LeEco Le Max 2 (LeTV X820) recenzija: moćnik povoljne cijene i vrhunske kvalitete

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: LeEco Le Max 2 (LeTV X820) recenzija: moćnik povoljne cijene i vrhunske kvalitete

Već smo se do sada više puta uvjerili kako LeEco zna raditi odlične high-end smartfone koje nudi po cijeni kojoj konkurencija teško može parirati. Ovoga puta za vas smo isprobali kompanijinu ovogodišnju perjanicu koja spada u sam vrh mobilne industrije gledajući na ono što nudi. Kakvim se ovaj flagship pametni telefon pokazao u praksi saznajte u nastavku.

Oglas

LeEco Le Max 2 je predstavljen u travnju ove godine zajedno sa Le 2 Pro i Le 2 modelima smartfona. Osim prepoznatljive vanjštine, LeEco je ove uređaje opremio i respektabilnim hardverom te kvalitetom izrade u kojoj prednjači upravo Le Max 2 – model koji je tema ove naše recenzije.

Prilikom predstavljanja LeEco Le Max 2 je bio jedan od prvih smartfona koji su došli sa Qualcomm Snapdragon 820 procesorom. Ukoliko niste znali, prvi uređaj sa ovim procesorom je također došao iz LeEco-a, a bio je to Le Max Pro model i to još u veljači ove godine. Već smo se uvjerili da je LeEco kompanija koja voli biti prva u svemu; tako su prvi koji su ponudili uređaje se USB TYpe C portom, među prvima su imali smartfon sa 4 GB RAM-a, prvi sa SD820 procesorom, prvi sa ultrazvučnim senzorom otiska prsta te prvi sa CDLA audio standardom. Iz ovoga svega možemo zaključiti kako kompanija nastoji osvojiti tržište pametnih telefona i moramo priznati kako joj to za sada odlično polazi za rukom.

Uvod

LeEco Le Max 2 je nasljednik LeTV Le Max (X900) modela predstavljenog u travnju prošle godine koji je korisnicima u ono vrijeme ponudio najjači hardver dostupan na tržištu i to u kombinaciji sa ogromnim ekranom od 6.33 inča. Upravo zbog takvog ekrana LeTV Le Max nije bio prikladan sa svaku ruku i džep, a tako ni za široki krug kupaca. U današnje je vrijeme neobično za vidjeti da noviji modeli smartfona dolaze sa manjim ekranima od svojih prethodnika, a tome upravo svjedočimo kod LeEco Le Max 2 flagshipa koji ima 5.7-inčni ekran. Ovo svakako nije zanemariva razlika u odnosu na 6.33-inčni ekran njegovog prethodnika. Prema našem skromnom mišljenju rekli bismo kako je ovo vrlo dobar potez kompanije, jer Le Max 2 sada ipak ima dimenzije sa kojima je mnogo jednostavnije i lakše baratati, a ako se čovjek malo potrudi moguće ga je čak utrpati u prednji džep traperica.

Za one koje zanima spomenut ćemo kako smo LeEco Le Max 2 kao i ostale smartfone ove kineske kompanije nabavili na gdje osim pametnih telefona možete pronaći i mnogo dodatne opreme za njih.

Dizajn

Kao i obično krenut ćemo sa unboxingom. LeEco Le Max 2 je došao u jednostavnoj, ali elegantnoj crnoj kutiji u kojoj se osim samog uređaja nalazi i USB Type C kabel, silikonska maska, punjač, iglica za otvaranje ladice sa SIM karticama te još jedan detalj kojeg smo do sada imali prilike vidjeti samo kod Le 2 modela, a to je USB Type C u 3.5 mm audio konektor. LeEco Le Max 2 nam je u redakciju stigao u vrlo popularnoj ružičasto-zlatnoj boji, no osim u ovoj varijanti postoji i u srebrnoj, sivoj te nedavno predstavljenoj Force Gold varijanti.

LeEco Le Max 2 (23)

Što se tiče dizajna Le Max 2 smartfona, a tako i cijele nove serije uređaja ove kompanije, možemo reći da dolaze sa vrlo prepoznatljivim minimalističkim i jednostavnim dizajnom koji je vrlo atraktivan i lijep, no malo nam se ne sviđa činjenica da svi izgledaju gotovo identično. Razlike u dizajnu postoje, no one su tako minimalne i neprimjetne da kad bi ih stavili jedne pored drugih jako teško bi ih bilo razlikovati.  Već smo spomenuli kako Le Max 2 u odnosu na prethodnika dolazi u nešto manjim dimenzijama, no zadržao je ono najbolje od njega, a to je lijepo i kvalitetno metalno kućište koje jasno daje do znanja da se ovdje radi o high-end uređaju. Osim toga tu je i ekran koji ima vrlo tanke rubove, no ipak nešto šire nego kod prethodnika. Što se tiče ekrana spomenut ćemo kako kao i kod svih uređaja ove kompanije tako i kod Le Max 2 modela ekran kada je ugašen daje privid da je razvučen do samog lijevog i desnog ruba uređaja, no kada se upali može se vidjeti da je ta iluzija postignuta crnim okvirom oko ekrana.

Ispod 5.7-inčnog ekrana našle su se tri kapacitivne tipke koje su potpuno nevidljive kada nisu osvijetljene, dok su na dnevnom svijetlu gotovo ili čak potpuno nevidljive zbog slabog osvijetljenja. Iznad ekrana se gledajući sa lijeve na desnu stranu nalazi RGB notifikacijsko LED svijetlo (koje je vidljivo tek kada radi), paket senzora, otvor zvučnika i selfie kamera.

Sa donje strane uređaja nalazi se USB Type C port koji se smjestio između otvora zvučnika i mikrofona. Kod novih LeEco smartfona USB Type C port služi i za novi audio standard, što je razlog zašto se unutar kutije našao USB Type C u 3.5 mm audio konektor koji mijenja standardni 3.5 mm audio izlaz. Sve fizičke tipke nalaze se sa desne strane uređaja, a to su power tipka i tipke za kontrolu glasnoće. Tipke su također metalne izrade, na dobrom su ergonomskom položaju i imaju odličan odaziv. Lijeva strana smartfona rezervirana je za ladicu za dvije SIM kartice, dok se na gornjoj strani okvira smjestio samo infracrveni port.

Najveća razlika u dizajnu u odnosu na prethodnika vidljiva je sa stražnje strane uređaja gdje se osim novog kompanijinog loga prvo primjećuje središnja pozicija kamere sa dvotonskom LED bljeskalicom, dok je senzor otiska prsta kvadratnog oblika i zrcalnog efekta te je smješten ispod kamere. Možda je i glavna novotarija koju smo susreli kod Le Max 2 phableta upravo ultrazvučni senzor tiska prsta. Ovdje je riječ o novoj Qualcomm-ovoj tehnologiji koja bi sam proces prepoznavanja otiska prsta korisnika trebala dovesti na jednu novu razinu. Qualcomm-ov ultrazvučni senzor otiska prsta nove generacije teoretski može lako prodrijeti kroz staklo, aluminij, nehrđajući čelik te kroz safirno staklo, te je naravno vodootporan. Međutim ono u što smo se mogli u praksi uvjeriti nije baš tako bajno, čak smo se malo i razočarali.

Možemo reći da je brzina i preciznost ovog senzora ispodprosječna. Mnogo brži i precizniji senzor otiska prsta ima značajno jeftiniji smartfon srednje klase –  kojeg smo nedavno testirali. Treba uzeti u obzir da je ovo nova tehnologija koja se tek pojavila na pametnim telefonima tako da će se sigurno nekom nadolazećom nadogradnjom popraviti učinkovitost ove vrste autentifikacije korisnika.

Kamera je malo uzdignuta u odnosu na stražnji panel, što i nije neki detalj koji jako volimo vidjeti, no ipak je sve u nekim prihvatljivim granicama. Pri rubovima je lagano zaobljen što pridonosi vrlo ugodnom ležanju u ruci za jedan ovako veliki uređaj. LeEco Le Max 2 dolazi u dimenzijama od 156.8 × 77.6 × 7.99 mm te sa vrlo prihvatljivom težinom od 185 grama za jedan potpuno metalni phablet ove veličine.

Ekran

Vrhunski ekrani odlika su svih LeTV/LeEco uređaja, a ništa manje nismo očekivali niti od jednog high-end phableta kao što je Le Max 2. Ne čudi nas veli naglasak koji ova kompanija pridaje ekranima svojih smartfona, jer je LeEco izrazito orijentiran na video, TV i multimedijalne sadržaje. Mislimo da dovoljno govori podatak kako kompanija nikada nije predstavila smartfon sa ekranom manjim od 5.5 inča. Dakle za gledanje kvalitetnih video sadržaja na pametnom telefonu potreban je odličan ekran i to je upravo ono što kompanijini pametni telefoni i nude.

Ovaj ekran koji je razvučen na 73.6% prednje površine te je napravljen u IPS In-Cell tehnologiji zbog čega nudi odličan prikaz boja (95% NTSC), tako da slike izgledaju vrlo živopisno i realistično, a osim toga i kutevi gledanja su na najvišem nivou. Važno je spomenuti i svjetlinu ovog ekrana koja je vrlo visoka, te korištenje Le Max 2 smartfona pri dnevnom svijetlu ne predstavlja nikakav problem. Bitno je naglasiti da je ovo definitivno najbolji ekran kojeg smo do sada vidjeli na smartfonima ove kompanije te jedan od najboljih koji se mogu naći kod uređaja visoke klase.

LeEco Le Max 2 je opremljen sa ekranom dijagonale 5.7 inča koji je QHD rezolucije (2.560 x 1.440 piksela ) što znači da mu je gustoća 515ppi. Kao i kod većine proizvođača LeEco je u postavkama ekrana ponudio još nekoliko različitih profila boja koji se mogu odabrati ovisno o korisnikovim željama, potrebama i ukusu. Kompanija nije navela da li zaslon ovog uređaja ima Gorilla Glass ili neku drugu vrstu zaštite od grebanja, tako da je svakako preporučljivo koristiti neku dodatnu zaštitu poput futrole ili kaljenog stakla.

Hardver

Kompanija LeEco svoje najjače modele oprema sa Qualcomm-ovim flagship procesorima, pa je tako prošlogodišnji Le Max radio na SD810 modelu, stoga je logičan odabir procesora za njegovog nasljednika bio Qualcomm Snapdragon 820. Nije potrebno puno objašnjavati da je ovo trenutno najjači procesor dostupan na tržištu koji su našao u gotovo svim ovogodišnjim flagship smartfonima. Doduše, nedavno se pojavio jači , no za sada je predstavljen samo jedan uređaj koji se može pohvaliti ovim novitetom.

Spomenut ćemo da se kod Qualcomm Snapdragon 820 modela radi o 64-bitnom četverojezgrenom procesoru izrađenom u 14 nanometarskom proizvodnom procesu sa Kyro jezgrama koje imaju maksimalni radni takt od 2.15 GHz. Vjerojatno nije potrebno trošiti previše riječi o tome kako je ovaj procesor u kombinaciji sa ostatkom hardverske konfiguracije dovoljno moćan da nadmaši sve svakodnevne i općenite potrebe korisnika. Osim ovog procesora LeEco Le Max 2 je zadržao uglavnom identične specifikacije kao i prošlogodišnji model, a one uključuju 4 GB DDR3 RAM-a na 1866MHz i 32 GB UFS2.0 interne memorije koja je četiri puta brža od eMMC5.0 standarda, a koja ujedno nije proširiva MicroSD karticama (od koje je korisniku dostupno oko 25 GB). Uz vrhunski procesor ide i vrhunska grafika, a u ovom slučaju to je Adreno 530 koja radi na 624MHz.

Osim u ovoj izvedbi LeEco je još ponudio ovaj model u varijanti sa 6 GB RAM-a i 64 GB memorije, dok sam vrh ponude čini model sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Vjerojatno nije potrebno trošiti puno riječi o tome kako hardverska konfiguracija sa kojom Le Max 2 dolazi predstavlja sam vrh ponude u svijetu smartfona te donosi ultimativne performanse na svim područjima, a tako i u igricama. Grafički vrlo zahtjevne igre koje smo isprobali na ovom phabletu poput Modern Combat 5 Blackout, World of Tanks Blitz i Real Racing 3 ne predstavljaju baš nikakav problem unatoč tome što dolazi sa QHD ekranom. Čak i nakon dužeg igranja ovih igrica zagrijavanje uređaja bilo je na prihvatljivoj razini, a toplina se uglavnom generirala na stražnjem panelu oko senzora otiska prsta.

Kamere

Možemo slobodno reći kako kod LeEco Le Max 2 modela možemo vidjeti napredak u svakom pogledu osim na području kamera, barem što se tiče stražnje kamere. Malo je čudno kako se LeEco odlučio u Le Max 2 ugraditi Sony-evu IMX230 kameru sa 21 MP senzorom, a riječ je o kameri koja je bila ugrađena i u prošlogodišnji Le Max model. Iako se ovdje ne radi o nekoj ovogodišnjoj high-end kameri, mi smo itekako zadovoljni njezinim mogućnostima. Optika na vrhu IMX230 senzora se sastoji od 6 elemenata sa f/2.0 otvorom blende te dolazi u kombinaciji sa superbrzim faznim autofokusom i vrlo snažnom Philips-ovom dvotonskom LED bljeskalicom zahvaljujući kojoj se mogu dobiti vrlo precizne boje u mračnim uvjetima fotografiranja. Ova kamera sposobna je snimati 4K video pri 30 sličica u sekundi, 1080p video u 60fps i 720p video u 120fps. Ovaj modul kamere podržava i optičku stabilizaciju slike. Iako smo bili vrlo zadovoljni mogućnostima ove kamere, pogotovo u uvjetima dobrog osvjetljenja gdje sve pršti detaljima i lijepim bojama, kao i u snimanju video zapisa, kod snimanja slow-motion videa podosta kaska za ovogodišnjim high-end kamerama.

Osim iste stražnje kamere napredak vidimo kod prednje selfie kamere koja sada dolazi sa 8 MP senzorom i otvorom blende f/2.2 te veličinom piksela od 1.4 mikrona koja je definitivno na razini aktualnih high-end smartfona i zadovoljit će sve ljubitelje popularnih selfija (napomenimo kako se ove fotke mogu okidati i korištenjem senzora otiska prsta).

Sučelje kamere je vrlo jednostavno i intuitivno te je u biti nepromijenjeno u odnosu na prijašnje LeEco pametne telefone koje smo imali prilike testirati, a sadrži mnogo dodatnih opcija slikanja poput HDR-a, raznih filtera, noćnog načina, balansa bijele boje, ISO itd. Jednostavnim klizanjem prsta po sučelju može se birati između fotoaparata, videokamere, panorame i snimanja slow motion videa, a kakva je kvaliteta snimljenog video sadržaja možete se uvjeriti u nastavku.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Audio i video

LeTV/LeEco sve svoje pametne telefone dizajnira prvenstveno da pruže maksimalno dobar vizualan doživljaj za reprodukciju kompanijinih video i TV sadržaja, a LeEco Le Max 2 po tom pitanju pruža ono najbolje što ova kompanija nudi. Pristup kompanijinim video i live TV sadržajima ide preko „LIVE“ aplikacije koja omogućava gledanje ogromnog broja TV postaja uživo, kao i serija, filmova, pa sve do prijenosa koncerata i sportskih događanja te se dobar dio sadržaja može pronaći i u FHD rezoluciji, no na žalost još uvijek je glavni problem u tome što je sav sadržaj prilagođen isključivo Kinezima. Ipak, primijetili smo da neki filmovi, iako su kineski, imaju engleske titlove, pa tko voli nek izvoli. :)

Da ovi video servisi nisu predviđeni korisnicima izvan Kine najbolje svjedoči činjenica da čak niti samo sučelje ove aplikacije nije prevedeno na engleski. No, ono što će se svidjeti i korisnicima izvan Kine je aplikacija za glazbu. Riječ je o jednoj od najboljih aplikacije te vrste koju smo imali prilike vidjeti i to ne samo zbog njenog lijepog sučelja ili reprodukcije glazbe koju imate pohranjenu u memoriji, već i zbog kompanijinog online glazbenog servisa sa ogromnom bazom pjesama koje možete neograničeno stream-ati i preuzimati do mile volje. Ukoliko to kod nekoga izaziva moralne dvojbe moguće je u postavkama uređaja promijeniti regiju (po defaultu je Kina) te će se nakon toga aplikacija za glazbu moći koristiti samo za reprodukciju glazbe pohranjene u memoriji uređaja.

LeEco nije zapostavio niti ljubitelje sporta, jer je u svoje uređaje dodao još jedan servis naziva Le Sports koji je namijenjen za stream-anje isključivo sportskih sadržaja. Tako preko ovog servisa možete gledati prijenose raznih sportskih događanja i to ne samo iz Kine. Servis pruža izravne prijenose iz raznih sportova i natjecanja poput NBA, tenisa, biciklizma, nogometne Lige prvaka, lige petice itd. Kao što je i za očekivati od trenutno najboljeg kompanijinog modela kvaliteta zvuka je odlična. Šteta što LeEco Le 2 nema dva zvučnika, no i ovaj jedan je sposoban za reprodukciju čistog zvuka punog detalja i dubine koji je između ostalog i prilično glasan.

Kada smo već kod slušanja glazbe LeEco je sa novom generacijom svojih pametnih telefona donio jednu revoluciju, a to je novi CDLA (Continual Digital Lossless Audio) standard. Već smo pisali da ovaj uređaj dolazi bez 3.5 mm audio izlaza te je od sada za prijenos audio signala zadužen USB Type C port.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

LeEco Le Max 2 kao i svi uređaji ove kompanije predstavljeni ove godine dolazi sa Android 6.0 Marshmallow operativnim sustavom povrh kojega se nalazi kompanijino EUI 5.8 korisničko sučelje. Sa ovim smo se sučeljem već imali prilike upoznati na prijašnjim pametnim telefonima ove kompanije koje smo testirali te nam je drago što možemo vidjeti određeni napredak. Iako se u ovom sučelju još uvijek mogu naći neki dijelovi na kineskim znakovima, to je sada na zanemarivoj razini i uglavnom se odnosi na one servise koji su ionako namijenjeni isključivo kineskim korisnicima. Naravno, kao što smo mogli i pretpostaviti EUI nema podršku za hrvatski jezik nego samo za kineski i engleski, no sada je u postavkama moguće promijeniti regiju. Tako ako se promjeni regija sa Kine na npr. SAD, više nije moguće koristiti većinu LeEco servisa, između ostalih za video sadržaje i glazbu.

EUI korisničko sučelje podržava i teme gdje korisnik može birati između nekoliko predinstaliranih, a kome to nije dovoljno postoji mogućnost preuzimanja dodatnih tema. Bitno je naglasiti i da ovo sučelje nema ladicu aplikacija, što je zapravo sasvim uobičajen slučaj kod Android smartfona koji dolaze od kineskih proizvođača, a sve se preuzete aplikacije nakon instaliranja pojavljuju na početnim zaslonom. No, ono što je nama najvažnije je da EUI na Le Max 2 radi iznimno brzo i glatko, jer osim što se ovdje radi o moćnom hardveru ne možemo se oteti dojmu da je sve vrlo dobro optimizirano.

Ono što se većini korisnika neće svidjeti je veliki broj bloatware aplikacija od kojih se samo neke mogu deinstalirati, dok sa drugima nije takav slučaj, barem ne bez roota. LeEco je u EUI dodao i svoj vlastiti servis za preuzimanje aplikacija (slično Google Play-u) na kojem je preporučljivo isključiti automatska ažuriranja, što i nije najjednostavnije, jer je sučelje te aplikacije i dalje na kineskim znakovima. Ukoliko to ne učinite ovaj će servis automatski zamijeniti aplikacije koje se instaliraju sa Google Play-a sa kineskim verzijama istih aplikacija sa kompanijinog servisa za aplikacije, a vjerujemo da to ne želite. :) Čak i kad se isključi automatsko ažuriranje na ovom servisu on će i dalje uporno obavještavati o dostupnim ažuriranjima.

Što se tiče Google Play servisa, Le Eco Le Max 2 koji nam je došao u redakciju nije imao instalirani ovaj servis. Ovo nije rijedak slučaj da kupcima LeEco smartfoni dođu na kućnu adresu bez Googleovih servisa, no to nije neki problem i može se jednostavno riješiti.

Google-ovi servisi se mogu jednostavno instalirati tako da se otvori kompanijin servis sa preuzimanje aplikacija koji se zove LeStore. Dovoljno je da se u tražilicu unutar ove aplikacije upiše riječ Google, te nakon toga ova aplikacija ponudi izbor raznih Google-ovih servisa i aplikacija koji se mogu instalirati na ovaj uređaj, no potrebno je instalirati samo jedan. Riječ je o Google instaler aplikaciji koju treba preuzeti i preko nje se instaliraju svi potrebni Google-ovi servisi. Nemoguće ju je naći tražeći prema nazivu, osim ako znate kineske znakove, a najlakše ju je prepoznati po četvrtastoj ikoni koja u sredini ima logo Google Play-a, dok na rubovima ima nešto kao polukrugove.

Nije rijedak slučaj da smartfoni namijenjeni kineskom tržištu nisu baš najbolje optimizirani za rad sa Google-ovim servisima ili aplikacijama, a tu se nisu puno razlikovali ni prijašnji smartfoni iz ove kompanije koje smo imali prilike testirati. Iz tog razloga obradovalo nas je što su kod Le Max 2 svi Google-ovi servisi radili bez ikakvih problema kao i njihova sinkronizacija, a isto možemo reći i za ostale društvene servise koje smo instalirali na njega poput WhatsApp-a, Viber-a, Skype-a i drugih.

Povezivost

LeEco je jedan od prvih proizvođača pametnih telefona koji su pokrenuli trend ugradnje USB Type-C porta na svoje uređaje, a sa novom generacijom uređaja kompanija je napravila korak dolje te je svoje nove uređaje opremila i CDLA (Continual Digital Lossless Audio) standardom. Na žalost sa ovim uređajem nismo dobili i pripadajuće slušalice koje podržavaju navedeni standard, već se kupuju odvojeno, a mogu se pronaći . Pohvalno je što je kompanija u paketu sa ovim uređajem dala i jedan USB Type C u 3.5 mm audio konektor, tako da je sa njim moguće koristiti i standardne slušalice.

LeEco Le Max 2 je Dual SIM (Dual Standby) uređaj gdje se mogu smjestiti dvije Nano SIM kartice sa podrškom za 4G LTE mreže. Za razliku od svog prethodnika LeEco Le Max 2 dolazi i sa VoLTE podrškom. VoLTE (Voice over LTE) je standard za glasovne pozive preko 4G/4G + mreže koji garantira bolju kvalitetu zvuka prilikom telefoniranja. Kod ove tehnologije razgovori se vrše preko 4G/4G + mreže bez potrebe automatskog prebacivanja na 2G ili 3G mreže. Što se tiče prijema signala i kvalitete zvuka tu nije bilo nikakvih problema, makar što se tiče glasnoće zvuka prilikom poziva dojma smo da je ipak nešto malo tiši od svog prethodnika.

Osim podrške za WiFi, tu je podrška i za MIMO (multiple input multiple output) tehnologiju pomoću koje je moguće dobiti značajno povećanje bežične brzine povezivanja, a u kombinaciji sa jačim rasponom signala i širim opsegom emitiranja moguće je pristupiti internetu uz veću brzinu koja bi u teoriji mogla iznositi do 866 Mbps.

Prijem WiFi signala je bio odličan; vrijedi spomenuti i infracrveni port koji se nalazi sa gornje strane uređaja, a pomoću kojega se preko pripadajuće aplikacije mogu kontrolirati razni kućanski uređaji poput televizije, klima uređaja itd. Ako nekoga zanima, ovo je detaljna paleta povezivosti za koje LeEco Le 2 ima podršku:

4G: FDD-LTE: B1/2/3/4/5/7/8/12/17/20/25/26
TDD-LTE:  B38/39/40/41
3G: WCDMA: B1/2/5/8; TD-SCDMA: B34/39; EVDO: BC0/BC1
2G: GSM 850/900/1800/1900MHz, CDMA: BC0/BC1
WIFI :802.11ac/a/b/g/n, Wi-Fi hot,Wi-Fi Display, WLAN direct
GPS: GPS/AGPS/GLONASS/Beidou
Bluetooth: V4.2

Baterija

LeEco Le Max 2 dolazi sa nezamjenjivom litij-ionskom baterijom kapaciteta 3.100 mAh, što je po našem skromnom mišljenju najveći nedostatak ovog inače odličnog uređaja. U današnje vrijeme kada smartfoni sa 5 ili 5.2-inčnim ekranima dolaze sa baterijama istog ili čak većeg kapaciteta, teško je opravdati odluku za ugradnjom takve baterije u jedan ovakav phablet sa gladnim 5.7-inčnim QHD ekranom. Voljeli bismo da je baterija Le Max 2 nešto većeg kapaciteta, no i ovako će biti dovoljna da pruži jedan dan autonomije, što je većini korisnika sasvim dovoljno. Nama je sa nekim umjerenim korištenjem koje uključuje sinkronizaciju e-mailova, društvenih mreža, surfanje, fotkanje i malo igranja igrica, na kraju dana u prosjeku ostalo između 30 i 40% baterije.

Ono što nas je kod ovog pametnog telefona jako zanimalo je brzina punjenja baterije, jer LeEco Le Max 2 podržava Qualcomm Quick Charge brzo punjenje u kombinaciji sa Le SuperCharge tehnologijom. Zahvaljujući ovoj podršci za brzo punjenje LeEco Le Max 2 puni bateriju od 0 do 20% za otprilike 13 minuta, do 50% za 34 minute, dok će punjenje od 0 do 100% trajati oko 1 sat i 20 minuta.

Pola sata igranja zahtjevnijih igrica poput Real Racinga 3 potrošit će oko 20% baterije, otprilike isto toliko baterije će potrošiti i polusatno stream-anje video sadržaja, dok pola sata surfanja internetom troši oko 10% baterije. U postavkama postoje i napredne opcije za uštedu energije koje nude neke dodatne mogućnosti, a između ostalog postoji mogućnost isključivanja brzog punjenja.

Benchmark testovi

LeEco Le Max 2 dolazi sa trenutno najjačom dostupnom hardverskom konfiguracijom, a u skladu sa tim su i rezultati benchmark testova koje smo odradili za sve vas koji volite brojeve ovih sintetičkih testova. Qualcomm Snapdragon 820 procesor i 4 GB RAM-a su sasvim dovoljni da se Le Max 2 na ovim testovima svrsta u sam vrh benchmark lista sa ostalim flagship smartfonima današnjice.

Ova hardverska konfiguracija pružit će svakom korisniku flagship performanse i korisničko iskustvo koje je na razini trenutno najboljih flagship smartfona današnjice, a za sve to neće biti potrebno posegnuti previše duboko u džep. No, ono što je nama bitno je da je u stvarnom svakodnevnom korištenju vrlo brz i stabilan, što je i za očekivati od jednog flagship smartfona ove kompanije.

Ovo su rezultati testova:
– AnTuTu 5 –  132.196 bodova
– Ande Bench – 12.887 bodova
– PCMark – 6.493 bodova
– 3DMark – 1.672 bodova
– GeekBench 3 –  2.343 bodova (single core) – 5.457 bodova (multi core)
– Quadrant Standard – 7.028 bodova
– Vellamo – 4.405 (Browser), 2.339 (Multicore), 2.730 (Metal)
– CF Bench –  42.558, 38.212, 39.950 bodova

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Zaključak

Za kraj možemo reći samo da je LeEco uspio ponuditi još jedan „best buy“ flagship smartfon koji svojim karakteristikama, dizajnom i kvalitetom spada u sam vrh današnje smartfon ponude. S obzirom na cijenu LeEco Le Max 2 phableta koja u trenutku pisanja ovog testa iznosi oko 320 dolara, nije teško zaključiti kako se nameće kao izvrsna prilika za kupnju phableta odlične kvalitete i high-end performansi  po zaista povoljnoj cijeni. U odnosu na svog već više od godinu dana starog prethodnika dolazi sa čak povoljnijom cijenom čime se nameće kao logičniji izbor za kupnju. Osim toga varijanta ovog phableta sa 6 GB RAM-a može se nabaviti po cijeni od kojih 440 USD što ga čini trenutno najpovoljnijim pametnim telefonom sa ovom količinom radne memorije.

Mi smo svoj primjerak nabavili na popularnom , gdje se ovaj top smartfon kineske kompanije prodaje po izuzetno povoljnoj cijeni od 319,99 američkih dolara. Nalazi se u EU skladištu – ne plaća se porez niti carina za Hrvatsku i Sloveniju, odnosno zemlje u Europskoj uniji. Ako ste izvan EU, tada ga naručite direktno sa kineskog skladišta.

Kao i uvijek, imamo i poklon za sve koji namjeravaju kupiti ovaj smartfon – prilikom kupovine upišite kuponski kod “racunalo” i cijena će se spustiti za 5 eura (vrijedi za sve kupovine u webshopu iznad 100 eura).

LeEco Le Max 2 (LeTV X820) – ključne specifikacije

– EKRAN: 5.7 inča, IPS, QHD rezolucije od 2.560 x 1.440 piksela
– PROCESOR: 64-bitni 4-jezgreni Qualcomm Snapdragon 820 (2.15 GHz)
– GRAFIKA: Adreno 530 na 624 MHz
– RAM: 4 GB LPDDR4
– POHRANA PODATAKA: 32 GB UFS2.0
– KAMERE: 8 MP f/2.2 prednja, Sony IMX230 21 MP, f/2.0, OIS, PDAF stražnja
– OPERATIVNI SUSTAV: Android 6.0 Marshmallow + EUI 5.8 korisničko sučelje
– BATERIJA: 3.100 mAh
– DIMENZIJE: 156.8 × 77.6 × 7.99 milimetara
– TEŽINA: 185 grama

+ Hvalimo
+ stabilan i brzi rad
+ kvalitetu izrade
+ odličan ekran
+ multimedijsku orijentaciju
+ brzo punjenje
+ povoljnu cijenu
+ odlične kamere
+ USB Type C port
+ odličan zvuk

– Zamjeramo
– baterija bi mogla biti jača
– memorija nije proširiva MicroSD karticama
– mnogo bloatware aplikacija
– senzor otiska prsta nije u skladu sa očekivanjima
– kapacitivne tipke imaju preslabo osvjetljenje

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 9 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 10 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 8 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 6 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 8 za Povezivost
Baterija
Ocjena 6 za Baterija
Video igre
Ocjena 9 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 9 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 8 za Naš dojam

8.09

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Za nekih tristo i nešto dolara kod LeEco Le Max 2 phableta vas očekuju premium značajke i flagship performanse po cijeni srednje klase te ga čine možda i best buy uređajem u svom segmentu. Uz nekoliko sitnih zamjerki koje se uglavnom odnose na bateriju, senzor otiska prsta i neke softverske probleme zbog orijentiranosti kineskom tržištu, ovo je definitivno odličan uređaj koji je prema našem mišljenju bolja kupnja od njegovog prethodnika koji se još uvijek prodaje po čak i višoj cijeni. Odličan QHD ekran, prekrasan metalni dizajn, USB Type C port, tehnologija brzog punjenja, izdašnih 4 GB RAM-a te Snapdragon 820 procesor samo su neke od top karakteristika zbog kojih ćete poželjeti imati ovog pametnog ljubimca.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.