferiju. U tu kategoriju možemo smjestiti i novi Lenovo 500 Bluetooth zvučnik, uz koji smo i zaplesali…

Oglas

Velika većina korisnika pametnih telefona i tableta nisu zadovoljni zvukom – najčešće je slab, piskutav, nema dubine ili kako često kažemo – nema basa. I to je istina. Iako se u posljednje vrijeme pojavljuju mobilni uređaji s kvalitetnijim zvukom kao što su sa zvučnicima s prednje strane, naravno ima i nekih drugih :), no za one prave ljubitelje dobrog zvuka to nije niti približno dovoljno.

Naravno, to ne treba miješati s uređajima koje imaju pravi audiofili čiji zvučnici ili pojačala koštaju po nekoliko desetaka tisuća kuna (i više!). Ovdje govorimo o nečemu što možemo ponijeti sa sobom u bilo kakvoj torbi, upravo takav jer Lenovo 500 BT Speaker, odnosno prijenosni zvučnik. I naravno, bežično spojiti na naše mobitelčiće i konačno uživati u kvalitetnom zvuku… :)

Što je u kutiji?

U kvalitetnoj kutiji crne boje osim samog valjkastog zvučnika pronašli smo torbicu za nošenje koja štiti zvučnik od mehaničkih oštećenja, zatim smo pronašli USB kabel, te još jedan s 3,5 milimetarskim stereo konektorom. Naravno, tu su i kratke upute za rukovanje s opisom tipki za koje mislimo kako vam neće trebati.

Vanjski izgled

Lenovo 500 BT Speaker ima vrlo moderan vanjski izgled. Osjeti se kako su se potrudili u tom dijelu, tako da su zamislili dva osnovna položaja – uspravljeni i položeni, što možemo vidjeti po strateški pametno raspoređenim gumenim nožicama.

Zvučnik je valjkastog oblika i to nas ponovo podsjeća na samostojeće Lenovo Yoga tablete koji su prvi u svijetu imali “valjak” u kojem se nalaze baterija i zvučnici. Nije teško prepoznati kako je upravo tablet nadahnuo Lenovo dizajnere u kreiranju ovog novog zvučnika koji djeluje vrlo moderno i estetski. Usudit ćemo se i reći kako bi ga svatko volio imati na svom radnom stolu jer će se vrlo lako uklopiti u svaki okoliš, u čemu mu pomaže srebrna boja metalnih i crna boja plastičnih dijelova.

Na onom tankom izvučenom dijelu nalazi se tipka za paljenje koja svijetli plavom bojom, a dok se spaja preko Bluetootha žmiga plavo-crveno. Na crnom dijelu ruba (na slici) nalazi se microUSB ulaz za punjenje baterije od 1800 mAh, a drugi je AUX In audio ulaz.

Jedan dio valjka je predviđen kao stalak (podnožje) dok se na drugom nalaze komande, točnije četiri tipke – za pojačavanje i stišavanje zvuka, tipka za primanje poziva i manipulaciju s glazbom, te tipka za mikrofon koji ima mogućnost smanjivanja buke odnosno koja pruža kvalitetniju komunikaciju.

Inače je dimenzija je 215 x 125 x 75 milimetara, težine je 760 grama, vlažnost zraka za optimalan rad treba biti od 8-95%, dok je radna temperatura od 0-40 stupnjeva Celzija.

Dizajnerski gledano, Lenovo 500 BT Speaker nam se izuzetno sviđa.

Povezivost i komunikacija

Na raspolaganju vam je nekoliko načina povezivanja samog Lenovo 500 zvučnika. Ako odaberete bežično povezivanje, tada govorimo o Bluetoothu čemu prethodi “uparivanje” odnosno prepoznavanje dva uređaja. Drugi način je NFC (Near Field Communication) koje povezuje uređaje kada su npr. smartfon i zvučnik jedan blizu drugoga, na maloj udaljenosti (slično kao i kod NFC povezivanja nekih drugih uređaja).

Još jedan način povezivanja je preko AUX IN audio ulaza, što ćete realizirati spajanjem preko 3,5 milimetarskog stereo kabla. Usporedbe radi, zvučnik se tada ponaša kao žičane slušalice.

Dok slušate glazbu, na zvučnik možete primati i telefonske pozive, za što služe prethodno opisane tipke sa strane. Sve što trebate je “primiti poziv” pritiskom na tipku s oznakom slušalice, a kada završi odgovor automatski glazba nastavlja tamo gdje je prekinuta prije komunikacijskog dijela, odnosno telefonskog razgovora.

Ako vas sve ovo podsjeća na rad bežičnih slušalica, onda ste u pravu, princip je potpuno isti.

Kvaliteta zvuka

Kako se radi o dodatnoj opremi, za očekivati je kako će kvaliteta zvuka biti vrhunska. Tako i je. Na raspolaganju vam je “valjak” u kojem se nalaze dva zvučnika od 5 Watta i koji se iz petnih žila trude svirati najbolje što znaju. Zvuk je za svaku pohvalu, kako kvalitetom tako i snagom. S našim smo mjernim instrumentom izmjerili jačinu zvuka od 95,7 dB.

Možete kombinirati snagu zvuka – hoćete li do kraja pojačati na smartfonu/tabletu ili samom zvučniku, na vama je izbor.

Lenovo 500 2.0 BT Speaker – osnovne tehničke karakteristike:

• Snaga: 2 x 5W
• Projekcija zvuka: 270 stupnjeva
• Bežična povezivost: NFC, Bluetooth 4.1
• Žičana povezivost: 3,5 milimetarski stereo audio kabel
• Baterija: 1800mAh
• Kućište: metalno, moderan dizajn
• Dimenzije: 215 x 125 x 75 milimetara
• Težina: 760 grama
• Radna temperatura: od 0-40 stupnjeva Celzija
• Vlaga: 8-95%
• Dodatno: VoIP podrška, Dual Play mode, mikrofon s mogućnošću umanjenja buke, upravljačka ploča (sve-u-jednom) za podešavanje glasnoće, Play/Pause/Phone tipka

Zaključak

Lijep, kvalitetan i jak, to je novi Lenovo 500 2.0 BT zvučnik. Nećemo kriti, svidio nam se na prvi pogled. Druga još važnija karakteristika je kvaliteta zvuka – vaš će smartfon ili tablet podići na sasvim novu razinu. Osim ulaska u carstvo boljeg zvuka istovremeno možete i odgovarati na telefonske pozive.

Sviđa nam se što ima i torbicu za nošenje, a koja ga donekle štiti i od mehaničkih udaraca. Dizajn, prilagodljive karakteristike (uspravan i polegnuti mod) i zvuk su mu glavne karakteristike po kojima ćemo zapamtiti ovaj simpatični prijenosni zvučnik za sve prilike – zabavu, telefoniranje, kuću i posao.

Lenovo 500 2.0 BT zvučnik se već nalazi u prodaji, a pronašli smo ga u po cijeni od 699 kuna.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.