Kupnja smartphonea iz Kine: informacije koje bi trebali znati

Fotografija članka: Kupnja smartphonea iz Kine: informacije koje bi trebali znati

Kina je najveći svjetski potrošač i proizvođač smartphonea. Ako ste razmišljali da kupite neki model  direktno iz Kine,  jer dobro izgleda i nudi konkurentne specifikacije  po povoljnoj cijeni, trebate znati nekoliko stvari prije nego se odlučite na kupnju.

Oglas

U potrazi za informacijama  vezanim uz   temu sam  naišla  na prilično mješovita  korisnička iskustva.  Jednim dijelom sam ih sumirala i prenosim vam u nastavku.

O samim uređajima:
Operativni sustav: Dio  smartphonea  ima jako modificirane verzije android sustava.  Moglo bi vam se dogoditi da vam pristigne model s unaprijed instaliranim kineskim ROM-om,  obično   samo uz  kineski i engleski jezik.  U tom slučaju jedino što možete učiniti je da formatirate uređaj i instalirate novi modificirani ROM.  U preventivne svrhe istražite XDA Developers stranicu ima li dostupan ROM za model koji vam je zapeo za oko. Isto tako možete dobiti root-an smartphone  s  instaliranim osnovnim aplikacijama.  To je najbolja opcija.   Treća varijanta je da na vašu kućnu adresu stigne  model s standardnom inačicom Androida, ali  tada bi mogli  imati probleme vezane uz ažuriranja. Poznato je da nadogradnje operativnog sustava iz Googla   imaju u  proizvođačima  uređaja  usko grlo.  Ovisno o “jačini brenda”,  nadogradnje operativnog sustava  mogu ali  ne moraju doći. To također trebate uzeti u obzir prije odluke o kupnji.

Specifikacije na papiru i stvarne specifikacije:   Najviše netočnosti u tehničkim specifikacijama vezano je uz senzore kamere fotoaparata. Iako modeli imaju  u  specifikacijama  brojčane vrijednosti od  13.0 MP ili 8 MP,  u stvarnosti možete dobiti dobiti kameru od samo 2MP  i VGA.

Klonovi: Želite li kupiti originalni telefon poznatih svjetskih proizvođača poput Samsung ili Applea, budite  oprezni. Klonovi dominiraju kineskim tržištem.   Neki modeli   su toliko  slični  originalima da se na prvi pogled teško razlikuju. Uglavnom, nitko ne preporuča kupnju istih jer iskustva su u više od 90% negativna. Umjesto originala pristigao im je klon,  a to su tek uočili nakon duljeg vremena korištenja (ili nakon što je došlo do kvara).

O kupnji

Vrijeme isporuke: prema dosadašnjim iskustvima s Kinom, isporuka je 3-4 tjedna. Možete iskorititi i uslugu slanja paketa putem specijaliziranih usluga ali tada se znatno povećavaju troškovi transporta.

Plaćanje carine:  To je nešto što se odnosi na sve uređaje koje kupujemo na ovaj način izvan EU. Ima nekoliko opcija da nema potrebe za plaćanjem pristojbe ,  pakiranje, označeno kao “gift” sa vrijednosti $25.  Ali da ne bi imali dodatne troškove,  gubili živce, skakali po raznim šalterima, i u konačnici jeftini smartphone platili skupo, Carinska uprava na svojoj mrežnoj stranici navedi i posebno upozorenje koje glasi:

Savjetuje se građanima da se prije naručivanja robe iz inozemstva uz korištenje različitih web servisa, cjelovito i iscrpno informiraju o uvjetima pružanja usluga prijevoza, dopreme i posredovanja u carinjenju takve robe i poglavito cijenama pružanja takvih usluga, kod kompanija putem koje će roba biti dostavljena.

Ali to nije sve.  Možda će vam trebati i HAKOM– ova dozvola za uvoz jer vaš budući smartphone ulazi  pod RiTT opremu. RiTT oprema : Prilikom uvoza uređaja koji imaju mogućnost spajanja na Internet ili drugu bežičnu komunikaciju s središnjom jedinicom, kao što su GPS uređaji, osobna računala, laptop, mobiteli, sustavi za nadzor (nadzorne kamere spojene bežičnim sustavom s unutarnjom jedinicom i sl.)

Upravo u ovom dijelu iskustva su najviše šarolika.  Dio pojedinačnih “uvoznika”  nije trebao odobrenje od HAKOM-a, ali dio je dobio poziv od Carine,  da donesu upute na našem jeziku za navedeni uređaj. Upute od strane proizvođača na engleskom jeziku nisu dostatne.  Nakon  toga im je  HAKOM izdao dozvolu uz jednokratnu naknadu od nekih 200 kn.

Jedna nadopuna članka ili dodatno objašnjenje potaknuto komentarom na Facebooku da  informacija nije točna o RiTT opremi, jer od  ljeta prošle godine ne treba nikakva dozvola od a.   Poznata mi je ta informacija ali  neki su forumaši naveli da bez obzira na  Uredbu iz 2012,   trebalo im je odobrenje HAKOM-a. Vjerojatno se  radilo o sljedećem: ”  Od  01. ožujka 2012. godine, nakon izmjena odredbi spomenute Uredbeo određivanju robe koja se izvozi i uvozi na temelju dozvola („Narodne novine“, broj 25/2012), dozvole više nisu potrebne za uvoz telefonskih aparata, uključivo i bežične, odašiljače za radiodifuziju ili televiziju, te radare i radionavigacijske uređaje. No i nadalje postoji obveza provedbe mjera provjere značajki proizvoda pri puštanju robe u slobodan promet sukladno propisima o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti, odnosno pripisani su tehnički zahtjevi za RiTT opremu, postupak ocjenjivanja sukladnosti te označavanje RiTT opreme oznakama sukladnosti u skladu s odredbama Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti (NNRH, broj 20/10) i Pravilnika o radijskoj opremi i telekomunikacijskoj terminalnoj opremi (NN, broj 25/2012). Fizička osoba može, za vlastite potrebe, uvoziti RiTT opremu koja udovoljava odgovarajućima zahtjevima iz navedenog Pravilnika i koja je, između ostaloga, označena propisanom oznakom sukladnosti (oznakom sukladnosti „C“ ili europskom oznakom sukladnosti „CE“).”

 

Plaćanje: PayPal predstavlja jedan od najsigurnijih načia plaćanja, odnosno preuzima obavezu transakcije novca i za tu uslugu naplaćuje proviziju. Kao takav on preuzima svu odgovornost koja se tiče sigurnosti i tajnosti identiteta korisnika usluge. Isto tako je moguće koristiti jednokratne kartice imate li PayPal račun (koji se otvara s kreditnim karticama). Prolazi i VISA Electron na koji stavljate samo nešto malo više novca nego je cijena uređaja jer dođe li netko u posjed podataka, ne može napraviti vam neki poveći račun. Važno je da ne zatvarate račun nakon kupnje uređaja. Na tu karticu moguće je dobiti povrat novca ako uređaj je neispravan, dobili ste nešto što niste naručili, ili ne stigne li vam smartphone u roku od 40 dana od plaćanja. Na taj način ste se osigurali od prevara trgovca. U slučaju PayPal-a imate 45 dana od plaćanja prijaviti probleme s kupovinom.

Jamstvo i servisi: Ako proizvod kupujete od poznatih proizvođača iz Kine, dobivate proizvoda s jamstvom, ali ipak možete imati problema s servisom. Korisnici mobilnih uređaja kupljenim u Kini u raznim online forumima daju mješovita iskustva. Možda budući da mnogi proizvođači u Kini prodaju smartphonea s trgovcima iz raznih zemalja, ne bi bilo loše da malo potražite informacije o trgovcima za model koji imate namjeru kupiti. Vjerojatno će te platiti neku proviziju ali tako možda će te ipak osigurati neki servis, zatreba li vam.

Tko je pouzdan online trgovac? 

Kada govorimo o kupnji gotovo jedina mogućnost je kupnje putem online trgovine. Možete pronaći mnoge mrežne stranice koje prodaju smartphone. Samo budite oprezni da ne naletite na nekakve prevarante, platite uređaj  i ne dobijete ništa.

Da biste smanjili rizik  provjerite detalje  poput kontakta i adrese, probajte pronaći sjedište preko Google Eart-a, možete zatražiti da vam mailom pošalju pravni broj registracije.  Raspitajte se o sustavu za praćenje pošiljke kroz destinacije koje prolazi, online podršku, imaju li kasnije korisničku podršku itd.  Inače,  postoje i firme koje se bave provjerom robe,  plaćanja i slanja ( pre shipment inspection), ali   usluge se naravno plaćaju. Naravno da za jedan uređaj nećete ih angažirati. I sada na kraju imamo  jedan mini popis  trgovaca koji prema korisničkom iskustvu pružaju dobru uslugu, pouzdanost i cijene za kineske modele  ali i  drugu potrošačku elektroniku.

To su:   /  //  / / ///// /   /  

Vjerujem da ste sada dobili malo uvid što sve možete očekivati odlučite li se za  za kupnju jeftinih modela iz Kine.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.