Ladies of New Business – žene su skromnije neće tražiti povišicu!

Fotografija članka: Ladies of New Business – žene su skromnije neće tražiti povišicu!

Istraživanje agencije Hendal pokazalo je kako žene u ICT sektoru imaju 30% manje plaće od muškaraca, a 70% žena se nikada nije susrelo s negativnim konotacijama od strane muškaraca.

Oglas

U novootvorenom prostoru centra HUB385 održana je prva regionalna konferencija Ladies of New Business namijenjena ženama u tehnološkoj i digitalnoj industriji.

Ova konferencija okupila je 150 sudionika, većinom žena, iz samog vrha ICT industrije, koje su u pozitivnoj atmosferi raspravljale o ozbiljnim temama poput potplaćenosti žena na radnim mjestima, diskriminaciju na radnom mjestu, nedostatku prilika za napredovanje, problemima s kojima se žene susreću prilikom usklađivanja privatnog i poslovnog života. Zbog velikog broja prijava, konferencija se mogla pratiti i uz pomoć internetskog prijenosa.

Konferencija je otvorena panel diskusijom „Kako do vrha“ na kojoj su sudjelovali Dijana Hrastović, članica uprave Zagrebačke banke, Ivana Marković članica uprave kompanije Vipnet, Ivana Galić, direktorica marketinga i komunikacija Nove TV te Nataša Đukanović, direktorica marketinga kompanije .ME Domain. Raspravljalo se o iskustvima i stavovima vezanim za napredovanje žena u digitalnoj industriji što uključuje i pitanje plaća i pozicija, a sudionice su se složile kako se žene trebaju više boriti, poput muškaraca i naučiti ne osuđivati jedna drugu. Kao jedan od većih problema istaknuta je i potplaćenost žena.

Konferencija je nastavljena razgovorom s Ivanom Šoljan, članicom uprave IN2 koja je istaknula kako je problem žena u poslovnim sredinama skromnost, a iz njenog iskustva, na spomen promaknuća većina žena reagira na sličan način: “Da, može, iako nisam sigurna mogu li ja to!“ Na konferenciji je nastupila i mlada Elizabeta Novaković, poduzetnica i autorica Acro planera, koja se posebno dotaknula pitanja mentorstva koje joj je pomoglo u poslovnom uspjehu. Mentorstvo je važan dio programa Digitalni karanfili predstavljenog na konferenciji, a povodom kojeg su se povezivali mentori i mentorice s osobama koje žele biti mentorirane u poslu.

Sudionice posljednjeg panela večeri, pod nazivom “Definicija uspjeha kroz mentorstvo”, smatraju kako se borbenost i ponašanje poput muškaraca u poslovanju često zamjera ženama, pogotovo ako otvoreno kažu što žele i hoće. Sudionice panela Lana Bendeković Rosandić, direktorica marketinške agencije Alert, Antonija Bilić Arar, country managerica startupa BlaBlaCar, Ivana Marić iz inicijative Women in Andria, Ida Pandur, osnivačica i direktorica agencije ENTG te Ivana Grbavac iz kompanije Google Adriatics, priznale su kako žene često pate od “sindroma uljeza” i misle da nisu dovoljno dobre niti sposobne za posao koji obavljaju te da su im se dobre stvari dogodile slučajno,  što je svakako jedan od stavova u društvu koji se treba mijenjati.

Na konferenciji su također predstavljeni i rezultati istraživanja provedenog na 400 žena od kojih se 220 nalazi na vodećim pozicijama u svojim kompanijama, nastalog u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta Hendal, koje je pokazalo kako žene u ICT sektoru imaju 30% manje plaće od muškaraca. 70% žena se nije susrelo s negativnim konotacijama od strane muškaraca.

Konferenciju Ladies od New Business organizirao je tehnološki online magazin Netokracija  uz pomoć zlatnog partnera kompanije Vipnet, srebrnog partnera Zagrebačke banke, te kompanija Grawe, mStart, Carat, Coca-Cola, Lean In Hrvatska, UX Passion, Alert, Beck’s, Tester Box, Neuralab, Hendal, Google, HBOR, Uber, Zaklade Luka i udruge eStudent, dok su medijski partneri NovaTV, zadovoljna.hr i Women in Adria. Projekt su podržali Predsjednica Republike Hrvatske, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske te US Commercial Service. Dan prije zagrebačke inačice konferencija Ladies of New Business održala se u Ljubljani, a 8. ožujka konferencija će se održati i u Beogradu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.