LeEco Le 2 (LeTV X620) recenzija: nova snaga u poznatom ruhu!

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: LeEco Le 2 (LeTV X620) recenzija: nova snaga u poznatom ruhu!

Stvari koje su se pokazale dobrima, a koje se ujedno i dobro prodaju ne treba mijenjati, barem ne mnogo niti drastično. Toga su svjesni i u kineskoj kompaniji LeEco iz koje nam je na recenziju došao nedavno predstavljeni LeEco Le 2 pametni telefon. Koliko se razlikuje od starijih modela, da li nas je oduševio ili razočarao, kakvim se pokazao pri svakodnevnom korištenju; sve to i mnogo više saznajte u nastavku.

Oglas

LeEco Le 2 je nasljednik LeTV Le 1s modela predstavljenog u listopadu prošle godine. Ovakvi nazivi u prvu ruku mogu zazvučati malo zbunjujuće onima koji nisu upoznati sa ovom kompanijom i njezinom poslovnom strategijom, pa da ipak malo pojasnimo za one koji ne znaju – stvar je u tome da je kompanija početkom ove godine promijenila svoj naziv iz LeTV u LeEco (Le Ecosystem), a razlog tome je, barem kako oni tvrde, kako bi bili lakše prepoznati u svijetu.

Dakle, iz ove jednostavne izjave o prepoznatljivosti u svijetu možemo zaključiti kako se kompanija LeEco definitvno ne misli svojim proizvodima orijentirati samo na domaće, kinesko tržište, već i na ostatak svijeta. Njihovim ozbiljnim namjerama svjedoči i činjenica da su jedna od najbrže rastućih kineskih kompanija u prošloj godini, a u biznis sa pametnim telefonima ušli su početkom te iste prošle godine. :)

Uvod

Pod nazivom LeTV ova kompanija je prošle godine predstavila ukupno četiri pametna telefona, a to su , , te . Naravno, sve smo ih imali u redakciji pa svakako zavirite i podsjetite se što nam sve donose ovi odlični pametni telefoni.

Možemo reći kako je kompanija pod novim nazivom vrlo obećavajuće započela ovu godinu. Bilo je tu zanimljivih predstavljanja poput high-end televizora – što ne čudi s obzirom na orijentaciju i djelatnost ove kompanije (prvenstveno se bavi proizvodnjom online multimedijskih i TV sadržaja), a o snazi ove kompanije možda najbolje svjedoči predstavljanje LeSEE autonomnog električnog automobila koji se pojavio nedugo nakon što je LeEco ušao u suradnju sa Aston Martinom.

LeTV Le 1s se sa odličnim dizajnom, kvalitetom izrade, snažnim hardverom i povoljnom cijenom pokazao kao odličan omjer uloženog i dobivenog. Sve to prepoznali su i kupci, tako je LeTV Le 1s iako posljednji predstavljen, postao najprodavaniji kompanijin pametni telefon.  Vjerojatno u tome možemo tražiti razlog zašto se kompanija na LeEco Le 2 modelu nije odlučila za neke radikalne promjene u dizajnu, već je došlo samo do nekih većinom sitnih kozmetičkih promjena. S druge nam pak one hardverske strane novi model donosi neka poboljšanja u odnosu na prethodnika, što je samo po sebi i razumljivo.

LeEco Le 2 je predstavljen prije otprilike mjesec dana zajedno sa LeEco Le Max 2 i LeEco Le 2 Pro modelima, a više o njima možete pročitati . Za one koje zanima spomenut ćemo kako smo LeEco Le 2 kao i ostale smartfone ove kineske kompanije nabavili na gdje osim pametnih telefona možete pronaći i mnogo dodatne opreme za njih. Najavu ove recenzije i unboxing možete pogledati u nastavku.

Dizajn

Unutar jednostavne i lijepe bijele kutije u kojoj nam je Le 2 stigao na vrata osim uređaja se nalazi i USB Type C kabel, punjač te iglica za otvaranje ladice sa SIM karticama i još jedan do sada neviđen detalj, a to je USB Type C u 3.5 mm audio konektor. Po pitanju dizajna možemo reći kako je LeEco Le 2 blago evoluirao u odnosu na svog prethodnika, no pri tome je zadržao sva ona ključna obilježja i elemente karakteristične za LeEco (LeTV) pametne telefone. Vjerojatno je najveća i najvažnija razlika u dizajnu ona koja će se sigurno najteže primijetiti, a to je izostanak 3.5 mm audio izlaza. Kao što je ova kompanija bila jedna od prvih koje su prihvatile USB Type C standard, tako sada nova generacija ovih uređaja dolazi sa novim audio standardom, što je razlog zašto se unutar kutije našao USB Type C u 3.5 mm audio konektor.

LeEco Le 2 kojega smo testirali stigao je u našu redakciju u iznimno popularnoj ružičasto-zlatnoj boji, a njegova prednja strana u odnosu na prethodnika u pogledu dizajna ne donosi ništa novo te je gotovo identična kao kod svih smartfona ove kompanije. Tako možemo reći da prednju stranu ovog pametnog telefona odlikuje sada već prepoznatljiv jednostavan i minimalistički dizajn, sa glavnom razlikama u dijagonali ekrana i širini rubova oko ekrana. Srećom u redakciji se našao i prethodnik LeEco Le 2 smartfona, a to je LeTV Le 1s tako da smo imali prilike napraviti detaljnu usporedbu.

Ispod 5.5-inčnog ekrana našle su se tri kapacitivne tipke koje su potpuno nevidljive kada nisu osvijetljene, dok su na dnevnom svijetlu gotovo ili čak potpuno nevidljive zbog slabog osvijetljenja. Iznad ekrana se gledajući sa lijeve strane na desnu nalazi RGB notifikacijsko LED svijetlo (koje je vidljivo tek kada radi), paket senzora, otvor zvučnika i selfie kamera. Što se tiče ekrana, kao i svi uređaji ove kompanije kada je ugašen daje privid da je razvučen do samog lijevog i desnog ruba, no kada se upali može se vidjeti da je ta iluzija postignuta crnim okvirom oko ekrana. Okvir je baš kao i veći dio uređaja metalne izrade, a zbog kombinacije brušenih i poliranih elemenata kao i sveukupne izrade djeluje kao mnogo skuplji uređaj nego što to zaista je.

Sa donje stane se nalazi USB Type-C port koji se smjestio između otvora zvučnika i mikrofona. Sve fizičke tipke nalaze se sa desne strane uređaja, a to su power tipka i tipke za kontrolu glasnoće. Tipke su također metalne izrade, na dobrom su ergonomskom položaju i imaju odličan odaziv. Lijeva strana LeEco Le 1S smartfona rezervirana je za ladicu za dvije SIM kartice, dok se na gornjoj strani okvira smjestio samo infracrveni port.

Najveća razlika u odnosu na prethodni model može se vidjeti kada uređaj pogledamo sa stražnje strane. Osim novog kompanijinog loga prvo se primjećuje središnja pozicija kamere sa dvotonskom LED bljeskalicom, dok je senzor otiska prsta kvadratnog oblika (sa zaobljenim rubovima) smješten ispod kamere. Površina senzora je poput ogledala te ostavlja lijep kontrast u odnosu na brušeni metalni stražnji panel. Sa gornje i donje strane stražnjeg panela nalaze se dva elementa koja su plastične izrade, te možemo vidjeti da su spojevi plastičnih i metalnih elemenata puno bolje riješeni u odnosu na prethodnika.

Zanimljivo je da Le Eco Le 2 dolazi sa u milimetar identičnim dimenzijama poput LeTV Le 1s prethodnika, a one iznose 151.1 × 74.2 × 7.5 milimetara, dok mu težina iznosi 153 grama što je za 16 grama lakše od prethodnika.

Ekran

Uz visoku kvalitetu izrade samog uređaja i ekrani su se kod LeEco (LeTV) smartfona pokazali kao jedna od njihovih najjačih strana, što ne čudi s obzirom na orijentiranost kompanije multimedijskim sadržajima. Dakle za gledanje kvalitetnih video sadržaja na pametnom telefonu potreban je odličan ekran i to je upravo ono što kompanijini pametni telefoni i nude. Ono što nam se možda i najviše svidjelo na prethodniku Le 2 smartfona je njegov ekran, a to se niti u ovom slučaju nije promijenilo.

Ekran je napravljen u IPS In-Cell tehnologiji zbog čega nudi odličan prikaz boja (80% NTSC) kao i svjetlinu, tako da slike izgledaju vrlo živopisno i realistično, a osim toga i kutevi gledanja su na najvišem nivou. LeEco Le 2 je opremljen sa ekranom dijagonale 5.5 inča koji je FHD rezolucije što znači da mu je gustoća 403ppi, te prekriva 74.38% površine prednjeg panela. Da vas podsjetimo, minimalna dijagonala ekrana sa kojom dolaze pametni telefoni ove kineske kompanije je 5.5 inča, a razlog tome je vjerojatno što su njihovi uređaji predviđeni prvenstveno za reprodukciju kompanijinog TV i video sadržaja. Ovaj ekran također ima i Blu-ray tehnologiju filtriranja te najnoviju Sunlight Display tehnologiju koja koristi algoritam za podešavanje kontrasta za svaki pojedini piksel u realnom vremenu što dramatično poboljšava čitljivosti i vidljivost na sunčevoj svjetlosti.

LeEco Le 2 (LeTV X620) unboxing i prvi dojmovi 17

Općenito mislimo da je ovo ponajbolji, ako ne i najbolji ekran u njegovom cjenovnom rangu. U postavkama ekrana ponuđeno je još nekoliko različitih profila boja koji se mogu odabrati ovisno o korisnikovim željama, potrebama i ukusu. Proizvođač nije naveo da li zaslon ovog uređaja ima Gorilla Glass ili neku drugu vrstu zaštite od grebanja, tako da je svakako preporučljivo koristiti neku dodatnu zaštitu poput futrole ili kaljenog stakla. Izmjerili smo i količinu osvjetljenja ovog ekrana, a naši mjerni instrument je pokazao 526 Luxa, tako da korištenje ovog uređaja pri dnevnom svijetlu ne predstavlja nikakav problem.

Hardver

Jedna od najvećih nadogradnji sa kojima LeEco Le 2 dolazi u odnosu na prethodnika sakrivena je ispod njegovog poklopca, a to je MediaTek MT6797 procesor koji je poznatiji pod nazivom Helio X20. Radi se o prvom procesoru sa deset jezgri izrađenom u 20 nm proizvodnom procesu koji ima arhitekturu sa tri klastera (2 x Cortex-A72, 4 x Cortex-A53, 4 x Cortex-A53) te raspolaže maksimalnim radnim taktovima od 2.3 GHz. Smatramo da nije potrebno trošiti previše riječi o tome kako je ovaj procesor u kombinaciji sa ostatkom hardverske konfiguracije dovoljno moćan da nadmaši sve svakodnevne i općenite potrebe korisnika te osigurava da sve radi vrlo brzo i fluidno, a više o ovom procesoru možete pročitati na MediaTek-ovim . Osim ovog procesora LeEco Le 2 je zadržao uglavnom identične specifikacije kao i Le 1s, a one uključuju 3 GB DDR3 RAM-a i 32 GB eMMC 5.1 interne memorije koja nije proširiva MicroSD karticama (od koje je korisniku dostupno oko 25 GB).

Ljubiteljima igrica će se svidjeti i ugrađena Mali-T880MP4 grafika na 700 MHz koja navodno pruža i do 40% bolje performanse od PowerVR G6200 grafike koja dolazi sa Helio X10 procesorom. Primijetili smo da se LeEco Le 2 može poprilično ugrijati prilikom igranja zahtjevnih igrica, snimanja video sadržaja u 4K rezoluciji te čak i pri punjenju baterije i to većinom sa stražnje gornje strane, no nismo primijetili da to utječe na pad performansi. Igranje igrica je zahvaljujući navedenoj konfiguraciji i odličnom 5.5-inčnom ekranu pravi užitak. Na ovom smo phabletu isprobali vrlo zahtjevne igrice poput Modern Combat 5 Blackout, EA Sports UFC i Real Racing 3. Radi se o grafički je vrlo zahtjevnim igrama koje su pravi test za mobilne uređaje, a od navedenih igrica jedino je kod Real Racing 3 dolazilo ponekad do jedva primjetnog trzanja, dok su ostale igre radile besprijekorno.

Kamere

Fotografske mogućnosti LeTV Le 1s pametnog telefona su jedno od rijetkih područja na kojemu se baš i nije iskazao, iako su njegove kamere puno obećavale, pogotovo u uvjetima slabijeg osvjetljenja, no koliko vidimo kompanija je to odlučila popraviti dolaskom novog LeEco Le 2 modela.

Možemo slobodno reći kako kod kamera LeEco Le 2 modela vidimo napredak u svakom pogledu. Glavna kamera ovog dopadljivog pametnjakovića raspolaže CMOS senzorom od 16 MP, otvorom blende f/2.0 i super brzim faznim auto fokusom zahvaljujući kojemu se slike okidaju za samo 0.09 sekundi. Mogućnosti ove kamere su nas i više nego ugodno iznenadile te smo bili vrlo zadovoljni dobivenim rezultatom. Fotografije imaju zadovoljavajuću oštrinu sa vrlo realnim bojama te možemo reći kako je kvaliteta fotografija na vrlo visokom nivou za uređaj ove klase, a slike u mračnim (tamnijim) uvjetima su na puno višoj razini u odnosu na prethodnika. Za fotografiranje u uvjetima slabijeg osvjetljenja mnogo pomaže dvotonska LED bljeskalica koja je sposobna prilično dobro rasvijetliti i udaljenije objekte.

Osim stražnje kamere napredak vidim i kod prednje selfie kamere koja sada dolazi sa 8 MP senzorom, otvorom blende f/2.2, veličinom piksela od 1.4μm i širokokutnom lećom od 76.5°. Svoj posao ova prednja kamera odrađuje jako dobro i zasigurno će zadovoljiti sve potrebe ljubitelja popularnih selfija. U fotografske mogućnosti LeEco Le 2 pametnog telefona možete se uvjeriti u nastavku.

Sučelje kamere, koje je vrlo jednostavno i intuitivno, nam je poznato i iz prijašnjih LeTV pametnih telefona koje smo imali prilike testirati, a sadrži mnogo dodatnih opcija slikanja poput HDR-a, raznih filtera, noćnog načina, balansa bijele boje, ISO itd. Jednostavnim klizanjem prsta po sučelju može se birati između fotoaparata, videokamere, panorame i snimanja slow motion videa. Osim u 4K rezoluciji (4.160 x 3.120 piksela) pri 30 sličica u sekundi ova kamera može snimati i u 720p i 1080p rezoluciji te Slow motion načinu (720p @ 120fps), a kakva je kvaliteta snimljenog video sadržaja možete se uvjeriti u nastavku.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Audio i video

LeTV je sve svoje pametne telefone dizajnirao prvenstveno da pruže maksimalno dobar vizualan doživljaj kada je riječ o kompanijinim video i TV sadržajima, a tu tradiciju nastavio je i LeEco Le 2. Zahvaljujući odličnom ekranu slobodno možemo reći da je gledanje video sadržaja, pregledavanje fotografija ili pak surfanje zbog odličnog ekrana pravi blagdan za oči. Direktan pristup kompanijinim video i live TV sadržajima ide preko „LIVE“ aplikacije koja omogućava gledanje ogromnog broja TV postaja uživo, kao i serija, filmova, pa sve do prijenosa koncerata i sportskih događanja te se dobar dio sadržaja može pronaći i u FHD rezoluciji, no na žalost još uvijek je glavni problem u tome što je sav sadržaj prilagođen isključivo Kinezima. Ipak primijetili smo da neki filmovi, iako su kineski, imaju engleske titlove, pa tko voli nek izvoli. :)

Da ovi video servisi nisu predviđeni korisnicima izvan Kine najbolje svjedoči činjenica da čak niti samo sučelje ove aplikacije nije prevedeno na engleski. No, ono što će se svidjeti i korisnicima izvan Kine je aplikacija za glazbu. Riječ je o jednoj od najboljih aplikacije te vrste koju smo imali prilike vidjeti i to ne samo zbog njenog lijepog sučelja ili reprodukcije glazbe koju imate pohranjenu u memoriji, već i zbog kompanijinog online glazbenog servisa sa ogromnom bazom pjesama koje možete neograničeno stream-ati i preuzimati do mile volje.

 

LeEco nije zapostavio niti ljubitelje sporta, jer je u svoje uređaje dodao još jedan servis naziva Le Sports koji je namijenjen za stream-anje isključivo sportskih sadržaja. Tako preko ovog servisa možete gledati prijenose raznih sportskih događanja i to ne samo iz Kine. Servis pruža izravne prijenose iz raznih sportova i natjecanja poput NBA, tenisa, biciklizma, nogometne Lige prvaka, lige petice itd.

LeEco Le 2 (LeTV X620) unboxing i prvi dojmovi 18

Kao što je i za očekivati kod ovakve multimedijalne zvijeri kvaliteta zvuka je odlična. Šteta što LeEco Le 2 nema dva zvučnika, no i ovaj jedan je sposoban za reprodukciju čistog zvuka te je prilično glasan. Izmjerili smo mu i jačinu zvuka koja iznosi natprosječnih 79,2 dB. Kada smo već kod slušanja glazbe LeEco je sa novom generacijom svojih pametnih telefona donio jednu malu revoluciju, a to je novi CDLA (Continual Digital Lossless Audio) standard. Već smo pisali da ovaj uređaj dolazi bez 3.5 mm audio izlaza, te je od sada za prijenos audio signala zadužen USB Type C port. Na žalost sa ovim uređajem nismo dobili i pripadajuće slušalice koje podržavaju navedeni standard, već se kupuju odvojeno, a mogu se pronaći .

Operativni sustav, dodatne aplikacije

LeEco Le 2 je kako i priliči uređaju predstavljenom u 2016. godini došao sa najnovijim Android 6.0 Marshmallow operativnim sustavom povrh kojega se nalazi kompanijino EUI 5.6 korisničko sučelje. Sa ovim smo se sučeljem već imali prilike upoznati na prijašnjim LeTV pametnim telefonima koje smo testirali te nam je drago što možemo vidjeti određeni pomak prema „nekineskim“ korisnicima. Tako možemo vidjeti da je sada sučelje u mnogo većoj mjeri prevedeno na engleski; još uvijek se mogu naći neki dijelovi sa kineskim znakovima, ali sada je to već na zanemarivoj razini. Naravno, kao što smo mogli i pretpostaviti EUI nema podršku za hrvatski jezik.

Na sam izgled i dizajn sučelja nema se što prigovoriti, sve izgleda vrlo lijepo i dotjerano, od dizajna ikona pa sve do lijepih animacija. Podržane su i teme gdje korisnik može birati između nekoliko predinstaliranih, a kome to nije dovoljno postoji mogućnost preuzimanja dodatnih tema. No, ono što je najvažnije, sve radi superbrzo i fluidno. Bitno je naglasiti i da ovo sučelje nema ladicu aplikacija, što je zapravo sasvim uobičajen slučaj kod Android smartfona koji dolaze od kineskih proizvođača. Ono što nam se nije svidjelo je velik broj bloatware aplikacija koje ne samo da se ne mogu deinstalirati, nego još k tome nisu prevedene na engleski. LeTv je u EUI dodao i svoj vlastiti servis za preuzimanje aplikacija (slično Google Play-u) na kojem je preporučljivo isključiti automatska ažuriranja, što i nije najjednostavnije, jer je sučelje te aplikacije i dalje na kineskim znakovima.

Ukoliko to ne učinite ovaj će servis automatski zamijeniti aplikacije koje se instaliraju sa Google Play-a sa kineskim verzijama istih aplikacija sa kompanijinog servisa za aplikacije, a  vjerujemo da to ne želite. :) Kada smo već kod Google Play servisa, Le Eco Le 2 primjerak koji nam je došao u redakciju nije imao instalirani ovaj servis. U slučaju da se i vi odlučite na kupnju ovog uređaja te vam dođe bez Google Play-a nema razloga za paniku. Google-ovi servisi se mogu jednostavno instalirati tako da se otvori kompanijin servis sa preuzimanje aplikacija koji se zove LeStore. Dovoljno je da se u tražilicu unutar ove aplikacije upiše riječ Google, te nakon toga ova aplikacija ponudi izbor svih Goggle-ovih servisa i aplikacija koji se mogu instalirati na ovaj uređaj. Nije rijedak slučaj da smartfoni namijenjeni kineskom tržištu nisu baš najbolje optimizirani za rad sa nekim Google-ovim servisima ili aplikacijama, a tu se ne razlikuje puno niti LeEco Le 2.

Jedan od primjera toga je Google maps aplikacija koju smo preuzeli sa Play Store-a, a sa kojom nam pozicioniranje jednostavno nije htjelo raditi. No, kada smo istu aplikaciju deinstalirali i ponovno preuzeli, ali ovoga puta sa kompanijinog LeStore servisa za aplikacije, sve je radilo savršeno. Još jedan primjer je popularna aplikacija Viber koju je preko Play Store-a bilo jednostavno nemoguće preuzeti, jer je uređaj iz nekog razloga odbijao instalaciju. Istu aplikaciju smo nakon toga bez problema preuzeli i instalirali sa LeStore servisa, no Viber unatoč uključenoj sinkronizaciji nije dobro radio, te su se nove poruke mogle vidjeti tek kada se aplikacija otvori. Kao što je to bio slučaj i sa prijašnjim pametnim telefonima ove kompanije koje smo imali prilike isprobati, glavni problem leži u njihovoj orijentiranosti isključivo kineskom tržištu. Iako su vidljivi neki pozitivni pomaci prema nekineskim korisnicima to još uvijek nije na razini koju možemo vidjeti kod nekih globalno orijentiranih kompanija.

Povezivost

LeEco je jedan od prvih proizvođača pametnih telefona koji su pokrenuli trend ugradnje USB Type-C porta na svoje uređaje, a sada je kompanija napravila korak dolje te je novu generaciju svojih uređaja opremila i CDLA (Continual Digital Lossless Audio) standardom. U paketu sa uređajem je došao i pripadajući USB Type C kabel, no na žalost proizvođač nije kod ovog modela dodao i USB Type C – MicroUSB adapter kao kod nekih prijašnjih modela.

LeEco Le 2 (LeTV X620) unboxing i prvi dojmovi 14

LeEco Le 2 je Dual SIM (Dual Standby) uređaj gdje se mogu smjestiti dvije Nano SIM kartice sa podrškom za 4G LTE mreže. Za razliku od svog prethodnika LeEco Le 2 dolazi i sa VoLTE podrškom. VoLTE (Voice over LTE) je standard za glasovne pozive preko 4G/4G + mreže koji garantira bolju kvalitetu zvuka prilikom telefoniranja. Kod ove tehnologije razgovori se vrše preko 4G/4G + mreže bez potrebe automatskog prebacivanja na 2G ili 3G mreže. Što se tiče prijema signala i kvalitete zvuka tu nije bilo nikakvih problema, makar što se tiče glasnoće zvuka prilikom poziva dojma smo da je ipak nešto malo tiši od svog prethodnika.

Inače je prijem WiFi signala vrlo dobar, čak i ako se između uređaja i rutera nalazi nekoliko zidova. Vrijedi spomenuti i infracrveni port koji se nalazi sa gornje strane uređaja, a pomoću kojega se može preko pripadajuće aplikacije kontrolirati razni kućanski uređaji poput televizije, klima uređaja itd. Ako nekoga zanima, ovo je detaljna paleta povezivosti za koje LeEco Le 2 ima podršku:

4G: FDD – LTE: B1/3/7(1800/2100/2600MHz)

TDD-LTE:  B38/39/40/41

3G: WCDMA 850/900/2100MHz, TD-SCDMA: B34/39, EVDO:BC0/BC1

2G: GSM 850/900/1800/1900MHz, CDMA: BC0/BC1

WIFI: 802.11ac/a/b/g/n 2.4GHz and 5GHz Dual Bands

Wi-Fi hot ,Wi-Fi Display, WLAN direct

GPS: GPS/AGPS/GLONASS/Beidou

Bluetooth: V4.2

Baterija

LeEco Le 2 dolazi sa nezamjenjivom litij-ionskom baterijom kapaciteta 3.000 mAh, što je danas neki prosjek kod pametnih telefona srednje klase. Voljeli bismo da je nešto većeg kapaciteta, ali i ovako će većini korisnika biti sasvim dovoljna. Svaki će prosječan korisnik koji ne štedi previše svog pametnog ljubimca sa ovim phabletom dobiti cijeli dan autonomije, dok će oni malo štedljiviji bez problema dobiti do dan i pol, a sa uključenom nekom od opcija uštede energije može se dobiti i do dva dana autonomije. Tijekom otprilike tjedan dana isprobavanja ovog pametnog telefona sa nekim umjerenim korištenjem koje uključuje sinkronizaciju e-mailova, društvenih mreža, surfanje, fotkanje i malo igranja igrica, na kraju dana bi ostalo 45 do 50% baterije.

LeEco Le 2

Ono što nas je kod ovog pametnog telefona jako zanimalo je brzina punjenja baterije, jer LeEco Le 2 podržava brzo punjenje te koristi zaseban čip za precizno praćenje baterije i napona kako bi se omogućilo brzo i sigurno punjenje, zaštita od prejakog napona te produžio vijek trajanja baterije.

Zahvaljujući ovoj podršci za brzo punjenje LeEco Le 2 puni bateriju od 0 do 20% za otprilike 5 minuta, do 40% za 17 minuta, do 50% za 25 minuta, do 60% za 35 minuta, dok će punjenje od 0 do 100% trajati oko 1 sat i 23 minute. Pola sata igranja zahtjevnijih igrica poput Real Racinga 3 potrošit će oko 20% baterije, otprilike isto toliko baterije će potrošiti i polusatno stream-anje video sadržaja, dok pola sata surfanja internetom troši oko 10% baterije. U postavkama smo pronašli i napredne opcije za uštedu energije koje nude mnogo mogućnosti i razina uštede, a koje na prijašnjim LeTV  (LeEco) pametnim telefonima koje smo testirali nisu bile prevedene na engleski tako da je njihovo korištenje bilo gotovo nemoguće.

Benchmark testovi

Za sve vas koji držite do brojeva nismo propustili odraditi sve važnije benchmark testove koji su u slučaju LeEco Le 2 modela više nego odlični. MediaTek Helio X20 procesor i 3 GB RAM-a su sasvim dovoljni da na ovim sintetičkim testovima nadmaše sve prošlogodišnje flagship pametne telefone. Ova hardverska konfiguracija pružit će svakom korisniku flagship performanse i zadovoljavajuće korisničko iskustvo, a za sve to neće biti potrebno posegnuti previše duboko u džep. No ono što je nama bitno je da je u stvarnom svakodnevnom korištenju vrlo brz i stabilan, što je i za očekivati s obzirom na njegovu odličnu hardversku konfiguraciju.

Ovo su rezultati testova:

AnTuTu 5 –  94.949 bodova
Ande Bench – 6.575 bodova
PCMark – 4.714 bodova
3DMark – 593 bodova
GeekBench 3 –  1.484 bodova (single core) – 5.026 bodova (multi core)
Quadrant Standard – 6.197 bodova
Vellamo – 3.148 (Browser), 3.370 (Multicore), 2.938 (Metal)
CF Bench –  99.755, 82.524, 89.416 bodova

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Zaključak

Što na kraju reći nego da ovaj pametni telefon svojim karakteristikama, dizajnom i cijenom baš poput svog prethodnika zaista spada u „best buy“ kategoriju. Uzimajući u obzir sve pozitivne, ali i nekoliko negativnih strana ovog pametnog telefona koje su uglavnom softverske prirode, zaključujemo kako je  LeEco Le 2 izvrsna prilika za kupnju phableta odlične kvalitete po zaista povoljnoj cijeni, a zbog neznatne razlike u cijeni u odnosu na svog prethodnika nameće se kao logičniji izbor za kupnju.

Iako spada u kategoriju srednje klase ovaj bi se uređaj zahvaljujući Helio X20 procesoru svojim performansama i mogućnostima lako mogao nadmetati i sa mnogim pametnim telefonima visoke klase.

Mi smo svoj LeEco Le 2 (LeTV X620) primjerak nabavili na popularnom , gdje se ovaj top smartfon kineske kompanije prodaje po izuzetno povoljnoj cijeni od 188,99 eura. Nalazi se u EU skladištu – ne plaća se porez niti carina za Hrvatsku i Sloveniju, odnosno zemlje u Europskoj uniji. Ako ste izvan EU, tada ga naručite direktno sa kineskog skladišta.

Kao i uvijek, imamo i mali poklon za sve koji ovo čitate – prilikom kupovine upišite kuponski kod “racunalo” i cijena će se spustiti za 5 eura (vrijedi za sve kupovine u webshopu iznad 100 eura).

LeEco Le 2 (LeTV X620) – ključne specifikacije

EKRAN: 5.5 inča, IPS, FHD rezolucije od 1.920 x 1.080 piksela
PROCESOR: 64-bitni 10-jezgreni MediaTek Helio X20 MT6797
GRAFIKA: ARM Mali T880
RAM: 3 GB LPDDR3
POHRANA PODATAKA: 32 GB eMMC5.1
KAMERE: 8 MP f/2.2 prednja, 16 MP, f/2.0, PDAF stražnja
OPERATIVNI SUSTAV: Android 6.0 Marshmallow + EUI 5.6 korisničko sučelje
BATERIJA: 3.000 mAh
DIMENZIJE: 151.1 x 74.2 x 7.5 milimetara
TEŽINA: 153 grama

+ Hvalimo
+ stabilan i brzi rad
+ kvalitetnu izrade
+ odličan ekran
+ multimedijsku orijentaciju
+ brzo punjenje
+ povoljnu cijenu
+ odlične kamere
+ USB Type C port
+ senzor otiska prsta

– Zamjeramo
– baterija bi mogla biti za nijansu jača
– memorija nije proširiva MicroSD karticama
– mnogo bloatware aplikacija
– nema NFC
– kapacitivne tipke i dalje imaju preslabo osvjetljenje

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 9 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 8 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 8 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 6 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 9 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 8 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 9 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 8 za Naš dojam

8

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Za nekih 200-tinjak dolara kod LeEco LE 2 phableta vas očekuju premium značajke i flagship performanse po cijeni srednje klase te ga čine možda i best buy uređajem u ovom segmentu. Uz nekoliko sitnih zamjerki koje se uglavnom odnose na softverske probleme zbog orijentiranosti kineskom tržištu, ovo je definitivno odličan uređaj koji je prema našem mišljenju bolja kupnja od njegovog prethodnika koji se još uvijek prodaje po vrlo sličnoj cijeni. Odličan ekran, prekrasan dizajn, USB Type C port, tehnologija brzog punjenja, dovoljnih 3 GB RAM-a te MediaTek Helio 10 procesor samo su neke od karakteristika zbog kojih ćete odmah poželjeti imati ovog pametnog ljubimca.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.