KORISNIČKI TEST : Huawei Vizija ( U- 8850), ima UI u dva okruženja

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST : Huawei Vizija ( U- 8850), ima UI u dva okruženja
Među njima su i Huawei modeli.  Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei je proizvodila sve do nedugo jeftine plastične modele za koje bi slobodno mogli reći, koliko para toliko muzike. Međutim, kompanija unazad godinu dana mijenja poslovnu politiku i kreće  u proizvodnju mobilnih  uređaja više i srednje  klase. Jedan od njih je pristigao na naše korisničko testiranje. Radi se o android smartphoneu, koji ima tinejdžere kao svoj primarni cilj. U slobodnoj prodaji dolazi po cijeni od 2.395 kuna, a dostupan je u Tele2 ponudi. 
 
Dizajn i funkcionalni elementi 
 
Mora se priznati da Huawei je dao posebnu pozornost izgledu ovog uređaja. Smartphone Huawei Vision je nagrađen prestižnom iF product design nagradom za industrijski design. Ipak, ovalno kućište posuđuje neke značajke iz HTC linije proizvoda. Huawei je oblikovan od jednog dijela aluminija, tako da su trup okvira i stražnji poklopac lagani ali ujedno djeluju pomalo robusno. Budući da metal nije dobar vodič frekvencije valova, za gornji i donji dio trupa stražnje strane je korištena crna plastika koja omogućava antenama da odrađuju svoj posao.

Huawei Vision ima duljinu 118 mm, širine je 59.9 mm, dok mu je debljinu samo 9.9 mm. Mase je 135 grama (zajedno s baterijom). U većini slučajeva je spretan za korištenje i pogodan za manje ruke.  Kontrole su na uobičajenim mjestima, microUSB konektor na dnu, 3.5 mm za slušalice i lock tipka su na vrhu, a kontrola glasnoće, ujedno zoom za fotoaparat se nalazi na lijevoj bočnoj strani. 

 
Huawei Vizija ( U- 8850)
 
Huawei Vizija ( U- 8850)
 
Huawei Vizija ( U- 8850)
Huawei Vizija ( U- 8850)
 
 vHuawei Vizija ( U- 8850)
 
Iznad zaslona uz prednju kameru je zvučnik, dok s druge strane (desno) su svjetlosni senzor i senzor udaljenosti. 
 
Huawei Vizija je opremljen kapacitivnim TFT 3,7-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir, razlučivosti WVGA 800×480 točaka i može proizvesti 256K boja. gustoće 255 ppi. Zaslon je izrađen od mineralnog stakla koje inače koriste neki proizvođači poznatih Švicarskih satova.
 
Huawei Vizija ( U- 8850)
 
Blago je zaobljen prema van na rubovima i dizajnerski sliči zaslonu Samsung Galaxy Nexusa. Ova zaobljenost prema vanjskoj strani donosi rizik od abrazija. Između bridova tijela i zaslona je oko 3 mm razmaka. Prikaz zaslužuje pohvale za dobre kutova gledanja, i njegova čitljivost uopće nije loša na suncu. Ustvari, kvaliteta prikazane slike i reagiranja na dodir su dobri cjelokupno gledajući.
 
Huawei Vizija ( U- 8850)
 
Ispod zaslona, tradicionalne su četiri senzorske tipke, dovoljno udaljene od zaslona. Svijetle bijelom bojom kada se pritisnu i reagiraju taktilnom povratnom informacijom.  Okrenemo li uređaj licem prema podlozi, na njegovoj stražnjoj strani koja ima hrapavu površinu ( ali nimalo neugodnu u dodiru s kožom), najuočljiviji je malo uzdignut 5 MP objektiv kamere uz koju se nalazi LED bljeskalica , za razliku od diskretne perforacije ispod koje se krije zvučnik u neposrednoj blizini objektiva.
 
Huawei Vizija ( U- 8850)
 
Uklanjanjem donjeg plastičnog poklopca dolazi se do ladica za umetanje SIM i mikroSD kartice. Na njemu postoje dva mala metalna kontakta. Njihova uloga je slična anteni. Služe za jačanje signala. 
 
Huawei Vizija ( U- 8850)
 
Baterija kapaciteta 1400 mAh je ispod aluminijskog kućišta. Ona je nezamjenjiva. Ovaj dizajn ima najizravniju korist za  kontrolu debljine trupa. Navedeni kapacitet uz češće korištenje smartphonea u osnovi je dovoljan za jedan dan. 
 


 
Korisničko sučelje – dva okruženja 
 
 
Operativni sustav koji se isporučuje je Android 2.3.5. Uz klasično Gingerbread Android sučelje uređaj dolazi s Huawei prilagođenom inačicom za 3D vizualizaciju aplikacija na zaslonu, launcherom SPB Shell. Odaberete li ovu opciju dobivate uspješne vizualne efekte u smislu estetike što daju jednu svježinu operativnom sustavu. Uz SPB 3D, dobivate sedam prilagodljiv početnih zaslona prikazanim točkama, plus androidove widgete. Stvar nije tako polirana kao u slučaju HTC-a Sense UI, ali je blizu, i ima niz sličnih elemenata, uključujući atraktivnu prezentaciju vremena. 
 

 
 
Na dnu moguće je pronaći pet ikona čiji se broj ne može mijenjati. Srednje područje prikazuje u 3D cilindar, koji omogućava proći kroz sve zaslone u animacijskom prikazu poput vrtuljka, sedmerokut prebacivanje između zaslona, personalizaciju, postavljanje raznih pozadinskih boje, promjenu imena i sl.  Desna ikona je pristup glavnom izborniku, ostale tri ikone moguće je prilagoditi našim navikama korištenja aplikacijama.
 
Programi u glavnom izborniku se sastoji od vertikalnog popisa, aplikacije su razvrstane po abecedi, bez mogućnosti promjena. 
 
U dijelu priče o softveru postoji jedna opcija, servis koju bi također izdvojili. Radi se o Social Networking servisu, integraciji za kontakte. Pomoću SNS moguće je izdvojiti svoje najvažnije kontakte s implementiranim društvenim mrežama /Facebookom i Twitterom) i tako pratiti baš svako njihovo ažuriranje, i dok pucnete prstima se povezati s njima. 
 
Tipkovnica ima jedan posebni dodatak – TouchPal koji daje izvrstan osjećaj tijekom tipkanja i rano predviđanje riječi. Nakon što smo navikli na tipkanje na velikim zaslonima malo nam se je učinila tipkovnica pretijesna za tipkanje u okomitom položaju. U vodoravnom položaju ugodnost tipkanja je povećana. 
 
Za spajanje na računalo potrebno je instalirati Hi Suite softverski paket koji zauzima oko 80 MB prostora na disku. Program je vrlo funkcionalan i jednostavan za korištenje,  a omogućava uređivanja kontakata, izradu sigurnosne kopije, čitanje i slanje SMS te mnoge druge mogućnosti.  
 
 
Multimedija
 
Radio na Huawei Vizija modelu nema podršku za RDS i automatsko traženje stanica. Sami morate ručno odabrati željenu frekvenciju. Omiljene stanice mogu se memorirati (spremiti). 
 
5 MP kamera ima auto fokus ali prilično spor, dok softverski na raspolaganju je niz bogatih postavki. Također automatski podržava foto GPS slog podataka: To znači da kada uključite ovu značajku, fotografiju će snimiti trenutnu lokaciju dobivenu putem GPSa. 
 
Fotografije nisu spektakularne ukoliko ne postavite sami određene parametre. Tada dobivate dobre rezultate posebice ako je dobar izvor svjetlosti. Fotografije u sjeni i ukoliko koristimo bljeskalicu nisu uvijek najbolje. Pogledajte nekoliko uzoraka.
 
{rokbox title=| :: | size=|1024 577}images/stories/2011-testovi/huaweivisiond.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2011-testovi/htchuawei.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=1024 768}images/stories/2011-testovi/huaweivisionb.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2011-testovi/huaweivisionc.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2011-testovi/huaweivisione.jpg{/rokbox}
 
Video rezolucija snimanja 720p, nja nije baš na razini detalja, ali rezultati su zadovoljavajući.
 
 


 
Sklopovlje, sažetak 
 
Huawei Vizija ima  čipset Qualcomm MSM8255 Snapdragon, 1GHz procesor, Adreno 250 GPU, 512 MB ROMa,  i  2GB RAMa – proširivo dodavanjem microSD memorijske kartice. Uz 1GHz procesor surfanje internetskim svijetom je jako dobro, bilo da ste povezani na 3G mrežu ili Wi-Fi. Nismo zamijetili neke veće probleme s Flash i JavaScriptama. Nije da ih nema, ali mogu se zanemariti. Sve stranice koje smo otvarali učitavale su se vrlo brzo i izgledale su dobro.  Aplikacije poput poruka, kontakata i sl. pokreću se manje od jedne sekunde.  Huawei U8850 Vision nudi 3G HSDPA (14,4 Mbps) i mrežni pristup Wi-Fi 802.11b / g / n i Bluetooth 2.1, za povezivanje perifernih uređaja.
 

 Puna specifikacija je dostupna .

Zaključak: Na kraju možemo reći da Huawei Vizija ovim modelom je odmaknuo od prošlosti tvrtke. Kompaktan je i jednostavan za rad i s dobrim performansama. Isprobali smo neke Angry Birds igre (jedna doalzi unaprijed instalirana),  i igre  rade vrlo glatko. Huawei Vizija ( U- 8850) je kompromis za one koji žele biti blizu iskustva visoko kvalitetnih uređaja ali nemaju dovoljno novca ili želje ulagati u skupe modele. 
 

Uređaj ustupio .

Foto & Video by Olympus – S. Ledinek (ICT Plavuša)

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.