Kupit ću iPhone, ili novi iPhone, neću sigurno kupiti iPhone 5 ;) Što ćete vi kupiti?

Fotografija članka: Kupit ću iPhone, ili novi iPhone, neću sigurno kupiti iPhone 5 ;)  Što ćete vi kupiti?

Nekako nesvjesno većina ljudi (među kojima je   moja malenkost),  dok piše ili govori o nasljedniku Appleovog iPhonea 4S, imenuje ga iPhone 5 ili novi iPhone, iako  nemamo pojma pod kojim imenom dolazi novi model.

Oglas

Ne znam da li ste uočili da uz hrpe višemjesečnih glasina i curenja informacija o budećm appleovom modelu smartphonea, nigdje nije objavljeno njegovo službeno ime. Hoće li to biti jednostavno iPhone  ili novi iPhone, ili sljedeći iPhone, ili iPhone 5, ili iPhone 6, ili….? Za svako ime postoji nekoliko razloga zašto bi novi smartphone bio tako imenovan, ali i ne imenovan.

Prateći niz godina zbivanja na ICT sceni, ako malo bolje razmislim, dolazim do zaključka da  nevjerojatno kako Apple je lako  zaobilazio postavljanje vidljivih standarda kada je riječ o imenovanju, konvencijama i taksonomijama za iPhone i iPad modele uređaja. Jednostavno  na prvi pogled Apple je previše tajnovit o svojim imenovanjima ako se doista ne zadubite u tematiku i  tada shvatite da i nije baš tako ;)

Osvrnemo li se na imenovanje Macova (Mountain Lion OS), Apple je koristio za razlikovanje proizvoda – godine: MacBook (Late 2008, ili početak 2009 ili noviji) ….. MacBook Pro (Mid / Late 2007 ili noviji)….. MacBook Air (Late 2008 ili noviji). iPod i Apple TV, slijede nomenklaturu gdje se generacija hardvera dodaje kao sufiks uz ime. Tako se nekadašnji iPod touch, sada nosi ime iPod touch 3. generacije.

OK. Ima logike. Ali, nas je Apple zbunio izlaskom zadnje inačice iPada. Nekako se  podrazumijevalo da uređaj dolazi pod imenom iPad 3, ipad HD, iPad 2S,  ili bilo kojom drugom varijacijom brojeva i slova, a proizvod se pojavio na tržištu jednostavno kao Novi iPad, baš kao novi iMac ili novi MacBook Pro. Iz toga se može zaključiti da  za posljednje  generacije modela Apple je  promijenio modalitete i počeo koristit riječ “novi”. Zbog toga  mislim da bi nasljednik iPhonea 4S, mogao se pojaviti pod trendovskim predznakom “novi”.  Ali to nije jedini razlog zašto tako mislim. Ima ih nekoliko. Prvo pogledajte kako iPhone je imenovanje evoluiralo tijekom godina.

Kao što možete vidjeti, nakon prvog imenovanja, svaka slijedeća generacija uređaja je imala u svojoj oznaci najvažniju značajku vezanu uz promjenu modela, i nije korišten isti broj za više od dvije generacije uređaja. Na primjer, treća generacija iPhonea, iPhone 3G i iPhone 3GS je bila uglavnom dizajnerski ista,  ali  3GS je  brž model  te  zato nosi oznaku 3GS (S= Speed ).

Nasljednik iPhonea 4S je šesta po redu generacija iPhone uređaja. Zašto bi ga prema tome imenovali iPhone 5? To nekako ne bi imalo smisla. Po definiciji, to je tehnički “iPhone 6”. Imenovanje novog uređaja kao iPhone 6? Čudno, ali više vjerojatno nego iPhone 5.  Na taj način  Apple bi oponašao Microsoftov pristup imenovanju Windows linija (osim sada kada Windows 8, definitivno nije osma generacije desktopOS-a),  a to si neće sigurno dozvoliti.

Što bi mogli  zaključiti iz cijele priče?  Osobno mislim,  čujemo li na pozornici 12. rujna,  pozdravite trendovski  ‘novi iPhone’, ili jednostavno ‘iPhone’, ne bih se iznenadila. Što vi mislite na ovu temu? Da vas čujem. Ostavite komentare.

 

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.