KORISNIČKI TEST: Samsung NP530U3B ultrabook – prilično moćan i robustan mališan

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: Samsung NP530U3B ultrabook – prilično moćan i robustan mališan

E, pa to ćete otkriti u našoj korisničkoj recenziji. Samsung je ovaj model napravio isključivo za hrvatsko tržište, što možete vidjeti i po njegovom punom nazivu – Samsung NP530U3B-A01HR. U kompaniji su vrlo ponosni na ovaj model, a mi smo odlučili "zagrebati" malo dublje i otkriti koliko je zaista opravdana ova kupovina.

Za one koj ne znaju, ultrabook serija prijenosnika je nova "obitelj" koja ima nekoliko zajedničkih karakteristika – vrlo su tanki i lagani, imaju odlične hardverske karakteristike i prilično visoku cijenu. No, nekako osjećamo da je to smjer u kojem će se razvijati nova prijenosna računala koja bi u budućnosti trebala imati samo ekran osjetljiv na dodir, samo USB 3.0 ulaze, SSD disk ne i HDD), te vrlo izdržljivu bateriju. No, idemo redom…

KORISNIČKI TEST: Samsung NP530U3B ultrabook - prilično moćan i robustan mališan

Vanjski izgled i dizajn
U našu je redakciju stigla dostava s prilično malenom kutijom. Jasno, ultrabook računala zauzimaju vrlo malo prostora što smo već spominjali tako da nam je bilo jasno s kim imamo posla, da se slikovito izrazimo. Izvadili smo ga iz kutije i vidjeli da je doista riječ o malom i tankom prijenosniku. Po specifikacijama ima tek 1,42 kilograma. Model NP530 je prilično tanak, s prednje strane nešto manji od 1,5 centimetara, a sa stražnje je nešto širi (1,76 cm). Odmah smo primijetili kako je srebrno kućište od aluminija, tako da na prvi pogled djeluje prilično robusno. U stvari, tako i mora biti zbog njegove "tankoće", plastika to baš i ne bi podnijela.

KORISNIČKI TEST: Samsung NP530U3B ultrabook - prilično moćan i robustan mališan

S prednje strane (lijevo) nalazi se tek nekoliko lampica odnosno indikatora koji ukazuju što je trenutno uključeno (HDD, WiFi,…), a ulazi i izlazi smješteni su s lijeve i s desne strane. Lijevo su strujni ulaz, mrežni (RJ45), USB 3.0 ulaz, HDMI video izlaz, kombo ulaz/izlaz za mikrofon i slušalice, te ulaz za dodatni monitor. S desne strane ćete pronaći 4-u-1 čitač memorijskih kartica te dva USB 2.0 ulaza. Posebno nam je interesantan mrežni ulaz. Naime, zbog svoje "tankoće" Samsungovi dizajneri nisu mogli smjestiti standardni ulaz za LAN mrežni kabel, no dosjetili su se i napravili "klizni" ulaz tako da ćete bez problema "uštekati" mrežu.

Zvučnici se nalaze s donje strane, dva komada po 2W, jedan s lijeve a jedan s desne donje strane. Kada otvorite računalo, pred vama je 13,3 inčni kvalitetan ekran iznad kojeg je HD web kamera od 1,3MP. Lijevo od tipkovnice nalazi se i ugrađeni mikrofon tako da ćete u kombinaciji s web kamerom moći održavati svoje omiljene video konferencije, primjerice preko Skypea.

KORISNIČKI TEST: Samsung NP530U3B ultrabook - prilično moćan i robustan mališan

Pokrenuli smo operativni sustav – "ekstra brzo"!
Došlo je i vrijeme za prvo paljenje prijenosnog računala. Uvijek naz zanima koliko vremena se podiže operativni sustav. Na ovom je modelu instaliran Windows Home Premium OS, 64-bitna inačica s Service Pack 1 dodatkom. Upalili smo računalo (tipka je desno, odmah uz monitor) i… ugodno se iznenadili! Windowsi su se podigli za 20-ak sekundi (zahvaljujući SSD disku), a gašenje je trajalo svega nekoliko sekundi. Inače, dosada testirana prijenosna računala su podizala OS u prosjeku za oko minute, a ovo je osjetni napredak. Ako vam to išta znači u životu…

Slijedeće što ćete primijetiti je anti-refleksivni LED SuperBright ekran veličine 13,3 inča i HD rezolucije od 1366×768 točaka. U Samsungu se hvale kako je osjetno svjetliji od konkurencije, što možemo i potvrditi. No, nekako nam se učinio previše "blještav" što kod dužeg rada može biti problem. Srećom, to možete podesiti ovisno u kojem se okolišu nalazite. Sa svojih 300 nita ima dovoljno svjetlosti i oštrine da možete ugodno raditi i vani po sunčanom danu, probali smo.

Svidio nam se veliki touchpad koji zauzima popriličan komad donjeg dijela površine ispod tipkovnice. Tipke su velike i vidljive, nećete ih promašiti.

KORISNIČKI TEST: Samsung NP530U3B ultrabook - prilično moćan i robustan mališan

Ono što nas je vrlo ugodno iznenadilo je zvuk. Dva zvučnika od 2W odlično odrađuju svoj posao, glazba zvuči prilično dinamično, a zvuk je čist i jak. U Samsungu su iskoristili mali dizajnerski trki – zvučnici su postavljeni s donje strane uz donju rub, tako da se zvuk "odbija" od donje površine, dobiva na "dubini" i "širini" i vraća se prema gore do vaših ušiju. Rezultat je jačina, snaga i punoća koja će vas vrlo ugodno iznenaditi. Dobit ćete osjećaj kako vam ne trebaju dodatni zvučnici za npr. gledanje filmova. Vrlo zanimljivo :)

Prilično se dobra pokazala i 4-ćelijska baterija koja po specifikacijama traje 6 i pol sati, a uz naše "mučenje" ovog ultrabooka trajala je nešto manje od šest sati, i to je prilično dobro. Zadovoljni smo s obzirom na prilično malu bateriju za koju u Samsungu tvrde da je možete puniti i do 1.500 puta, jer će i nakon toga zadržati oko 70% kapaciteta. To naravno nismo stigli isprobati, ali recimo da im vjerujemo :)

Od softverskih alata na računalu se nalazi Microsoft Office 2012 Starter, Skype, Windows Live, te poseban kontrolni centar koji vam pruža osnovnu korisničku i multimedijsku podršku. I to je sve, ostalo si sami instalirajte.

KORISNIČKI TEST: Samsung NP530U3B ultrabook - prilično moćan i robustan mališan

Windows "indeks zadovoljstva" – i više nego solidan
Na prvi pogled, ovaj Samsungov mališan nam je djelovao prilično stabilno i brzo, što se i pokazalo točnim. Standardno pogledam i "indeks" zadovoljstva koji nam kaže osnovne stvari o hardverskoj usklađenosti svakog prijenosnog računala, te koje su mu slabe točke. Prije nego pogledamo brojke koje su se pokazale, evo i hardverske konfiguracije testiranog modela:
– procesor: 2. generacija Intel Core "Sandy Bridge" s 2 jezgr, oznake i5-2467M na 1,6GHz
– memorija: 4 GB DDR3 RAM-a
– monitor: 13,3 inčni LED SuperBright HD rezolucije (1366×768)
– grafička kartica: Intel HD 3000
– tvrdi disk: Hitachi 500GB + 16GB SSD (SanDisk)
– operativni sustav: Windows 7 Home Premium 64-bitni

KORISNIČKI TEST: Samsung NP530U3B ultrabook - prilično moćan i robustan mališan

Nakon što smo izvagali hardversku konfiguraciju, propustili smo ga kroz Windows Experience Index (indeks zadovoljstva u radu s Windows OS-om). Na skali od 1.0 do 7.9 vrijednost se zaustavila na 4,7:
– brzina procesora (6,3)
– brzina RAM radne memorije (5,9)
– Windows Aero (4,7)
– 3D business i gamerska grafika (5,5)
– brzina tvrdog diska (5,9)

Kao što i sami vidite, usko grlo ovog prijenosnika je ona "fina grafika", Windows Aero koji omogućuje vrhunski vizualni doživljaj, a odlikuje se prozirnim staklenim dizajnom s finim animacijama i novim bojama prozora. Isto tako, Intel HD 3000 grafička kartica se i nije pokazala kao dobra za zahtjevnije video igre (a i koristi radnu memoriju), tako da taj dio jednostavno zaboravite.

KORISNIČKI TEST: Samsung NP530U3B ultrabook - prilično moćan i robustan mališan

Zaključak i cijena
Ukupno gledajući, kada sve zbrojim i oduzmemo, novi Samsungov ultrabook oznake NP530 nam se učinio prilično zanimljiv model. Lagan je, tanak, elegantan i lijepog dizajna, čvrst i robustan. Hardverski je i više nego dobro "potkovan", radi prilično brzo tako da će vam poslužiti za ugodan rad, surfanje webom, multimediju.

Ugodno nas je iznenadio zvuk, grafika je prosječna. No, jedan od ključeva prema kojem ćete donositi odluku je – cijena. Ultrabook prijenosnici koštaju i to ne malo. Ovaj model smo pronašli u Hrvatskoj po cijeni od 6.999 do 7.399 kuna, što je poprilično. S druge strane, Samsung na ovaj model daje garanciju od čak 4 godine, što je dobro, jer vjeruju u njegovu kvalitetu i izdržljivost. Ipak, konačnu će riječ reći kupci, pa ako trebate malo, lagano i jako prijenosno računalo i često ste negdje na terenu, možda je ovo rješenje za vas. Na vama je potez…

+ Hvalimo
+ veliki touchpad
+ jak i bogat zvuk
+ brzo podizanje OS-a
+ robusna tipkovnica
+ garancija od 4 godine

– Zamjeramo
– tipke na touchpadu su previše bučne
– slaba grafika
– cijena

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.