Korisnički TEST: Sony Ericsson Xperia X8

Fotografija članka: Korisnički TEST: Sony Ericsson Xperia X8

Imali smo priliku neko vrijeme se družiti sa ovim modelom. U nastavku pročitajte što smo sve dobro i loše pronašli.

U kutiji dolazi uz mini osnovne upute kabel za napajanje/USB/mikroSD …

Za početak, Xperia X8 je vrlo slična modelu X10 mini. Ništa neobično. Pripadaju istoj obitelji SE X serije.

SE X8 ima tri navigacijske tipke na prednjoj strani i tri standardne na desnoj strani: tipka za glasnoću i aktivacijski gumb za kameru.

Tipke na prednjoj ploči su konveksne i kromirane, što možda malo kvari izgled uređaja, budući da takve tipke podsjećaju  na kineske rukotvorine.( možete uzeti to kao subjektivan dojam).

Osim toga,  na prednjoj strani postoji senzor blizine koji isključuje zaslon kako bi se spriječilo slučajno isključivanje dok držite telefon uz uho, senzor rasvjete koji je jednostavno nemoguće isključiti, i zvučnik.

Na vrhu se nalazi posebno zaštićen utor za USB kabel i ujedno za napajanje, utor za slušalice (3.5mm)  ili povezivanje SE pribora,  i  gumb. za uključivanje/isključivanje uređaja. Zaštitna vratašca koja se nalaze na USB portu izrađena su od tvrde plastike i teško se  samo  noktom otvaraju. Potrebno je potražiti neki priručni alat za otvaranje. Grrr.

 Donji kraj kučišta uključuje mikrofon i rupicu za remen.

SE X8 nema hardversku QWERTY tipkovnicu, ali ima softversku . Tijelo je u potpunosti napravljeno od plastike. Ustvari, cjelokupni design djeluje nam nekako poput igračke. Oblik je prepoznatljiv za uređaje Sony Ericsson, kao dio koncepta ljudske zakrivljenosti ruke. Njegova veličina i težina nekako stvaraju psihičku sigurnost kako nam neće ispasti iz ruke.

 

 


Hardverske komponente

Svakako, jedna od najvažnijih točaka korisnicima pri odabiru mobilnih uređaja je zaslon. Zaslon je u ovom slučaju pristojan, rezolucije 320×480, premazan zaštitnim slojem za zaštitu od ogrebotina, kao i kod SE Xperia X10 modela. X8 ima TFT- matricu, mogućnost prikaza 16 milijuna boja i nijansi, ali android 1.6 je ograničen  na nešto više od 65k boja. Hm..hm.. Android 2.1 inačice podržava 16 milijuna boja.  Ovaj zaslon  također  poznat je kao HVGA, bolji je nego na modelu Xmini (QVGA), koji ima nižu rezoluciju, i kao rješenje osigurava veći odabir aplikacija  na Android Marketu, što je s korisničke strane svakako vrlo važno. Osim toga, X8 ima mnogo veću kvalitetu slike u odnosu na X10 mini, zahvaljujući većoj razlučivost – 192 dpi u odnosu na 157 dpi za mini X10. Senzor je izrađen na kapacitivnoj tehnologiji, ali kao u svim Sony Ericsson android uređajima ograničenje je  na single-touch. To znači, ako želite zumirati u pregledniku stranicu, morate nekoliko puta dodirnuti zaslon ne bi li došli do željene veličine prikaza. Nemate mogućnost samo držati prst na zaslonu toliko dugo dok ne postignete odgovarajuću veličinu prikaza.  Inače, prikaz na zaslonu izgleda odlično u svakoj zatvorenoj prostoriji, ali kao i s bilo kojim TFT zaslonom, gubi se puno na kvaliteti slike na jakom sunčevom svjetlu.

Xperia X8 ima procesor Qualcomm MSM 7227 sa satom frekvencije na 600 MHz. Ugrađena memorija iznosi samo 128 MB što i nije puno u današnje vrijeme. Količina radne memorije je  256 MB, ali za korisnike je na raspolaganju 165MB.  

Tradicionalno, memorija je proširiva pomoću micro SD kartice. SD kartica od 2 GB dolazi u kompletu. 

Litij polimer baterija od 1200 mAh omogućuje korištenje smartphone u prosjeku oko dva dana. Ali, iznenađuje  što je potrebno manje od sat vremena da se ista napuni 100%.

Xperia X8 ima dobar set bežičnih modula. Tu je Buetooth 2.1 s podrškom za EDR, Wi-Fi 802.11b / g moduli i GPS.
Slušalice koja dolaze u kompletu  imaju dobru glazbenu kvalitetu  i kontrolne tipke za music player na kabelu.


Multimedija

Fotografske mogućnosti su podržane od 3,2 MP kamere koja nema autofokus i bljeskalicu.

 

Slike su dobre, barem tako dugo dok su svjetlosni uvjeti dobri. Mogućnosti snimanja videa su u VGA rezoluciji pri 30 sličica u sekundi.

Softver za kameru dopušta birati između četiri različita scenska programa:  automatske postavke,  plaža / snijeg, sumrak, ili sport. 
Možete vidjeti primjere fotografija u nastavku: 


Glazbeni player  ima funkcije za sortiranje po izvođaču ili albumu i nema equalizer. Baš kao u pogledu pojedinih kontakata, Sony Ericsson ima postavljen beskonačni gumb (beskonačnost zvuka) što dopušta tijekom slušanja pjesme, napraviti pritisak na njega za preuzimanje pjesama u PlayNow glazbenoj trgovini, ili dobivanje dodatnih sadržaja oko glazbenika  na YouTube.

Hardverski, SE X8 ima isti audio čip kao veliki brat, X10. To znači da kvaliteta zvuka tijekom reprodukcije bit će vrhunska čak i za zahtjevne korisnike, bez obzira da li reprodukcija glazbe ide preko slušalica ili zvučnika na stražnjoj strani. Čak nam se čini da je zvuk nešto jači nego na modelu X10. Doista, u ovom trenutku čini se da Sony Ericsson dominira android tržištem što se tiče glazbene reprodukcije.

 


Softverske komponente, OS i UI

Kao što smo rekli, Sony Ericsson Xperia X8 radi na android 1.6, ali uređaj ima vlasničko sučelje. Verzija je već "dosta stara", međutim, izgleda još uvijek aktualna u low-cost pametnim telefonima ili internet tabletima. 

Xperia X8 ima 4 prečaca u svakom kutu zaslona što omogućava držanje samo jednog widgeta po zaslonu, a podržano je do 20 zaslona.  To čini sučelje jednostavnijim za korištenje, ali može biti puno potrebe za vodoravnim pomicanjem, ako imate mnogo widgete. 

Detaljno sučelje i ostale softverske mogućnosti opisali smo tijekom uređaja, tako da se nećemo zadržavati na ovom dijelu,  budući su sve ostale mogućnosti identične.

Usklađivanje s računalom
To je malo drugačija priča. Ustvari, možete i ne možete uređaj uskladiti s računalom. Ako povezujete telefon s PC računalom i instaliranim PC Companion programskim paketom, onda povezivanje uključuje Media Go odličan program za sinkronizaciju glazbenih datoteka. Za kalendar, bilješke itd. treba koristiti Google on-line uslugu za sinkronizaciju.

Zaključak: SE X8 je dobar uređaj i početak za one koji žele promijeniti mobilni uređaj, bez vraćanja na stare dane T9. Nije bez nedostataka.  Tijekom perioda testiranja, nismo imali problema s pozivima ili nekim drugim zvukovima u razgovoru.  Veliki minus je što u ovom četvrtom tromjesečju 2010. nije ažuriran na android 2.1.,  već dolazi s Donut 1.6 inačicom OS-a, a koja je do sada "stara" negdje oko 14 mjeseci .To je veliko negativno iznenađenje. Model SE X8 ima pristojne perfomanse s obzirom na cijenu od 1000,00 kn, ali u ponudi mreže od 2.11.2010. Simpatične su nam dimenzije, jednostavnost korištenja,i oduševljeni smo čujnosti prilikom reprodukcije glazbe. U potpunosti zadovoljava omjer uloženog i dobivenog. 

Uređaj ustupio

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.