Kupnja HD TV-a nije jednostavna stvar

Fotografija članka: Kupnja HD TV-a nije jednostavna stvar

 

Postajete razočarani i ljuti sami na sebe. Namjeravate li kupiti novi HD TV u nastavku možete pročitati 5 korisnih savjeta koji će vam olakšati osnovne odluke i smanjiti pogreške.

1.    Odabir veličine zaslona i  izbor mjesta za smještaj televizora u prostoriji
Nemojte da vam cijena  bude glavni faktor prilikom odabira zaslona TV-a.  Veličina zaslona ovisna je o veličini prostorije gdje će uređaj bit smješten.  Pridržavajte se preporuka proizvođača za omjer između veličine zaslona i udaljenosti  mjesta gledanja. Možete ga pronaći i u prethodnom članku – Ne zaboravite, veličina zaslona mjeri se dijagonalno od unutarnjeg ruba i ne uključuje okvir televizora.

Imate li djecu, dobro razmislite gdje će te smjestiti TV uređaj u stanu. Nedavna izvješća ukazuju alarmantnu stopu porasta teških ozljeda uzrokovanih  padom velikih televizora na djecu.  Ne zaboravite:  Što je veći TV panel on je i nestabilniji.  Djeca do 6 godina starosti vole se penjati po namještaju i jednostavno ne prepoznaju opasnosti dok se penju. Zato, nemojte stavljati predmete kao što su igračke ili daljinski upravljač na vrhu namještaja ili televizije. Pokušajte postaviti TV nisko na zemlju.  Vrlo je važan i kut gledanja. Svi flat TV paneli  imaju veliku sliku dok sjedimo direktno ispred ekrana. Ali, ako oči nisu usmjerene na zaslon već gledamo  sa strane stojeći ili ležeći na podu,  slika može izgledati manje jasna. Moguće su i promjene u u boji. Ograničenje kuta gledanja  je više pitanje za LCD televizore nego plazma televizore zbog razlike u  njihovoj tehnologiji. O tome nešto kasnije.

2.    3D ili ne 3D?
3D je novi trend u svijetu potrošačke elektronike. Troškovi 3D TV-a  se smanjuju, ali još uvijek su dva puta skuplji od konvencionalnih TV uređaja.  Kupnja 3D TV uređaja nije bez kontroverzi. Postoje i mnogi TV uređaji koji pretvaraju  2D u 3D.  Istina, 3D efekti nisu tako dobri kao i originalni, ali su još uvijek prihvatljivi. Za gledanje 3D TV-a će vam trebati posebne "aktivne" 3D naočale i izvor 3D sadržaja. Međutim,  pojavili su se brojni članci o „opasnostima gledanja 3D“ sadržaja, posebice za djecu. Čak i upozoravaju na mogućnost oštećenja vida igranjem 3D igara.  Samsung, LG, Sony  i drugi proizvođači izdaju od nedavno zdravstvene i sigurnosne  vodiče  za korištenje njihovih 3D  proizvoda. Razmislite koliko vam je neophodan 3D TV. Gdje ima dima, ima i vatre. ;)

3.    LCD ili plazma zaslon?
Odluka oko kupnje između LCD TV-a i plazma TV-a je najteža odluka. Na prvi pogled, plazma televizori i LCD televizori izgledaju isto:  tanki su, imaju totalni  flat zaslon, oba nude nevjerojatno jasne i kvalitetne slike, a tehnologija prikaza im je  dramatično poboljšana u posljednje dvije godine.  Ipak,  postoje neke ključne razlike koje bi mogle utjecati na vašu odluku oko kupnje. Svaka vrsta ima različitosti i set prednosti koje ih čine više prikladnim za određene situacije gledanja. Različitosti HDTV-a je najbolje objasniti kroz načine njihova rada. U nastavku pročitajte najjednostavnije opise načina rada bez puno fizikalnih, kemijskih i tehnoloških pojmova.

LCD,  Liquid Crystal Display (tekući kristali)  je mreža od stotinu tisuća malih LCD piksela iza TV ekrana.  Iza tih piksela je fluorescentno bijelo pozadinsko osvjetljenje.  Kada svjetlost osvijetli piksel, električna struja određuje koja se boja pojavljuje na ekranu, i milijuni sićušnih varijacija svjetla čine sliku koju vidimo na svom ekranu. Plazma TV ekrani su  izrađeni od dva lista stakla, između kojih je plin ksenon i neon oblika plazme (stanje materije slično plinu u kojem određeni dio čestica ionizira) i ispunjava tisuće sićušnih komora. Otraga svake komore je niz crvenog, plavog i zelenog fosfora. Nakon što struja udari u komore plazme, one emitiraju nevidljivu UV svjetlost, koja tada odabire jednu od boja fosfora. To stvara vidljive slike na ekranu. Ukoliko želite znati stručnije objašnjenje pogledajte na wikipediji:  /

Što je LED TV?
Nova generacija LCD TV-a ima ugrađeno pozadinsko LED osvjetljenje. To nije nova tehnologija prikaza.  LED TV je zapravo samo LCD HD TV koji koristi LEDice pozadinsko osvjetljenje, umjesto konvencionalnog  cijevnog,  fluorescentnog.  Dok je zaslonska tehnologija ista, "LED LCDTV općenito ima bolji kontrast i točnije boje od fluorescentnog pozadinskog osvjetljenja.  Imajte na umu da LED pozadinski TV obično je skuplja varijanta običnog LED TV-a. Postoje dvije vrste LED rasvjete: izravna i rubna. Izravno pozadinsko osvjetljenje je uvjerljivo bolje zbog mogućnosti da se dijelovi ekrana više rasvijetle ili zatamne što znači veći kontrast. Rubna rasvjeta, tzv. Edge-rasvjeta  sa Dimming tehnologijom kao što samo ime ukazuje,  koristi LED niz uz rub zaslona. Svjetlost se zatim širi po ekranu koristeći niz ogledala. Većina tankih  LCD TV-a dolazi na tržištu sa ugrađenom ovom metodom, ali ona je lošije rješenje od izravne LED rasvjete.  Više možete pročitati .

Ustvari,  kao korisnicima nije nam toliko važno ono što se događa iza ekrana.  Najvažnije je ono što naše oči vide. Jedan od dodatnih elemenata koji može prevagnuti oko odabira tehnologije  za TV je odgovor na pitanje:  koji sadržaji su nam primarni za gledanje?  Razni stručnjaci će vam reći da za kućno kino plazma ekrani imaju malu prednost nad LCDima. To je zato što plazma ekrani mogu prikazati crnu boju crnjom od LCDa, što znači bolji kontrast i  vidljivost detalja u tamnim scenama. Tradicionalno, najveća prednost plazme nad svojim LCD rođakom je cijena, posebno kada se radi o velikim zaslonima. 

Ovisno o rezoluciji, plazma je još uvijek u stanju pobijediti većinu cjenovno ravnopravnih LCD ekrana. Osvrnemo li se na potrošnju energije (struju), noviji "Eko" LCD paneli koriste pola snage od protuvrijednosti plazma panela. Ovdje je u prednosti LCD tehnologija u odnosu na plazma tehnologiju. Vjerovanje da LCD ima duži vijek trajanja nego plazma ekrani bilo je istinito za ranije plazma modele. Međutim, mnogi plazme TV-i dostupni danas na tržištu imaju životni vijek od oko 60.000 sati, što je isto kao i LCD TV. To znači da će trajati skoro sedam godina ako se koriste 24 sata na dan.  Osobno mislim da  prilikom odabira tehnologije vašeg TV-a trebate razmisliti gdje ćete gledati TV.  Ako ste u potrazi za manjim ekranom,  naprimjer za spavaću sobu ili mali dnevni boravak, LCD je vjerojatno vaš najbolji izbor. Ako ste u potrazi za ekranom kućnog kina, onda veći model plazme može biti za vas. 

4.     Pokušajte izvoditi  što je više moguće testova  
Došli smo do dijela gdje trebate se oboružati strpljenjem i sami izvoditi dodatna testiranja. Vjerujem trgovac će poludjeti na vaše testne zahtjeve, ali nije vas briga. Pa ne kupujete svaki mjesec TV. Kupujete ga najmanje za slijedećih pet godina. Za testiranje prikaza boja na zaslonu TV-a je dobar način promatranje boje kože. Ustvrdite da li je ona prirodna, jedva vidljiva ili izgleda poput opekotina od sunca. Sve će vam biti jasno. Isto tako možete korištenjem filma The Dark Knight testirati sposobnost prikaza brzih i tamnih scena.  Ukoliko želite vidjeti kvalitetu prikaza animacija u akcijskim brzim scenama, npr. da li visoke zgrade su iskrivljene ili se njišu kao za vrijeme potresa,  ili postoje neki drugi čudni efekti,  testirajte opcije pomoću filma Nemoguća misija 3.  Ova dva navedena filma pokazati će vam i mogućnosti rezolucije TV-a.  Izbjegavajte testiranje pomoću crtanih  filmova ili igrica. Dodatno,  testirajte prikaz sadržaja na TV zaslonu  vaših gadgeta,  kao što je  digitalni fotoaparat, kamkoder, ili prijenosno računala.  Ponesite ih kada idete u kupnju i spojite putem HDMI priključka. Nemojte zaboraviti testirati i kvalitetu zvuka. 

5.    Dodaci
Mislite li spajati Blu-Ray uređaj, igraću konzolu, računalo, obvezno provjerite imali model sve priključke za koje mislite da će vam biti potrebni kao što su  HDMI povezivanje izvora signala i visoke razlučivosti VGA mod za PC monitor. Provjerite i mogućnost spajanja vanjskih zvučnika na TV.  I sada na kraju,nešto što je isto važno, a to je daljinski upravljač. Dobra opcija je jednostavnost njegova korištenja, a ne da vam je potreban jednodnevni tečaj da bi ga koristili.  Druga dobra opcija je mogućnost kontrole drugih uređaja iste tvrtke.

Put odabira TV-a nije kratak. Sve opisane stvari su naizgled malene, iziskuju puno vremena ali vas mogu dodatno koštati i učiniti nezadovoljnim nakon kupnje TV uređaja.

 

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.