KORISNIČKI TEST: Sony Ericsson Yendo

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: Sony Ericsson Yendo

Sony Ericsson Yendo nudi jednostavan pristup Facebook i Twitter društvenim mrežama i web pregled  preko GPRS / EDGE mreža. Za 3G mreže i Wi-Fi ne postoji podrška. Memorije može biti proširena do 16GB putem microSD kartice, budući da uređaj dolazi sa samo 5 MB memorijskog prostora na raspolaganju za korisnika. Bluetooth 2.1 modul je uključen za prijenos kratkog raspona informacija.  Opcija A2DP znači da možete koristiti audio kompatibilne Bluetooth slušalice. Podrška za Java aplikacije dopušta igranje nekoliko igara iako je njihov izbor ograničen zbog veličine zaslona.
 

Dizajn

Svojim kompaktnim stilom SE Yendo je sličan Sony Ericsson X10mini modelu i nema pokretnih dijelova. Njegove dimenzije su 93,5 x 53 x 16 mm, ali uživo je puno manje nego što brojke pokazuju. Teži samo 83 grama i osjeća se jako dobro u ruci zbog svog aerodinamičnog dizajna.

{rokbox title=|::| size=|1024 768|}images/stories/2010_ict-plavusa/yendofull.jpg{/rokbox}

Većinu prednjeg dijela zauzima crno obrubljen kapacitivni zaslon QVGA osjetljiv na dodir od 256K boja, rezolucije  240×320 i dijagonale 6.6 cm (2,6-inča) na kome možete uredno učiniti sve operacije koje želite. 

Veličina zaslona je taman za kontrole i koliko toliko udoban rad. Ono što je nas najviše zanimalo je činjenica da kapacitivni zaslon ima ipak dobar odgovor na dodir iako se zamjećuje sporost, treba ponekad strpljenja u radu, a što je prije svega  nedostatak radne snage procesora od samo 156MHz. Nema akcelerometar za auto-rotaciju zaslona.

Ispod zaslona se nalazi samo jedna hardverska tipka koja vodi uvijek na stanje čekanja.

Stražnji poklopac je ergonomski prilagođen dlanu ruke, pa čak i dječjem, vrlo čvrsto prianja uz tijelo uređaja i na njemu se nalazi otisnut Walkman logotip. Na stražnjoj strani je svoje mjesto našao objektiv fotoaparata.

 

Gornji dio predviđen je za 3.5 mm priključak i tipku za otključavanje/zaključavanje uređaja.

Na lijevoj bočnoj strani smješten je samo mikro USB priključak. 

 

 


 

Korisničko sučelje
Budući da je ovo prvi model Sony Ericssona s punim zaslonom osjetljivim na dodir bez operativnog sustava, ovdje ćemo se više zadržati.  Na prvi pogled korisničko sučelje je vrlo slično android operativnom sustavu inačice 1.6., relativno malo.  Sličnost, međutim, odnosi se čisto na  grafičku stranu stvari. 

   

Početni zaslon pruža trenutno vrijeme i datum. U stanju nudi četiri prečaca, jedan u svakom kutu, koji se mogu naći na Sony Ericsson Xperia X10 X10 Mini i Mini Pro.  To su walkman, adresar, SMS i telefon. Trokutasta oznaka na donjem dijelu otvara glavni izbornik koji se sastoji tri stranice sučelja i svaka stranica ima niz od 3×3 ikone. 

  

Birač za biranje telefonskih brojeva je uspješan. Nudi dovoljno velike tipke za korištenje i rad.  Popis poziva je također jednostavan i nudi samo mogućnost brisanja svih poziva. Telefonski imenik izgleda jednostavno, ali još uvijek pruža dovoljno funkcionalnosti. Ukoliko imate veliki broj pohranjenih kontakata trebati će vam dosta vremena dok ih izlistate. Tu je i mogućnost postavljanja pojedinačnih zvukova zvona za kontakte.

Tipkovnica je nešto sporija, a možda smo se malo i odvikli budući da osobno koristimo snažnije smartphone, ali nekako nam nije bila optimalna. Upisivanje teksta preko virtualne telefonske tipkovnice zahtjeva puno koncentracije. Ovo ipak možda možete uzeti kao subjektivan dojam. 

 


 

Glazbene mogućnosti
SE Yendo dolazi s stereo FM radiom i RDS-om, ali kao i  kod većine mobitela, bitno je da spojite slušalice za uživanje u omiljenoj radio stanici jer one djeluju kao antena. U biti Walkman je glavni fokus modela Yendo.

Nudi najnoviju verziju softvera Walkman koja omogućuje da glazbu razvrstate u različite popise. Glazbu možete sortirati po žanru,  albumu ili izvođačima, možete izraditi popise naslova i ručno, omogućujući da odaberete različite popise prema raspoloženju. Uključivanje SensMe opcije automatski će predložiti glazbeni stil koji trenutno slušate. Shake kontrola dopušta preskakanje na sljedeću pjesmu sa samo jednim pokretom zgloba. Odlična TrackID aplikacija prepoznaje glazbu besprijekorno. TrackID omogućuje vam da otkrijete ime, izvođača i album nepoznatih pjesama. Rad aplikacije je vrlo jednostavan. U samo nekoliko sekundi, primiti će te "puno ime" za pjesmu.  Tu je  također standardna Play Now ikona za ovu skupinu uređaja, Sony Ericsson servis koji korisnicima nudi tisuće pjesama i  mnoštvo multimedijskih sadržaja. Nesmijemo zaboraviti niti Media Go aplikacija za brzo i jednostavno usklađivanje pjesama, podkasta, videa, fotografije između računala i telefona. Potrebno je samo spojiti mobilni telefon i računalo, i u nekoliko klikova miša započinje sinkronizacija. 

Foto aparat i video
Naravno, postoji mogućnost reprodukcije i snimanja video zapisa, ali tu je opet ograničavajući faktor niska rezolucija zaslona i slabe performanse. Što se tiče fotoaparata, tu nemamo puno za kritizirati iako je kamera rezolucije „samo“ 2MP.

Izgleda da je sve jako dobro usklađeno. Fotografije su dosta oštre i dobrih boja.  Jedino smo zamijetili da je snimanje brzine pomalo sporo, dvije sekunde nakon što se čuje zvuk okidača dolazi do fotografiranja objekta.

Pogledajte uzorke fotografija:

{rokbox title=|::| size=|1024 768 |}images/stories/2010_ict-plavusa/labud.jpg{/rokbox} {rokbox title=|::| size=|1024 768|}images/stories/2010_ict-plavusa/pruga.jpg{/rokbox} {rokbox title=|::| size=|1024 768|}images/stories/2010_ict-plavusa/narcisa.jpg{/rokbox}

I na kraju da se malo osvrnemo na bateriju. Sony Ericsson Yendo koristi bateriju od 970mAh što je dovoljno za prosječno korištenje od četiri dana. 

Zaključak:  Sony Ericsson Yendo je Walkman telefon koji  omogućuje da izvučete najviše za svoju glazbu bez puno uloženog novca. Naime,  uređaj se prodaje po pristupačnim cijenama i preporučili bi ga za mlađe korisnike upravo zbog jednostavnosti korištenja ali i izvrsne kvalitete izrade.  

Uređaj ustupio .

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.