Koristiti li ili ne koristiti smartfon za vrijeme punjenja baterije?

Fotografija članka: Koristiti li ili ne koristiti smartfon za vrijeme punjenja baterije?

Bilo je nekoliko incidenata ozljeda koje se pripisuju korištenju smartfona dok je priključen na punjač. Uglavnom razlozi eksplozija su vezani uz neispravne ispravljače (transformatore), kabele ili krivotvorene uređaje. Sve pet.  Ipak nije preporučljivo koristiti smartfon tijekom procesa punjenja. Zašto?

Oglas

Da bi vam sve bilo jasnije moramo krenuti s nekoliko osnovnih stvari vezanih uz baterije. Može se reći da danas svi smartfoni imaju litij-ionske punjive baterije s gelom (polimer) i kod njih ne postoji opasnost curenja. Isto tako litij-ionske (polimer) baterije gotovo nemaju memorijski efekt. Ali one ipak pate od stresa uzrokovanog povišenom temperaturom uslijed kojeg dolazi do oštećenja kristalne strukture za pohranu energije.

Koristiti li ili ne  koristiti smartfon za vrijeme punjenja baterije? 02
Na primjer ostavite li smartfon na ispravljaču dugo vremena nakon što je baterija napunjena (osim ako nema mehanizam samoisključivanja), ili u automobilu na držaču postavljenom na prednjem staklu za sunčanog ljetnog dana i sl. doći će do oštećenja strukture baterije. Za vašu informaciju, preporučena temperatura za većinu baterije je 15 ° C , a ekstremna dopuštena temperatura je 40 ° C do 50 ° C. Stručnjaci su ustanovili da na prosječnoj temperaturi od 32 ° C, litij-ionska baterija gubi 6% od svog maksimalnog kapacitete godišnje. Na 77 stupnjeva taj broj skače čak na 20 %.

Koristiti li ili ne  koristiti smartfon za vrijeme punjenja baterije? 02

Sada kada ste se upoznali s osnovama slijedi s odgovor na pitanje iz naslova članka: Smijemo li koristiti smartfon za vrijeme punjenja?  Dakle, tijekom punjenja energijom baterije dolazi do stvaranja topline u uređaju. Današnji sustav vezan uz punjenje je izveden da tijekom procesa toplina okoline ne prelazi maksimum od 30 ° C. Korištenjem smartfona zagrijat ćemo kroz aktivnost CPUi ostalih komponenti kojim stupnjem više unutrašnjost i toplinom šokirati bateriju. Eto, zato se ne preporučuje korištenje smartfona za vrijeme procesa punjenja. Učinite li to samo ponekad nećete napraviti veliku štetu ali imate li naviku razgovarati ili surfati tijekom punjenja baterije energijom skratit će te vijek njene trajnosti.

cartoon-battery

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.