KORISNIČKI TEST: LG Optimus 2X

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: LG Optimus 2X

Što je dual-core mobilni telefon?

Dvojezgreni (dual-core) mobilni procesori i  dvojezgreni PC procesori su dva različita koncepta. Konkretno, na mobilnom telefonu imamo dva procesora.  Jedan se bavi pozadinskim programima, a drugi s telefonskim porukama i telefonskim komunikacijskim programima. Kada takav mobilni telefon  ima više otvorenih pozadinskih programa oni ne utječu na osnovne funkcije mobitela i nema usporavanja rada samog uređaja. Ali zapamtite, to ipak nije PC. 

Dizajn i ergonomija
LG Optimus 2X  model teži 139 grama i dizajnom tijela pomalo podsjeća na iPhone 4 ili HTC HD Desire.  Ustvari,  nekako u zadnje vrijeme svi novi modeli smartphonea nalikuju jedni na druge. Njegove dimenzije svakako nisu minijaturne (123,9 x 63,2), ali  relativno  je tanak  (10,9 mm)  i vizualno djeluje čvrsto. U ruci se dobro osjeća s obzirom na svoju veličinu. Čini se da je model napravljen opet za velike dečke :). Zanimljiva značajka je njegova boja koja nije standardno crna kao kod većine modela smartphonea, već smeđa.

Metal se koristi samo na jednom dijelu leđa što nam djeluje malo staromodno, nismo vidjeli njegovu svrhu,  ali to je stvar ukusa. Stražnje kućište, odnosno poklopac ima matiranu površinu i zaštitni premaz  da bi se izbjegli otisci prstiju. Rubovi se poklapaju jako dobro, što nam se posebno svidjelo.  Na stražnjoj strani Googleov je  logo i ugrađena 8MP kamera s bljeskalicom.

Prednjom stranom dominira WVGA kapacitivni zaslon osjetljiv na dodir dijagonale 10.16 cm ( 4-inčna)  i razlučivosti 480 x 800 piksela. Staklo zaslona uklapa se savršeno u okvir i nismo zamijetili bilo kakva odstupanja na rubovima. Kvaliteta prikaza zaslona nije inferiorna AMOLEDu, ali vidljivost je jako dobro pa čak i na suncu.  Slaba točka su kutovi gledanja. Sveukupno, zaslon je dobar element, čak u svojoj klasi.  Na vrhu zaslona nalazi se senzor svjetlosti i 1.3 MP kamera za video pozive.

Ispod zaslon pronalaze se tradicionalne četiri osjetljive tipke na dodir:  postavke, home, povratak i gumb za pretraživanje.

Softverske tipke su  tipične za gotovo sve današnje mobilne telefone bez hardverske tipkovnice i dodirnim zaslonima. Funkcioniraju savršeno u redu. 

Donja strana ima dva izvrsna stereo zvučnika i micro USB port pomoću kojeg se puni baterija  i LG Optimus 2X spaja na računalo.

Lijeva strana – tipke za podešavanje glasnoće
Na vrhu gornje strane  nalaze se3,5 mm jack za slušalice i gumb za paljenje odnosno gašenje uređaja i  HDMI izlaz 

HDMI daje LG Optimusu 2x mogućnost  povezivanja s TV ili projektorom.  Ne može se previše mobitela pohvaliti ovom opcijom. Kabel dolazi u pakiranju.

 

 


Hardver

Ukratko, Nvidia platforma Tegra 2 je temelj našeg junaka.

LG Optimus 2X ima ugrađen dvojezgreni procesor  radnog takta 1 GHz,  procesorske jezgre ARM Cortex A9. Novi procesor donosi primjetnu razliku na ukupnoj brzini.  Koliko je brz, posebno je vidljivo na tzv. „teškim“ mrežnim stranicama punim Flash oglasa ili videa. Pomicanje i navigacija stranicama odvija se glatko i bez trzaja. Zumiranje je moguće dvostrukim dodirom ili pinch to zoomom koji također radi jako dobro. Optimus 2X ima ukupno  512 MB RAMa.

Ostali hardver je tipičan za sve androide:  Wi-Fi, Bluetooth, GPS i FM-radio, uz potporu 3G mreža. Međutim, ono što je izuzetno je  Wi-Fi Direct opcija. Možete aktivirati opciju i učiniti dostupnim npr. multimedijski sadržaj za razmjenu sa drugim smartphoneom, bez potrebe za bežičnom pristupnom točkom  (hot spots).  Memorija Optimus 2X  možda je ipak mala,  samo 8 GB, što je nedovoljno za ovaj multimedijski uređaj.  Tu je utor za proširenje do 32 GB, ali može biti samo FAT32, što znači da 1080p filmove zapravo ne vidi. Sustav podržava maksimalnu veličinu datoteke od 4 GB.  Puna specifikacija je dostupna na stranici Hrvatska.

Softver

U Android Marketu je softver za dual-core procesore vrlo ograničen. Naravno, ovo je sada početna faza dvojezgrenih mobilnih uređaja, i to je nekako normalno.  LG Optimus 2X koristi android 2.2 inačicu operativnog mobilnog sustava na čijem je vrhu LG UI sučelje najnovijeg dizajna koje je vrlo cool. Osim glavnog zaslona može odabrati ostalih šest ili tri grupe i koristi desktop widgete.

{rokbox title=|::| size=|800 600|}images/stories/2010_ict-plavusa/zaslona.jpg{/rokbox} {rokbox title=|::| size=|800 600|}images/stories/2010_ict-plavusa/zaslonb.jpg{/rokbox}

Na vrhu nalazi se obavijesni bar.  LG Optimus 2X ima dodane nove značajke za razliku od nekih drugih uređaja, a to je da možete odmah vidjeti Wi-Fi, Bluetooth, GPS , Internet i druge funkcije.

Uređaj dolazi sa ukupno 43 predinstalirane aplikacije.

 

 

Nama se učinila interesantna indikativna značajka, animirana vremenska prognoza kojoj dodani su zvučni efekti na performanse. Na primjer, kada otvorite smarphone za sunčanog dana, na zaslonu će se prikazati pod suncem efekt pjenušave animacije. Šteta da za razliku od HTCa, ovaj widget automatski ne identificira vašu lokaciju.

E-mail podržava istodobno korištenju više računa.  Svaki sandučić za e-poštu označen je drugom bojom te je omogućen pregled po danima.  Mail je vrlo čitljivi dobro prikazan. Unos  podataka o računu (e-mail + lozinka) je sve što trebate učiniti za postavljanje računa e-pošte. Postoji opcija instalacije Exchangea, ali nismo istu testirali.

Također kalendar može prikazati više kalendara na istom sučelju, opet sa raznim bojama.

Softver  uključuje i F-Secure Mobile Security koji provjerava sve programe na viruse i ostale internetske zlonamjernike. 

  

LG ima i svoju vlastitu prilagođenu tipkovnicu koja zapravo izgleda kao kod iPhonea 4.  Tipkovnica nije multitouch i nudi samo osnovne korekcije, ali je vizualno privlačan više od standardne android tipkovnice.
    

 

Podržani su Office i PDF dokumenti. Optimus 2X ima implementiranu još jednu korisnu dodatnu mogućnost u obliku SmartShare-a za slanje slika, videa i glazba s uređajima koji podržavaju DLNA. To mogu biti PC uređaji s Windows Media Playerom, TV , igraća konzola itd.

.

 Skoro smo zaboravili napisati , Twitter i Facebook  widgeti nisu preskočeni.

Sve u svemu, telefon je radio vrlo dobro za vrijeme našeg dvotjednog druženja.  Prijelazi su vrlo brzi, a Internet, aplikacije i igre pokreću se također vrlo brzo i glatko. Maksimalna brzina na 2X je oko 3 Mbps za preuzimanje i 1.5 Mbps za podizanje podataka.

 

Program za reprodukciju glazbe i videa je prilično standardan. Tu nebi ulazili u detaljne opise. LG Optimus 2X dolazi sa 15 pjesama skladatelja filmske industrije Ennia Moriconea video sadržajem koji se odnosi na skladatelja.

 


 

Fotoaparat/ kamera

8MP je karakterisika ugrađenog fotoaparata/kamere i bljeskalica. LG Optimus 2X daje relativno dobre oštrine fotografije.  Tu smo razočarani. Najveći problem je nedostatak kontrasta, te se na nekim slikama pojavljuju izblijedjele boje.  Bljeskalica je prosječna. Fotoaparat ima različite postavke funkcionalnosti i izbore scena tako da sve izgleda profesionalno i vrlo zabavno.

To su: fokusi (makro, ruke, praćenje lica), panoramske scene u 5 inačica + auto, ISO 100 – 800, balans bijele boje,  sedam efekata,   podešavanje vremena okidanja (3, 5 i 10 sekundi ),  odabir kvalitete fotografija, stabilizacija slike, ipostavke za pregled i zvuk.  Sviđa nam se  Shot mod koji omogućava 6 brzo slijednih fotografija. Kod prebacivanje na ovaj način rada, veličinu slike može biti do najviše 2 MP.

             

Foto galerija  može prikazivati ​​fotografije grupirane prema mapama i pod-mapama. Nakon što gotografije spremite  u mapu, možete ih organizirati i po danu što je jako zgodna opcija.

Nedostatak fotoaparata je hardverska tipka za snimanje. Postoji samo softverska.  

Pogledajte uzorke fotografija:

 

{rokbox title=|::| size=|1024 768|}images/stories/2010_ict-plavusa/katedrala.jpg{/rokbox}

Video ima na raspolaganju nešto manje opcija: bijeli balans, efekti, kvaliteta, trajnost, zvuk i vidljivost. Vjerojatno ste zaključili kao i mi, ništa posebno, ali sve što nam je potrebno imamo na lageru.  LG sam navodi da se može pokrenuti i snimiti Full HD na smartphoneu.

 

To zvuči lijepo, ali puni HD na razlučivosti zaslona 800 x 400 piksela i nije nešto previše vidljivo. Međutim, povežete li Optimus 2x na TV putem HDMI kabela, to je nešto sasvim drugo. Doista, podržan je HD 1080p. Ipak, tu pronalazimo jednu manu.  1080p  da možete gledati kao kino, morate filmski zapis podijeliti na dijelove (kartica 32 FAT).  Za razliku od fotoaparata,  video je doista dobar.  Tu preporučamo promijeniti 1080p na 24 fps, u 720p na 30 sličica u sekundi.

 


Navigacija

Vrlo smo zadovoljni radom aplikacije, vremenom povezivanja na satelit i pronalaženjem naše lokacije. Aplikacija je standardna za Google maps.

Baterija

Vijek trajanja baterije 1500 mAh je OK za smartphone i LG nije iznimka od pravila iako proizvođač naglašava nisku potrošnju energije.

Vrijeme čekanja prilično je razočaravajuće, oko 13 sati.  
 

Zaključak

Nakon našeg zajedničkog druženja, nismo u dvojbi: ovo je najbolji android telefon za sada, ali još uvijek je na evolucijskom putu zbog operativnog sustava i njegovih nedostataka.

promijena fonta na zaslonu. Postoji 7 opcija fontova

internet iskustvo i  funkcionalnost Adobe Flesha

brzina povezivanja menua

nemogućnost sinkronizacije e-pošte preko USB-a

zagrijavanje oko modula kamere i kvaliteta fotografija

 Uređaj ustupio

Uređaj je  u ponudi .

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.