KORISNIČKI TEST: Sony Ericsson – Live View

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: Sony Ericsson – Live View

Može se nositi kao ručni sat ili zakvačiti za remen torbe ili na neki dio odjeće.  Live View se oglašava zvučnim signalom kada imate SMS/MMS poruku, prikazuje RSS feedove, Facebook i Twitter ažuriranja i propuštene pozive sa vašeg mobilnog telefona.  No, koliko dobro zapravo ostvaruje taj zadatak ? Hajdemo otkriti.

Uređaj mora biti spojen na android telefon koristeći Bluetooth vezu. Live View je kompatibilan s android pametnim telefonima tvrtke Sony Ericsson, kao i sa nekim drugim uređajima, koji uključuju HTC Desire, Wildfire i Samsung Galaxy S. Cijeli popis je dostupan na službenim stranicama Sony Ericssona.

Dizajn
Uređaj je napravljen u cijelosti od crne plastike dimenzija 35x35x11 mm. Teži 15 grama.  Ima 1,3-inčni OLED zaslon rezolucije od 128 x 128 piksela. Zaslon nema neku oštrinu na jačem vanjskom svjetlu, ali je prihvatljiv s obzirom na namjenu.

Isto tako, zaslon   ima četiri osjetljive točke na sve četiri strane za pomicanje kroz opcije.  Ipak, dizajn nije toliko robustan kao što bi trebao biti ukoliko se nosi kao ručni sat. Da, remen nam se ne sviđa.  Izgleda kao dosadna obična crna traka.

Ako bismo zamijenili remen nekim atraktivnijim, a to nije problem jer podržava remene do 20 mm širine, vizualno bi bilo sve prihvatljivije. OK, to je ipak subjektivno mišljenje. Na svakom gornjem rubu, lijevo i desno,  smještena je po jedna hardverska tipka.

Lijeva tipka djeluje kao prekidač informacija, a desna služi za uključivanje/isključivanje uređaja. 

Micro USB port za punjenje se nalazi  na donjem dijelu.

Prema našem mišljenju postoje neki nedostaci u ergonomiji. Često smo pokušavali izvršiti pritisak u središte zaslona umjesto na  neku od četiri dodirne softverske tipke. Trebalo nam je skoro pet dana da se naviknemo  

Pokretanje Live View uređaja
Kako to ponekad biva, teorija je jedno, a činjenice su drugo.  Za početak morate preuzeti s Android marketa i  instalirati na vaš android smertphone program "Manager LiveWare“. 

Međutim, postoje dvije aplikacije na android marketu. Kako je u uputi navedena isključivo aplikacija MLW,  istu smo preuzeli i instalirali u naš SE Xperia X10 smartphone.

Bez ove aplikacije uređaj pokazuje samo točno vrijeme – 00:00.  Naravno, osim potrebne aplikacije dostupno je i oko 15 dodataka koji omogućavaju proširiti osnovne ugrađene značajke. Njih nismo testirali jer nismo sigurni koje su od njih i službene. :)  Možete  neke  preuzeti ako želite jer osnovni softver pruža samo osnovne podrške.
Nakon toga potrebno je uključiti  Bluetooth i pronaći Live View uređaj.  Kada se uspostavi veza sva konfiguracija obavlja se na uređaju. Međutim jednostavne stvari, kao što su čišćenja obavijesti, moraju biti učinjena na smartphoneu. Ne sviđa nam se niti što se mora LW sinkronizirati s mobitelom čak i za postavke vremena.

Kako radi? 
Na uređaju postoji devet glavnih predinstaliranih aplikacije koje se mogu uključiti i isključiti pomoću aplikacije na mobilnom telefonu: Facebook, Twitter, Music Player, RSS feeds, SMS, pozivi, kalendar, Pronađi telefon i prikaz datuma / vremena, Sa Facebook funkcijom imali smo problema.

Ažuriranje za Facebook dolazi u intervalima od 15 minuta do jednog i pol sata. Testiranjem funkcije na HTCovom modelu Desire S,  apsolutno sve savršeno radi.

Live View za  SMS  fino radi i redovito vibrira kada primite novu porukicu. Živcira li vas vibracija možete ju isključiti u postavkama smartphonea. Čitanje SMSa je jednostavno. Potrebno je pritisnuti donji rub zaslona i poruka se pojavljuje na zaslonu. Klikom na desni rub prelazite na slijedeću pristiglu poruku. Eto, to je  jednostavan način za čitanje novih poruka, bez uzimanja iz džepa ili torbe smartphonea, posebno ako ste u gužvi u nekom od javnih gradskih prometnih sredstava. Funkcija poziva omogućuje da vidite tko vas zove i prihvatiti / odbiti poziv, ali tada morate posegnuti za vašim mobilnim uređajem.  Prikaz datuma / vremena je OK. Aplikacija pronađi moj telefon je također pokazala svoju najbolju stranu.  Ukoliko je Bluetooth veza uspostavljena, odabirom ove opcije, smartphone će se oglasiti i prikazati tekst «Evo me!". Baš je cool. Sa Twitterom sve se odvijalo bez problema, osim što u početku traži  da ponovo u manager aplikaciju instaliranu na vašem uređaju upišete pristupne podatke.   Pomicanjem lijevo i desno na zaslonu možete se kretati kroz  twittove, a pomicanjem prema dolje ih u cijelosti pročitati. Na njih ne možete odgovarati. Glazbenom playeru pristupate držeći gornji desni gumb. To nam je nekako i najkorisnija funkcija. Mobitel vam može biti u ruksaku ili a vi možete podesiti glasnoću, pauzirati, preskakati ili pokretati pjesme sve iz ručnog zgloba. Zamijetili smo da je ponekad potrebno kliknuti i do nekoliko puta na ikonu za prelazak na sljedeću pjesmu. Konačno, kalendar je isto odlična ideja. Omogućuje da vidite trenutne događaje ali ne i one koji dolaze.  

Osvrnuti ćemo se još i na trajanje kapaciteta baterije. Teoretski, trajanje baterije trebalo bi dovoljno bit za četiri dana. Nama je bilo dostatno samo dva dana, što nije previše jer ipak se radi o malenom uređaju. Punjenje baterije se odvija vrlo brzo. Za cca sat vremena njena napunjenost prelazi 80 %. Ovdje treba svakako spomenuti i skraćivanje trajanja kapaciteta baterije na mobilnom uređaju zbog stalne uključenosti Bluetooth opcije.  

{rokbox title=|::| size=|800 600|}images/stories/2010_ict-plavusa/livee.jpg{/rokbox}  {rokbox title=|::| size=|800 600|}images/stories/2010_ict-plavusa/livef.jpg{/rokbox}   {rokbox title=|::| size=|800 600|}images/stories/2010_ict-plavusa/liveg.jpg{/rokbox}

{rokbox title=|::| size=|800 600|}images/stories/2010_ict-plavusa/liveh.jpg{/rokbox}  {rokbox title=|::| size=|800 600|}images/stories/2010_ict-plavusa/livei.jpg{/rokbox}

Često gubljenje dometa, ali to je i razumljivo s obzirom na mogućnosti Bluetooth tehnologije

Gubitkom bluetooth veze morate ponoviti postupak pronalaženja vašeg smartphonea i samog Live View  gadgeta
Često ispadanje ležišta za remen
Nedostatak e-mail funkcionalnosti
Naučiti koristiti gadget dovoljno je samo pet minuta

Zaključak:  Pa, ideja je super,  zapravo dobivate mogućnost da diskretno gledate na zaslon vašeg mobilnog uređaja bez da vam je na stolu,  pogotovo na sastancima. Ukoliko ste u nekim gužvama ili su vam pune ruke stvari, nije potrebno da stalno izvlačite mobitel iz džepa ili torbe. Pogledom na zglob dobivate sve potrebne informacije. 

Uređaj ustupio
     
 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.