KORISNIČKI TEST: Olympus E-PL2 (1.dio)

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: Olympus E-PL2 (1.dio)

Iako mali, fotoaparat ima raznoliku dodatnu opremu, hrpu opcija za istraživanje ili izražavanje kreativnosti i nudi korisnicima profesionalnu SLR kvalitetu fotografija. Hajdemo vidjeti što ima za ponuditi.

Dizajn i ergonomija

Nakon vađenja iz kutije Olympus E-PL2 fotoaparata  odmah smo uočili elegantan dizajn koji ne stvara jeftini kompaktni izgled uređaja. Prvenstveno je dizajniran za korištenje u desnoj ruci u koju se dobro uklapa, da budemo precizniji, na desnoj prednjoj strani se nalazi ručka od kože. Ona je možda  mrvicu plitka,  zato preporučamo da u početku koristite uključen vratni remen  dok se ne naviknete na uređaj. Tijelo je 90% metalno, ali ostali plastični dijelovi podsjećaju na metal. Cijela površina je malo gruba što se ne opaža na prvi pogled, ali dodatno daje osjećaj sigurnosti oko proklizavanja fotoaparata iz ruke.

 {rokbox title=|::| size=|1024 600|}images/stories/2010_ict-plavusa/pena.jpg{/rokbox} {rokbox title=|::| size=|1024 600|}images/stories/2010_ict-plavusa/penb.jpg{/rokbox}

Operativni gumb pruža osjećaj praktičnosti i prirodnosti. Sviđa nam se udubljenost okidač u kućište tako da je vjerojatnost slučajnog okidanja svedena na minimum.

E-PL2 ima ugrađenu bljeskalicu (sync brzina 1 / 180 sekunde ),  na istom mjestu kao i E-PL1 model.  Na prednjoj ploči smještena je tipka za učvršćivanje objektiva.

Na stražnjoj strani većinu površine zauzima zaštićen zaslon dijagonale 7,5 cm s rezolucijom od 460 000 točaka.  Nema optičkog tražila, dostupno je samo elektronsko.

Na desnoj strani  svoje mjesto nalaze zum tipke  i okrugli 4 smjerni gumb za navigaciju. U sredini se nalazi OK tipka .

U donjem dijelu postoji odjeljak za umetanje BLS-5 litij baterije i memorijske kartice. Ovdje trebamo spomenuti posebnu značajku, podršku za novi format memorijske kartice SDXC što je osobito važno za velike količine HD video datoteka.

Tu je standardno i metalni konektor za postavljanje uređaja na stativ.

E-PL2 osnovni kit dolazi s novim M. ZUIKO DIGITAL 14-42mm F3.5-II 5.6 objektivom , ali mi smo dodatno dobili Olympus 14-24mm objektiv.  Objektiv također uključuje Olympusovu MSC (high-speed tiho automatsko fokusiranje) tehnologiju.  ZUIKO DIGITAL ED je vjerojatno jedan od najmanjih i najlakših izmjenjivih zum objektiva.  Lakši je od konkurentskih modela, teži samo 112 g.  jer njegov dizajn ne zahtijeva upotrebu dodatnih ugrađenih leća za stabilizaciju slike.

Kod objektiva postoji nešto na što smo se teško naviknuli, a to je  mehanizam za  zaključavanje i otključavanje.  Na samom objektivu postoji maleni mehanizam koji trebate aktivirati da bi otključali  isti prije korištenja. Kada smo već kod objektiva,  oduševila nas je opcija da Olympus Pen E-PL2 podržava preko 500 vrsta različitih objektiva preko adaptera. To znači da možete koristiti bilo koji objektiv, pa čak i one iz vremena mehaničkih fotoaparata. Ova opcija zasigurno će se svidjeti i profesionalcima.

Drugi dio:  Upotrebljivost i detalji snimanja
 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.