KORISNIČKI TEST: LG OPTIMUS L3 – jeftin, pametan i dizajnerski moderan

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: LG OPTIMUS L3 – jeftin, pametan i dizajnerski moderan
Našu seriju korisničkih testova Optimus L-style linije  započinjemo  L3 (E400), entry – level modelom.  Iako je u današnjem mobilnom svijetu trend pomicanje prema high-end pametnim telefonima, samo maleni postotak  ljudi kao konzumenti prati  trendove. Puno veći broj potrošača nema financijske mogućnosti za nabavku skupih uređaja ili jednostavno imaju drugačije korisničke navike, stoga i potrebu za jednostavnijim mobilnim uređajima. Upravo LG Optimus L3 (E400)  bi mogao biti jedan od izbora za njih, odnosno vas. Jednostavan je model   koji nudi solidan skup značajki u čvrstom komadu tijela po cijeni prihvatljivoj za svačiji džep.
 
LG Optimus L3 u crnoj i bijeloj boji je dostupan kroz različite tarife   u ponudi  od 8,00 – 698,00 kn,  i za 899,00 kn. 
 
Dizajn, ergonomija i funkcionalni elementi
 
Tijelo je oblikovano u minimalističkom stilu. Pravokutni okvir metalik srebrne boje proteže se oko rubova, ( uz gornji rub i bočno je nešto tanji), dok ravna gornja površina i bijeli blago ergonomski zaobljeni stražnji poklopac su zanimljiva vizualna kombinacija. LG Optimus L3 nema fizičke tipkovnice što je postalo identitet Optimus serije.
 
 LG OPTIMUS L3
Pomalo nas podsjeća na LG Prada smartphone u mini obliku. Izrađen je u dimenzijama 102.6 x 61.6 x 11.9 mm i mase je 110 g. Stane bez problema u uske traperice. Više – manje je ugodan za držanje i korištenje jednom rukom.
LG OPTIMUS L3
 
Na lijevoj strani su tipke za podešavanje glasnoće, desno na vrhu je on / off prekidač i 3.5 mm konektor za slušalice. Na dnu je microUSB port i mikrofon. Dok je prednji dio uglađen, stražnji plastični poklopac ima grubu teksturu.  Ona sprječava lako isklizavanje iz dlana ruke. 
 
LG OPTIMUS L3
LG OPTIMUS L3
LG OPTIMUS L3
  LG OPTIMUS L3
 LG OPTIMUS L3
 
LCD TFT zaslon je pristojan. Ne proteže se od ruba do ruba kao na skupim modelima. Smješten je unutar metalnih rubova. Duljina dijagonale iznosi 3,2 " što je još uvijek prilično adekvatno za entry level uređaj. Razlučivost kapacitivnog zaslona je QVGA 240 x 320 točaka, dosta niske gustoće od samo 125 točaka po inču ( PP)  uz 256k boja. Zbog toga ikone izgledaju malo zrnato. Nema kontrole automatske svjetline. Promijene se vrše u postavkama.
 
LG OPTIMUS L3
 
Međutim, zaslon je svijetao i kutovi gledanja su dobri. Na izravnoj sunčevoj svjetlosti prikaz je nažalost dosta loš zbog visokog odraza svjetline. Povremeno zaslonske su reakcije na naredbe spore. Možda je to i subjektivno budući da smo se privatno navikli na korištenje high end modela. E-mail i veći fontovi teksta ili fotografije na mrežnim stranicama ukolko su u prvom planu  mogu se dobro vidjeti. Za ostalo je potrebno zumiranje. Ali ukoliko se koristi za provjeru Facebook statusa ili lagani pristup Internetu nije loš. 
 
LG OPTIMUS L3
 
Ispod zaslona tri su tipke. Jedna fizička i dvije softverske tipke lijevo (povratak) i desno (izbornik) od nje. Ne postoji standardna android Home tipka. Nedostatak kapacitivnih tipki je nevidljivost, budući da nemaju pozadinsko osvjetljenje dok se ne aktivira fizička tipka. Pritiskom na nju virtualne tipke se osvjetljavaju bijelim svijetlom. Njihova osjetljivost na dodir je skoro odlična. 
 


 
Softver – Gingerbread i Optimus UI 
 
Optimus L3 pokreće se pod Gingerbread inačicom androida 2.3.6. Od samog uključivanja Optimus L3 do pozdravnog zaslona protekne oko pola minute. Navigacija je jednostavna, prijelazi i pomicanja su gotovo bez kašnjenja prilikom otvaranja aplikacija, i nismo uočili nikakav lag. Ima pet početnih zaslona i jednostavan pristup glavnom izborniku s bilo kojeg od njih.
 
 LG OPTIMUS L3  LG OPTIMUS L3
 
LG OPTIMUS L3 LG OPTIMUS L3
 
Zasloni se mogu urediti prema korisničkim navikama i ukusu putem promijene pozadina, dodavanjem devet widgeta i prečaca. Na vrhu operativnog sustava je LG 2.0 Lite UI. 
 
LG OPTIMUS L3 LG OPTIMUS L3

 LG OPTIMUS L3 LG OPTIMUS L3

Postoji i obavijesni bar koji omogućuje da znate da vam je pristigla e-pošta ili SMS, ali također ima i medijske kontrole za glazbeni player, uz brzi pristup kontrolama za aktiviranje /deaktiviranje GPSa, Wi-Fija i Bluetootha.

LG OPTIMUS L3

Uključene su slijedeće aplikacije: PC Sync,  Application Manager, RSS Feed,  Glasovno pretraživanje, Analogni sat, Kalendar, Google+, Gmail, Google Search, Latitude, Messenger, News and Weather itd. 

 
LG OPTIMUS L3  LG OPTIMUS L3
 
 
LG OPTIMUS L3  LG OPTIMUS L3
 
Ne postoje klijentske aplikacije za Facebook i Twitter. Morati će te ih preuzeti s Google Play trgovine. Od interesantnih aplikacija spomenuti ćemo Polaris Office preglednik Word, Excel i PowerPoint dokumenata, SmartWorld – LG  App Store.
 
 LG OPTIMUS L3  LG OPTIMUS L3
 
 Kalendar:
 
LG OPTIMUS L3
 
LG OPTIMUS L3
 
Što se tiče igara,  možete zaigrati Nova2, NFS, Asphalt5, i one se odvijaju vrlo glatko, bez kašnjenja.  Ukoliko ste Skype korisnik možete koristiti stražnju kameru za video pozive. 
 
Tipkovnica: Trebati će vam neko vrijeme da se naviknete na tipkovnicu u portretnom modu jer će te u početku uglavnom pritiskati krivu tipku .
 
LG OPTIMUS L3
 
LG OPTIMUS L3
 
LG OPTIMUS L3
 
Oni s većim (debljim) prstima bit će sigurno frustrirani, no, u portretnom načinu, sve izgleda normalnije. Uključite li pri tome automatsko ispravljanje pogrešaka, uspjeti će te upisati neke duge poruke prilično brzo. 
 


Sklopovlje, baterija i internet
 
Procesor : Optimus L3 ispod poklopca skriva 800 MHz Qualcomm jednojezgreni MSM7225A sustav-na-čipu. Dostupan je 1 GB prostora za pohranu, realno 384 MB RAM memorije što i nije dovoljno većini korisnika za multimedijske datoteke, ali u odnosu na 256 MB i drugim entry-level uređajima, to je odlično.
 
LG OPTIMUS L3 LG OPTIMUS L3
 
 
Dostupan je i utor za mikroSD kartice do 32 GB a to bi svakako bilo dovoljno prostora za pohranu sadržaja baš za sve korisnike. Preporučujemo da prebacite što više aplikacija na miniSD karticu : postavke> aplikacije> upravljanje aplikacijama> kliknite na app> i odaberite prijenos na memorijsku karticu
 
Internetsko iskustvo: Ugodno nas je iznenadila brzina učitavanja stranica. Preglednik podržava Adobe Flash. Ali opet, mali zaslon otežava čitanje bez zumiranja odnosno neprekidnog pomicanja prsta po zaslonu. Uočili smo samo malu količinu odmaka između pomicanja i zumiranja.Za korištenje interneta postoje dvije opcije: kroz HSDPA mreže i WiFi 802,11 n. Brzine ovise o kvaliteti prijema signala. LG Optimus L3 podržava mobilni Hotspot za maksimalno 5 uređaja. 
 
Osim navedenog, LG optimus L3 nudi ostatak standardne kolekcije mogućnosti povezivanja poput Bluetooth v2.1 s A2DP, za navigaciju je na raspolaganju  A-GPS.  Tu su i  akcelerometar,  senzoe blizine te kompas. Glas zvuči prilično jasno i bez stranih uplitanja.  Baterijom smo bili impresionirani. Puna dva dana bez punjenja uz normalno korištenje što uključuje push e-mail, wi-fi i 3G mreže. 
 
 


Funkcionalnost multimedije i rezime

Reprodukcija glazbe je sasvim OK. Podržani su svi glavni formati audio datoteka: MP3, AAC, AAC+, AAC-LC, AMR-NB, WMA.

LG OPTIMUS L3

Preporučamo koristiti slušalice koje dolaze u kompletu budući da pružaju kvalitetniji zvuk nego vanjski zvučnik. Ujedno služe za primanje FM radijskih signala. Video player  podržava nekoliko formata:MPEG4, H.263, H.264, DivX, XviD. Optimus L3 dolazi s unaprijed instaliranom aplikacijom za uživanje u YouTube sadržajima,  ali niske razlučivosti zaslona čini svoje. Našem oštrom oku nije promaknula mala jača pikselizacija, ali opet ovo je niskobudžetni smartphone. 

Kamera: Leća kamere je 3,15 megapiksela i ima fiksni fokus. Bljeskalice nema. Može snimati  fotografije 2048×1536  točaka. Dostupne su opcije za postavljanje ISO i ravnoteže bijele boje, ili dodavanje boje kao što su negativ ili sepia.

LG OPTIMUS L3

LG OPTIMUS L3

LG OPTIMUS L3

Slike se mogu izravno prenijeti na socijalne umrežavanje putem interneta su dostupni. Postoji malo kašnjenje između okidanja i hvatanja fotografije. U zatvorenom prostoru bez dovoljno izvora svjetla snimljene fotografije su vrlo često loše.

Pogledajte nekoliko uzoraka fotografija:

{rokbox title=| :: | size=|1024 768}images/stories/2011-testovi/lgl3_1.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2011-testovi/lgl3_2.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768}images/stories/2011-testovi/lgl3_3.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2011-testovi/lgl3_4.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2011-testovi/lgl3_5.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768}images/stories/2011-testovi/lgl3_6.jpg{/rokbox}

Osvrnemo li se na video mogućnosti, kamera može snimati u VGA rezoluciji 640 × 480 točaka na 24 fps i 30 fps .
 

(640 x 480 – 30 fps)

Rezime: LG Optimus L3 je pristojan smartphone koji ne izgleda uopće loše. Malen je i lagan uređaj. Djeluje čvrsto a njegov stražnji poklopac nije uopće tanak kao što smo mogli često puta vidjeti na skupim uređajima. Vijek trajanja baterije je odličan. Multimedija nas je razočarala. Ipak,  LG Optimus L3 nam se čini kao jedan od boljih jeftinih android modela dostupnih danas na našem  tržištu.

 

 Uređaj ustupio

Foto & video: Racunalo.com (S. Ledinek)

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.