KORISNIČKI TEST: Lenovo IdeaPad Z360, šminker za moderne žene

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: Lenovo IdeaPad Z360, šminker za moderne žene

Idemo detaljnije zaviriti što nam donosi ovo računalo. Otvarajući kutiju u kojem se nalazi cijelo prijenosno računalo, pronašli smo standardne sitnice – uz samo računalo tu je kabel s ispravljačem za spajanje na struju, baterija, priručnik na više jezika (naravno i na hrvatskom), jamstveni list te CD sa svim potrebnim driverima. Dakle sve je tu, vrijeme je da ga upalimo i vidimo kako radi.

Čim smo ga upalili vidjeli smo kako nema instaliran Windows operativni sustav, nego FreeDOS. Nazvali smo u Mikronis, koji nam je i ustupio računalo na testiranje i pitali ih dolazi li OS s računalom, a odgovorili su nam da je ovo model s FreeDOS-om i kao takav se i prodaje. Nije problem, u stvari u neku ruku je to i dobro, vidjet ćemo koliko ćemo brzo instalirati same Windowse. Odluka je pala na Windows 7 Ultimate 32-bitni OS.

Vanjski izgled
Prije toga smo bacili oko na sam izgled i dizajn samog prijenosnika, stvari su vrlo jednostavne, na njemu se nalazi otprilike sve što vam treba od ulaza i izlaza, a što ćemo nešto kasnije detaljnije opisati u tehničkim karakteristikama. U prvi plan naravno iskače ružičasta boja, odnosno to je neka blaga kombinacija ružičaste i ljubičaste, oku vrlo ugoda i nenapadna. Vjerujemo da će se svidjeti osviještenim i pomodnim ženama kojima je ovo računalo i namijenjeno, teško je povjerovati da ćete ga vidjeti pod rukom kod nekog "menadžera" :)

U slijedećem video prilogu opisali smo vanjski izgled računala, te ponešto i dok ga upalimo:

Instalacija Windows 7 OS-a i drivera
Odmah se bacamo na instaliranje originalnog Windows 7 Ultimate operativnog sustava u 32-bitnoj inačici. No, kako ćemo instalirati OS ako računalo nema DVD snimalicu ili barem čitač? Greška! Ima ga, nalazi se s desne strane. Sve je jasno, instalacija može početi. Sve je proteklo standardno, bez ikakvih problema, čak smo se ugodno iznenadili jer je računalo sve to "prožvakalo" za otprilike pola sada, što je jako, jako dobro. Očekivali smo više gnjavaže oko toga, zato prst gore.

Nakon instalacije Windowsa, potrebno je instalirati i sve potrebne drivere za računalo kako bi optimalno radilo, od čipseta i grafičke kartice, preko mrežnih LAN i WLAN, pa sve do dodatnih drivera. Kao što možete vidjeti na slici u direktoriju se nalazi 15 različitih drivera. Mala zamjerka proizvođaču ide na račun instalacije drivera. Naime, sve morate odraditi "ručno", jedan po jedan. Puno bolje je rješenje npr. kreiranje izvršne AutoRun datoteke koja bi automatski instalirala sve potrebne drivere. Ovako će neka "nadobudna plavuša" morati pozvati nekog tko se u to razumije. Kako bi vam olakšali situaciju, među prvim driverima instalirajte one za mrežu (LAN, WLAN) ovisno kako ćete se spojiti na Internet, a u Device Manageru nadogradite drivere tako što da odaberete opciju automatskog traženja na Internetu ("Update Driver Software", pa "Search automatically for updated driver software). Računalo će samo na Internetu pronaći što vam treba.

S obzirom na brzinu instalacije, očekivali smo kako je i sama hardverska konfiguracija i više nego solidna. Nećemo to prepričavati, evo tehničkih karakteristika testiranog računala:
• Procesor: Intel Pentium Dual-Core P6100 2.0GHz (3MB cache)
• Zaslon: 13.3" HD LED TFT 1366 x 768, Glare
• Grafički sustav: Intel GMA HD
• Radna memorija: 2GB DDR3 1066MHz (prošitivo do 8GB)
• Tvrdi disk: 500GB SATA
• Optički uređaj: DVD RW DL
• Dimenzije: 381 x 245 x 26.5mm
• Masa uređaja: 2.75kg
• Jamstvo: 12 mjeseci
• Baterija: do 4h (Li-Ion 6 ćelija)
• Operativni sistem: FreeDOS
• Mreža: da (LAN)
• Bežična mreža: da (802.11b/g/n)
• Bluetooth: da
• Audio ulazi/izlazi: da
• VGA izlaz: da
• HDMI: da
• USB podrška: 3x USB 2.0 (1x eSATA podrška)
• Čitač kartica: da (5u1)
• Kamera: da

Ujednačena konfiguracija, brz i stabilan rad
Zavirili smo po običaju i u Windows Experience Index, odnosno kako sam operativni sustav diše s ovom konfiguracijom. Na skali od 1.0 do 7.9 pokazala se brojka od 3,9. Evo detalja:
– brzina procesora (5,5)
– brzina RAM radne memorije (5,5)
– Windows Aero (3,9)
– 3D business i gamerska grafika (4,8)
– brzina tvrdog diska (5,8)

Iz prikazanih ocjena vidi se kako je računalo prilično usklađeno, što mu osigurava stabilan i brzi rad. Definitivno pozitivna i osjetna razlika u odnosu na prethodne IdeaPad modele. Grafika je nešto slabija, ali to i nije namjena ovog računala, zar ne?

Korisni softverski alati
Detaljnije smo pogledali u priručnik i na CD s driverima, i brzo shvatili kako uz računalo dolazi i nekoliko zanimljivih alata koji će obogatiti rad ovog simpatičnog prijenosnika. Naravno, sve ih morate prethodno instalirati.

Kao prvo, tu je OneKey Rescue, nalazi se odmah desno od tipke za paljenje računala. Ova aplikacija služi za sigurno kopiranje podataka na sistemskoj (C:) particiji, u slučaju nekih problema.

Drugo, tu su tipke skroz desno od tipke za paljenje računala. Prva s lijevo je tipka za uključivanje/isklučivanje zvuka. Druga spada u OneKey Theater sustav koja nudi 5 načina rada (Normanlo, Filmovi, Glazba, Fotografije, Inteligentno). Treća s lijevo je tipka Smart Noise Control koja upravlja brzinom rada ventilatora (Normalno, Bešumno). I posljednja tipka je Energy Management koja u stvari služi za čišćenje prašine oko ispusta prašine. Naime, nakupljanjem prašine računalo se može "zaštopati", a pri tome mu se smanjuje radna sposobnost, nakuplja se više topline što rezultira bržim trošenjem baterije. Držite tu tipku 3 sekunde, ventilator će se značajnije ubrzati i odraditi "čišćenje". Postupak traje oko 2 minute.

Tipkovnica i miš
S obzirom da se bavimo i intenzivnim novinarskim poslom, ključni dijelovi računala za nas su i tipkovnica i miš. Tipkovnica je odlična, točno osjetite tipke kada kucate tekst, klik nije ni prekratak niti predug, tako da je rad vrlo ugodan. I površina miša je čisto solidna. Ima sve popularniju "hrapavu" površinu kako bi dobili bolji osjećaj rada što je plus, iako smo se ispočetka malo mučili dok smo pogađali određene dijelove na ekranu, a imali smo čiste ruke :) No već nakon nekoliko desetaka minuta rada miš se također "razradio" i bilo je sve u redu. Slobodno stisnite jače. Zaključili smo kako su i tipkovnica i miš kao i cijelo računalo prilično robusni.

Cijena i dostupnost
Što na kraju reći o ovom prijenosniku? Tehnički gledano, ugodno nas je iznenadio, bolji je nego što smo očekivali. U stvari, osjeti se značajan napredak u odnosu na ranije IdeaPad serije upravo u usklađenosti hardverskih dijelova, što naravno rezultira boljim i stabilnijim radom. Ono što nama ovdje dodatno fali je možda još malo jača grafička kartica, ali nećemo zamjeriti jer to i nije namjena ovog prijenosnika. Što će plavušama igrice, dosta im je HD video :)

Lenovo IdeaPad Z360 možete već sada kupiti u po cijeni od 4.145 kuna. Uz ovo ćete računalo na poklon dobiti i edukaciju "Windows 7 i Office 2007 brzi start". Radionica traje tri školska sata, a obuhvaća nekoliko cjelina kroz koje će korisnik upoznati rad s Windows 7 i osnovnim alatima Microsoft Officea 2007 (Word, Excel, Outlook).

Sviđa vam se ovaj simpatični šminker? Možete ga kupiti odmah preko webshopa, dovoljno je da kliknete ovdje:

+ Hvalimo
+ usklađen hardver
+ brz i tih rad računala
+ sustav čišćenja od prašine (Energy Management)

– Zamjeramo
– nema Windowsa, samo FreeDOS
– gnjavaža oko instalacije drivera
– da je bar malo jača grafika

Foto (prvih devet): Božidar Komarić, Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.