KORISNIČKI TEST: IRIScan Book 2 – ručni kompaktni skener

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: IRIScan Book 2 – ručni kompaktni skener
Ukoliko skener ne koristite stalno u radu, ručni skener je idealno rješenje. Budući da mi sami ulazimo u skupinu korisnika koji imaju samo povremene potrebe za digitalizacijom formata A4 (širina  stranice 21 cm), koristimo IRIScan Book 2, vrlo kompaktan skener. Za njega nije nužno imati računalo pri ruci. Zašto? Skener je prenosiv budući da njegove dimenzije su 4.83 x 14 x 31.8 cm i teži samo 149 grama. Napajanje se vrši baterijama (2x AA) 
 
IRIScan Book 2
 
Dodatno, skenovi se spremaju u .jpeg formatu i pohranjuju na microSD kartice (uz adapter iPad kompatibilne kartice) do 32GB. 
 
IRIScan Book 2 nije osobito jeftin skener. Dolazi po cijeni od – 1.092,00 kn putem shopova ili u slobodnoj prodaji. U početku našeg druženja bili smo neodlučni vrijedi li toliko? Da li njegova cijena je opravdana budući da ručni skeneri su relativno niske kvalitete i ne bi trebali biti skupi? Što je prevagnulo možete saznati ukoliko nastavite čitati naš korisnički test.
 
Princip rada
 
Teorija ili odgovor za štrebere: Skener pretvara izravno analogne podatke s papira u digitalni oblik (nule i jedinice) prihvatljive računalu. Tekst ili slika koja se želi unijeti osvjetljavaju se ugrađenim izvorom svjetla. Zrake svjetla se odbijaju od površine teksta/ slike i usmjeravaju pomoću sustava leća i ogledala prema senzorima svjetlosti za pretvorbu u električnu struju. Profesionalnije, riječ  je o analogno-digitalnim pretvaračima  svjetlosti. Slika se pri tom postupku dijeli u točke i što je više tih točaka, to će slika biti veće kvalitete. Broj očitanih točaka naziva se razlučivost ili rezolucija.
 
Korisničko iskustvo: Za korištenje skenera nema potrebitosti dugog razmišljanja i dodatne potraga po internetskom svijetu oko objašnjenja. Nakon što umetnete dvije alkalne baterije (uklanjanjem poklopca na gornjoj strani tijela) i  bočno memorijsku karticu, skener je spreman za rad.
 
IRIScan Book 2
 
Samo ga treba uključiti pritiskom na tipku SCAN i podesiti željene postavke. Promijene postavki vidljive su na malom monokromatskom zaslonu. 
 
Dvije crne tipke ovalnog oblika  pozicionirane pri vrhu tijela na desnoj strani, omogućavaju da odaberemo monokromatsko ( crno-bijelo) skeniranje ili skeniranje u boji. Druga tipka služi u odabiru rezolucije skeniranja.
 
IRIScan Book 2
 
Razlučivost skenera je njegova daleko najvažnija karakteristika. Što je ona veća to skener je kvalitetniji. IRIScanBook 2 može ostvariti dvije rezolucije, 300 (300×300) ili maksimalno 600 (600×600) točaka po palcu (engl. dots per inch, dpi). To je nešto više od prosjeka za današnje ručne skenere od 400 točaka po palcu. Prije prvog skeniranja (novi uređaj) potrebno je učiniti balans bijele boje preko tipke "skeniranje,  kroz "prazno skeniranje.
 
Sada slijedi sam postupak digitalizacije tehnikom povlačenja po površini slike ili teksta.  Pozicioniranje nam omogućavaju dva označena graničnika:
 
IRIScan Book 2
 
Tijekom manevriranja skener treba povlačiti što  više je moguće ravnomjerno i polako. To zahtjeva mirnu ruku i malo strpljenja. Izvodite li povlačenje prebrzo, crvena led dioda će upozoriti na to i može se zaustaviti dipolarizacija. Iako je na donjoj strani skenera konstrukcija sa četiri valjka ugrađena na metalnoj vodilici koja pomaže tijekom procesa skeniranja da bi održali ravnomjerni položaj…
 
IRIScan Book 2
 
 
IRIScan Book 2
 
….kod debljih knjiga nije moguće dobiti ravnu putanju. Zbog toga sken je ukošen i može bit neprepoznatljiv.
 
Nakon što skeniranje je završeno, pritiskom na tipku " SCAN, zaustavlja se proces. Teško je dati precizno vrijeme za skeniranje stranica jer ovisi o osobnom tempu osobe koja vrši proces povlačenja. Prema proizvođaču, tvrtki I.R.I.S. je potrebno oko 15 sekundi za A4 stranicu na 600 dpi i 5 sekundi za 300 dpi. Na memorijsku karticu moguće je pohraniti do 40.000 stranica formata A4 u monokromnoj inačici 300 dpi rezolucije ili do 450 slika u boji sa najvećom rezolucijom sa 600 dpi.
 
IRIScan Book 2
 
Prijenos skeniranog materijala u računalo
 
Nakon digitalizacije sljedeći je korak prijenos skeniranog materijala u računalo za što postoje dvije opcije: spajanjem skenera na računalo PC/Mac preko mini USB kabela ili uklanjanje microSD kartice i umetanjem u prijenosno računalo sa SD adapterom. To je to.
 
IRIScan Book 2
 
 
Kvaliteta skeniranog materijala 
 
Sada možemo vidjeti na računalu kolika je kvaliteta skeniranih slika pomoću I.R.I.S.can Book 2 uređaja. Pogledajte na priloženim slikama dio materijala koji smo mi dobili:  
 
IRIScan Book 2
 
(600 dpi – novine)
 
IRIScan Book 2
 
(600 dpi – vrlo sjajan papir – kombinacija teksta i fotografije)
 
 
IRIScan Book 2
 
(600 dpi – vrlo sjajan papir – fotografija )
 
 
IRIScan Book 2
 
(300 dpi – vrlo sjajan papir – fotografija )
 
IRIScan Book 2
 
(300 dpi – novine – kombinacija teksta i fotografija )
 
Obrada skeniranog materijala 
 
Svaku datoteku koju smo skenirali, obavezno je obraditi. O tome ne treba imati nikakvih zabluda. To se jednostavno tako radi ukoliko želite imati kvalitetno skenirani i pretvoreni materijal. Za to smo koristili priloženi Readiris Pro 12 softver koji je potrebno instalirati na računalo.
 
IRIScan Book 2
 
Dobar je proizvod i dopušta skenirane datoteke uređivati, pretraživati i kompresirati. Sučelje Readiris 12 Pro se  može konfigurirati na alatnoj traci tako da odgovara našim  potrebama.  Zadovoljni smo i hvalimo mogućnost  slanja slika i teksta u međuspremnik, a ne stvaranje novog dokumenta. Operativno vrlo korisno. Pojačan je softverom za optičko prepoznavanje znakova OCR. Jednostavnije rečeno, program OCR omogućava da računalo “odvaja” tamni dio od svijetlog dijela slike te ovisno o tome kako su raspoređene točke ( pikseli ) tamnog dijela slike određuje koji bi to mogao biti znak. Readiris Pro 12 softver posjeduje integriran Hrvatski rječnik i gramatiku. Prilično dobro radi svoj posao. Točnost skeniranog teksta je velika. Zasigurno više od 90 %. Trebate bit svjesni da program ove vrste može ponekad pogriješiti.  
 
Softver može pretvoriti skan dokumente u  izlazne tekstualne formate poput  Worda ili OpenOffice formate, XML Paper Specification (XPS), PDF/A, HTML, RTF …..formate.
 
IRIScan Book 2
 
IRIScan Book 2
SmartTasks tipka omogućava  izvoziti dokumente u odabranu aplikaciju samo jednim klikom tipke miša.
Readiris 12 softver. Ona se može koristiti za stvaranje iz predloška, uključujući pretraživati PDF ili Excel ili Word datoteka.
 
 
 
 
Pripazite na orijentaciju teksta! Obavezno podesiti opcije ili vam se može dogoditi ovo: 
 
IRIScan Book 2
 
 

Softver dopuša automatski uvesti  slike ili PDF datoteke u  najpopularnije  slikovne  formate : JPEG, BMP, TIFF, itd.); PDF datoteke; JPEG 2000; više-stranični dokumenti poput TIFF ili PDF datoteka.
Uključuje moćne alate za poboljšavanje slika koji će rezultirati vrlo preciznim OCR-om.
 
IRIScan Book 2
 
Primjer pretvaranja teksta u Word:
 
 

IRIScan Book 2
 
 
IRIScan Book 2
 
U program Readiris 12 Pro implementiran je  alat   iHQC za generiranje PDF, XPS i PDF/A datoteka koje moguće je pretraživati i koje su do 400 puta manje od originalne slike u boji. Također omogućena je  ručna  intervencija s raznim alatima (tekstualni okvir, tablica ili slika, zakretanje slike, i sl.)
 
Ukupni dojam i specifikacija
 
Što dolazi u pakiranju?

Osim skenera, dvije AA baterije, 2 GB microSD kartica sa SD adapterom, mini USB kabel, zaštitna torbica, malo platno za čišćenje, list za  balans bijelog i CD s programom Readiris Pro 12 za Mac i PC platforme.

 
IRIScan Book 2
 
 
Dodatno hvalimo:

–  Mogućnost obrađivanja do 50 stranica po dokumentu

–  Digitalizaciju  rukom pisanih bilješki
– A4 stranica je oko 500 KB do 1 MB u 300 pdi   i 1,5 – 3 MB 600 pdi, ali to ovisi o stupnju kompresije.

Dodatno nam se ne sviđa:

– USB kabel je prilično kratak
 

Ukupni dojam

IRIScan  Book  2 više je nego jednostavan  uređaj za korištenje i digitalizaciju dokumenata.  Ipak, ne zamjenjuje pravi plošni skener.  Njegova početna cijena može bit amortizirana  kroz uštedu troškova fotokopiranja i mogućnosti.   Imate li puno natipkanog teksta koji  treba prebaciti u računalo, a niste  baš vični tipkanju, namjeravate li većinu  svojih predložaka slati na internet ili  izrađivati multimedijske prezentacije,  ovaj skener  je sjajna stvar.  Za veliku  većinu izlaznih uređaja kao što su pisači rezolucija od 300 dpi sasvim je  dovoljna. Veća  rezolucija skeniranja ne znači da je moguće dobiti oštriji ispis na pisaču. Osvrnemo li se na potrebe skeniranja slika za prikaz na  internetu,  rezolucija od  72 dpi što je rezolucija prikaza slike na  monitoru je opet OK. Rezolucija tiska iznosi  200 dpi što znači da rezolucija skeniranja  može biti jednaka ili manja. Za ispis obiteljskih fotografija preko pisača u boji ili za izradu časopisa,  ili plakata ovaj ručni skener nije dovoljan. Sveukupno, pravilo   "koliko platiš, toliko dobiješ" ovdje vrijedi.
 

 

Uređaj ustupila tvrtka
 

Foto by Sanja Ledinek (ICTplavuša) Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.