Kupnja novog smartphonea – odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice

Fotografija članka: Kupnja novog smartphonea – odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice

Budući da nam učestalo šaljete upite u redakciju ili nam se obraćate putem društvenih mreža u vezi nedoumica oko kupnje novog smartphone, odlučili smo kroz ovaj članak odgovoriti na dio vaših pitanja jer odabrati odgovarajući smartphone za sebe nije lak zadatak. Još je teže u slučaju kada niti sami ne znate što točno želite.

Oglas

Za početak, odredite maksimalnu cijenu koju ste spremni platiti za novi smartphone.  Odvojite vrijeme i korištenjem interneta potražite dostupne modele koji se uklapaju u vaš  predviđeni iznos novca. Dobar izvor je mrežna stranica   Sve to lijepo zabilježite na neki komad papira. Imate li namjeru kupiti model putem ponude mobilnih operatera, napravite detaljnu kalkulaciju i dobro proučite uvijete. Prekrižite modele na popisu koji vam nisu cjenovno povoljni. Ovim postupcima suzili ste izbor.

Kupnja novog smartphonea – odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice 01

Daljnja selekcija odnosi se na odabir brenda. Koji brend odabrati: Apple, Samsung, HTC, Sony, LG ili Nokiju?

Jednom dijelu potrošača najbitnija stvar pri odabiru smartphonea je brend. Neki su odani Appleu, drugi Samsungu, treći Sony-ju, HTC-u, LG-u ili Nokiji. Ne ulazite li u niti jednu navedenu skupinu, ali ipak želite nabaviti novi model koji ima neki image, i da nije proizvod nekog nepoznatog azijskog proizvođača, odgovaramo na pitanje. Želite li imati smartphone čije ime je baš svima znano, odaberite neki model iPhone-a, kralja među brendovima, iako se sve manje uređaji razlikuju od konkurencije. Po prepoznatljivosti imena sve više mu se približava Samsung svojim Galaxy modelima, što ne iznenađuje, jer za razliku od drugih brendova ulaže ogromne novce u sve oblike marketinga i utječe na svijest potrošača i potiče kupnju. Tako na primjer, Samsung u pokušaju da namami ljude prema svojim uređajima kroz glazbu je tri dana prije nego što će objaviti Galaxy S4, platio 5 milijuna dolara za prava digitalne verzije albuma Jay-Z, koji će se vrtiti ekskluzivno na njihovom uređajima.

Apple, Samsung, HTC, Sony, LG, Nokija 03

Dakle, treba li vam neki android temeljeni smartphone kojim se ne budete razlikovali od gomile (po principu, na tjelesnom imaju svi bijelu majicu pa morate i vi), neki Galaxy model je za vas. Na drugoj strani, želite li se razlikovati od drugih, odaberite neki model proizvođača poput HTC-a, Sony-a, LG-a, koji ne ulažu toliko u marketing već više u razvoj što je dugoročno pametniji potez i sve više postaju izvrsni u segmentu TOP modela.
Koja platforma: iOS, Android, Windows Phone, ili …….?

Na ovo pitanje je možda najteže odgovoriti. Svaka platforma ima svoje prednosti i mane, svoju estetiku i daje drugačije korisničko iskustvo. Doduše iPhone korisničko iskustvo je bilo i još uvijek je mjerilo za mobilnu industriju, ali korisničke potrebe i želje su sve više raznolike. Zato su operativni sustavi najkontroverznija metrika. Koji sustav će te odabrati ovisi o vašoj točki gledišta, odnosno kakvo korisničko iskustvo očekujete. Za sve vas koji imate namjeru koristiti prilagođene ROM-ove ili na bilo koje načine eksperimentirati s uređajem, ne želite odvojiti niti centa za kupnju neke aplikacije, i želite uređaj s velikim ekranom iz podskupine phableta, android platforma je pravi izbor.

 04

Svi vi koji želite uvijek imati maksimalno optimizirani sustav, nemate potrebu niti vremena mijenjati sve živo u uređaju što se da izmijeniti jer vam treba uvijek funkcionalan uređaj, nije vam problem platiti određenu aplikaciju, Windows Phone ili iOS platforme su za vas.

Model s 2 ili 4 ili 8 jezgri …. :D ? 

Ako ste veliki konzument multimedije i igara, pri odabiru novog uređaja kao kriterij za hardver svakako trebate uzeti broj jezgri procesora, brzinu i količinu memorije. Današnje nove igre zahtijevaju puno snage. Ostalima, pri odabiru smartphonea ne bi trebao biti toliko bitan broj jezgri procesora, jer to je isto kao da se vozite prema nekom odredištu i putem možete koristiti samo na određenim dionicama 4 trake, dok na drugima dvije. U ovom dijelu priče bitnija je optimizacija hardvera i softvera. Na primjer, Windows Phone 8 temeljeni modeli, imaju dvije jezgre i rade potpuno isto fluidno kao android vrhunski modeli s nekoliko jezgri procesora. Eto, popis je sve manji zar ne?

Kupnja novog smartphonea – odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice 05

Sada zaokružite modele koji su vam oku najljepši i za njih krenite u daljnje istraživanje.  Raspitajte se kod prijatelja ako imaju neki od modela s vašeg popisa kako su zadovoljni, što im ide na živce. Nemojte im pri tome baš sve vjerovati, jer veliki dio nije neće biti objektivan. Zato nije loše da dodatno pročitate nekoliko recenzija, ali i pri tome zadržite malo odmak. Nažalost, neki recenzenti nisu objektivni jer imaju neke svoje interese oko određenih brendova ili nisu dovoljno tehnički educirani, pa tako i njihovo viđenje može dati krivu sliku o modelu.

Kupnja novog smartphonea – odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice 07

Vjerujemo ako ste se držali naših uputa da na kraju popis se sveo na jedan ili dva modela. Odaberite onaj koji vam je ljepši :D

Kupnja novog smartphonea – odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice 08

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.