KORISNIČKI TEST: HTC One X – puno sirove snage ali da li je to dovoljno?

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: HTC One X – puno sirove snage ali da li je to dovoljno?
To je pristojno vrijeme za dobivanje punog korisničkog iskustva koje se ne može steći ukoliko koristite uređaj tjedan dana, što je praksa za testne modele. U kratkom vremenu testiranja može se samo zagrepsti ispod površine. Eto, to je jedan od razloga što „kasnimo“, ali se zato ovaj test ipak razlikuje dijelom informacija od drugih. 
 
Za početak, nitko nije savršen pa tako niti HTC One X pametni telefon. Od njegovog plasiranja na tržište pristigle su dvije nadogradnje koje su ispravile neke bugove ili dječje bolesti, vezane uglavnom uz funkcionalnosti poput obnovljenog WiFi i BT modula, dodani su neki video kodeki, obnovljen je MovieEditor, ali je nešto popravljen i sustav baterije. Zadnji fw nosi oznaku 1.29.401.7.
 
 
Dizajn i funkcionalni elementi 
 
Dolazi u simpatičnom pakiranju, kutiji od stiropora ovalnog oblika. Tijelo je monolitnog dizajna ( bez stražnjeg poklopca), čistih linija i malo zaobljenih vrhova. Za izradu korišten je polikarbonatski materijal (fensi izraz za plastiku) sjajne teksture i vrlo dobre dorade. Zadovoljni smo. 
 
Kapacitivni Super IPS LCD zaslon je jedna od glavnih atrakcija modela i dominira prednjom stranom tijela. Izrađen je od Gorilla stakla druge generacije, dijagonale 4.7 inča. Njegova rezolucija je 1280×720 točaka ( kao Galaxy Nexus) raspoređenih u standardnom RGB rasteru, gustoće od 312, 47 točaka po inču. (Jednostavni izračun: 4.7 inča i 720p rezolucija, dobiveni rezultati PPI = 312,47). Iako je ova gustoća manja nego kod iPhonea 4(S) od 326PP, razlika u gustoći nije vidljiva ljudskim okom budući da ono ne može detektirati gustoću veću od otprilike 300 ppi.
 
HTC One X
( HTC One X vs iPhone 4S na izvornoj sunčevoj svjetlosti) 
 
Zaslon prikazuje vjerne slike s bojama, kutovi gledanja su više nego OK. HTC One X zaslon s parametarske točke gledišta je dovoljno high-end, ali dok uređaj ne primite u ruku ne možete osjetiti stvaran vizualni doživljaj, a koji vam se može ali i ne mora svidjeti budući da percepcija boja i ukupnog ekranskog prikaza je individualna. Fotografija to ne može dočarati. 
 
HTC One X
( HTC One X vs iPhone 4S u zatvorenoj prostoriji ) 
 
Zaslon podržava 10 dodirnih točaka, ali morate sami uključiti ovu funkcionalnost: Podešenja- Zaslon i pokreti-  HTC pokreti …. maknuti kvačicu (Omogući izlazne pokrete s 3 prsta, a zanemari pokrete s više prstiju). To je sve. 
 
 
HTC One X
 
 
Zaslon se može postaviti i u vodoravni položaj ukoliko HTC One X pokrenete u automobilskom načinu rada.  
 
HTC One X
 
Neposredno iznad zaslona, prema gornjem vrhu je pozicionirana prednja kamera (1.3 Mpx) za video pozive i fina perforacija ispod koje je zvučnik. Tu je i diskretno obavijesno LED svjetlo, što nam se posebno sviđa. Često dok radimo imamo isključene zvučne obavijesti na mobilnim uređajima da nas zvukovi ne ometaju u radu, ali povremeno skrećemo pogleda od zaslona monitora (zbog odmora očiju) na mobilni uređaj i na taj način odmah vidimo da li smo nešto propustili. 
 
HTC One X
U skladu sa ICS inačicom androida, postoje samo tri dodirne tipke na dnu. Povratak, Home, Multitask. Prve su razumljive same po sebi. Multitask tipka kad se pritisne otkriva grafički popis svih nedavno korištenih aplikacija.
 
HTC One X
 
 
Možda će starim korisnicima android OSa i uređaja se  bit nešto teže naviknuti na samo tri tipke s obzirom na dosadašnju konfiguracija od četiri tipke ali to je posljedica razvoja :).  Isto tako ne postoje tipke na prednjoj strani za upravljanje telefonskim pozivima što će možda opet za neke korisnike bit iritirajuće.
 
HTC One X
 
Na gornjoj plohi pravokutnog tijela, koja nije točno okomito prema naprijed, tipka je za napajanje, odlično pozicionirana tako da ljevoruke osobe i dešnjaci podjednako mogu koristiti kažiprst za aktivaciju), 3.5 mm audio utor gotovo eliptičnog oblika, i mikrofon za suzbijanje buke. Primarni mikrofon na donjoj je plohi tijela. 
 
HTC One X
 
Desni bok: fizička tipka za kontrolu glasnoće
 
 
HTC One X
 
Lijevi bok: microUSB priključak – nema zaštitini poklopac (prašina) 
 
HTC One X
Površina stražnje plohe je matirana i ima nekoliko elementa: plastični logo, perforaciju pri dnu zvučnika iznad kojeg je beats audio oznaka. Na desnom rubu je pet kontakata za povezivanje s dodacima poput docking stanice ili auto setova. Objektiv kamere je zaštićen u metalnom prstenu i uzdignutim iznad površine ali to sve skupa je loša zaštita leće. Tu je i vrlo mala skrivena ladica s jednom rupicom za otvaranje (ključ dolazi u pakiranju) i dohvat mikro SIM kartice. Pritiskom na isječak otvara se ladica baš kao i kod iPhonea 4S. 
 
HTC One X
 
Uređaj je bez obzira na svoje dimenzije ugodan za držanje u ruci, zbog tankoće nije ga problem nositi u džepovima ali veličine možda i je.
 
 


Sklopovlje i operativnost
 
 
HTC One X ima procesor NVIDIA Tegra AP30H 3 (4 × Cortex-A9, 1. 5 GHz, 40nm) i 1GB RAM-a. Prema Nvidiji, Tegra3 4-jezgreni procesor, strogo govoreći, u stvari je 5-jezgreni procesor. Zadnja jezgra je co-procesor, i ovu arhitektura Nvidia zove vSMP (virtual symmetric multiprocessing). Značajka vSMP arhitekture je "Aktivno čekanje" za uštedu energije. Pokretanjem aplikacija koje zahtijevaju snažne performanse, postupno se otvaraju jezgre i prebacivanje/ kašnjenje tijekom tog postupka nije više od 2 milisekunde. Više o ovoj tehnologiji možete pročitati .  Tegra jezgra radi na 1.5 GHz ali prema profesionalnim mjernim testovima za korisnike je dostupno manje od 400 megabajta. U praksi, barem prema našem iskustvu to ne predstavlja neke velike probleme. HD video vrti se kako treba, osim što ponekad zvuk i slika nisu savršeno usklađeni. Koliko je to softverski, a koliko hardverski problem teško je definirati bez laboratorijskih testova.
 
Procesor sa svojih 4+1 jezgrom obavlja dobar posao za igranje igara iako je još slaba podrška za Tegra 3 u većini igara.
 
HTC One X
 
HTC One X
 
Igrali smo i GTA 3 ali nije se uvijek igra odvijala glatko bez obzira na vizualne vrijednosti.
 
Memorijsku karticu nije moguće ukloniti. HTC u svojim specifikacijama uređaja navodi da s korisničke strane imamo 32 gigabajta prostora interne memorije za pohranu. U praksi možemo koristiti samo 25GB iz nekog razloga.
 
HTC One X  HTC One X
 
 
WiFi veza također nije baš bila najbolja u početku u odnosu na neke druge modele smartphonea koji su se našli u istoj okolini. Nakon toga smo otkrili da se postavke mogu ručno podesiti učinkovitost se je nešto popravila:
 

HTC One X HTC One X
 
Podešavanja -Odaberite Wi-Fi – Kliknite na izbornik -Zatim Napredno -Provjerite Najbolji Wi-Fi ~ učinkovitost može konzumirati više snage. 
 
Preporučamo onesposobiti auto-disconnect jer u slučaju da izgubite vezu to će vam pomoći da izbjegnete podatkovni promet preko 3G mreže. Dodatno bi preporučili da ukoliko koristite kućni bežićni ruter  da šifriranje postavite na AES (bez TKIP) i stvarno možete dobiti maksimalnu brzinu podatkovnog prometa na WiFi mreži.  
 
HTC One X  HTC One X
 
 
Pregledavanje weba i preuzimanje aplikacije preko HSPA + mreže je jako brzo. Nismo mjerili otvaranje stranica u sekundama ;) jer ovisi puno toga i o samoj vezi (mreži).
 
HTC One X
 
HTC One X kada je povezan putem bluetooth veze pristojno zvuči preko zvučnika u automobilu. Barem u našem slučaju. GPS je radio besprijekorno. Pronalazio  je naš položaj za desetak sekundi i točnosti od 10-20 metara. (isprobali smo to u usko isprepleten ulicama).
 
HTC One X
 
 
Google Maps, jedini navigacijski alat zahvaljujući brzom pristupu mreži, procesoru i samom GPS modulu je  blizu realnom vremenu. Mislimo da  to za sada je maksimum navigacije za mobilne uređaje. Ali, nećemo ništa reći o isisavanju kapaciteta baterije :)) Sve vam je jasno :)
 
Vijek trajanja baterije ovisi puno o tome što radite s uređajem i temperaturnim promjenama okoline. Igranje igara, GPS, stalna ažuriranja s društvenih mreža, učiniti će da za nekoliko sati ili samo koji sat baterija je mrtva. Realno, ukoliko želite da vam baterija traje dulje od jednog dana, ne kupujte smartphone. Prvobitnom nadogradnjom koja je pristigla za ovaj uređaj iskreno nismo primijetili da je došlo do nekog znatnog poboljšanja ali niti drugom nadogradnjim. OK, to je nekako i  shvatljivo  jer mi smo intenzivni korisnici, ali uglavnom jbaterija  je izdržala na jednom punjenju standardni radni dan.
 
Ali kao što smo napisali u najavi, zamijetili smo prilično zagrijavanje baterije što nas je malo zabrinulo. Preko alata za dijagnostiku pratili smo promijene ( i osjetili toplinu dok smo uređaj držali u ruci)  i detektirali da je temperatura često prelazila 50 ° C.
 
HTC One X  HTC One X
 
HTC One X
 
Potrošili smo dosta vremena na internetu u potrazi za nekim tehničkim objašnjenjem vezanim uz zagrijavanje baterije i na  službenoj HTC stranici pronašli smo odgovor: Prema HTC-u, normalna temperatura baterije bi trebala biti 38 ° C, ali kod intenzivnijeg korištenja kao što je igranje igrica normalna je temperatura oko 55 ° C. OK, nismo više bili zabrinuti. HTC One X je vruć uređaj ;) To je tako :)
 
Budući da HTC nema uklonjivu bateriju a ukoliko vam se uređaj smrzne, za reset je potrebno pritisnuti i držati tipku za uključivanje/isključivanje uređaja najmanje 10 sekundi, a zatim ju otpustiti i doći će do reseta. Više ne bi o hardveru. Ovo je dovoljno informacija s korisničke strane.
 
Uostalom, sve HTC One sklopovske funkcije možete testirati kroz ugrađenu posebnu HTCovu aplikaciju: 
 
 
HTC One X  HTC One X
 
HTC One X  HTC One X
 
To su audio komponenete, pozadinsko osvjetljenje, Bluetooth, punjač, svjetiljku, G-senzor, slušalice, LED, light-senzor,  linije crteža (zaslon osjetljiv na dodir), P- senzor, kameru, vibracije, Wi-Fi, bateriju, aGPS, glasovne pozive i NFC. Osim toga, možete provjeriti i softverske informacije, resetirati uređaj na tvorničke postavke itd. Postupak:  Upišite  * # * # 3424 # * # * i aplikacija HTC funkcijski test  će se odmah učitati. Puna specifikacija uređaja  je dostupna na mrežnoj stranici.  
 
 


ICS i Sense 4.0 
 
Za razliku od Galaxy Nexusa, kod kojega je ICS čist sustav bez ikakvih dodataka, HTC ima nekih promjena i dodataka posebice u obliku Sense 4 korisničkog sučelja. 
 
HTC One X  HTC One X
 
 HTC One X  
 
S korisničke strane je dostupno 7 početnih zaslona. Mogućnosti njihova podešavanja i prilagodbe korisničkim navikama su beskrajne.
 
HTC One X  HTC One X
 
Kretanje kroz njih je jednostavno postupkom listanja ali se ne može proći između njih ciklički. Na traku prečaca stanu 4 ikone. Kao i kod Sense 3.0, zaključavanje zaslona nudi pregršt prilagodljivih prečaca ili da budemo precizniji do četiri aplikacije / akcije.
 
{rokbox title=| :: | size=|360 640}images/stories/2011-testovi/onex-a.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|360 640|}images/stories/2011-testovi/onex-b.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|360 640}images/stories/2011-testovi/onex-c.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|360 640|}images/stories/2011-testovi/onex-d.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|360 640|}images/stories/2011-testovi/onex-e.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|360 640}images/stories/2011-testovi/onex-f.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|360 640|}images/stories/2011-testovi/onex-g.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|360 640}images/stories/2011-testovi/onex-h.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|360 640|}images/stories/2011-testovi/onex-i.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|360 640}images/stories/2011-testovi/onex-j.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|360 640|}images/stories/2011-testovi/onex-k.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|360 640|}images/stories/2011-testovi/onex-l.png{/rokbox}
 
 
U središtu je ulaz u glavni izbornik do aplikacija. One se mogu sortirati po datumu ili po abecednom redu, i naravno njihove ikone postaviti na početni zaslon. Dodatno, na dnu ćete naći tri kartice za filtriranje aplikacija. Aplikacije također može prekinuti preko Task Managera (Upravitelj zadataka), koji je u prijašnjoj inačici bio u notification trayu a sada je samostalan program.
 
HTC One X
 
HTC prenosi izgled i dojam aplikacija za pozive i kontakte iz Sense 3.0 u 4.0. Postoje velike tipke za unos brojeva, slanje poziva i manje tipke za aktiviranje mikrofona.
 
HTC One X
 
Ostale poruke i socijalne umrežavanje alati uključuju Google plus, Google Messenger, Latitude i FriendStream. Svaka aplikacija ima svoju widget. Widgeti mogu biti filtrirani pomoću padajućeg popisa. Također možete kontrolirati osnovne postavke povezivanja na podatkovni promet putem widgeta na početnom zaslonu koji omogućuje uključiti/isključili Wi-Fi, Bluetooth, GPS, Sync usluge i isključivanje automatskog osvjetljenja. Sviđa nam se opcija set-upa za konfiguriranje widgeta, jer dobiva se osjećaj o tome kako svaki dodatak izgleda na početnom zaslonu prije nego ga postavimo. 
 
Osim izvornih aplikacija HTC X one nudi 7Digital (online glazbeni dućan) pre-instaliran Dropbox, PDF Viewer Polaris Office za dokumente, SoundHound da bi saznali što svira na radiju (koristi podatkovni promet pojavljuje kao ikona u oba radio programa, kako tradicionalne i Internet. ) TuneInRadio je internet radio. 
 
HTC također ima način rada kao u automobilu gdje se pojavljuju najčešće korištene telefonske funkcije, a koji smo spomenuli ranije. Nisu zanemareni niti alati vezani uz društvene mreže i uključeni su Google plus, Google Messenger, Latitude, FriendStream i Twitter. Opet, svaka aplikacija ima svoju widget.
 
HTC One X
 
Famozne tri točkice… 
U ICS inačici androida, Menu tipka je uklonjena u cijelosti i zamijenjena je ActionBarom i overflow menijem. Ali, HTC One X ipak pokazuje najčešće istu kao skup od tri vertikalne točke unutar aplikacije i postavki stranice.
 
HTC One X
 
Ponekad na vrhu zaslona, ponekad na sredini, a ponekad na dnu.  Uzrok tome je nedovoljna optimizacija aplikacija za ICS. Aplikacije koje su optimizirane za ICS ne bi trebali imati 3 točkice u izborniku. 
 
HTC One X
 
Tipkovnica je vrlo brza, precizna i ugodna za pisanje u oba položaja: vodoravnom i okomitom.
  
Multimedija
 
Foto funkcionalnost : HTC One X dolazi s 8 MP kamerom na poleđini koja ima BSI senzor za uvjete slabog osvjetljenja. Općenito, senzor fotoaparata u kombinaciji s F2.0 otvorom i 28mm objektivom daje jasne slike. Dodatno fotoaparat ima ImageChip za brže snimanje. 
 
Softverski, sučelje kamere je vrlo karakteristično, ima hrpu značajki, kontrola i prilagodbi. 
 
HTC One X
 
Prilagodbe uključuju: klizač za ekspoziciju, kontrast i saturaciju; ISO: Automatski, 100, 200, 400, 800 (u scenskim postavkama osim u Panoramskom modu ne može se ručno odrediti ISO; balans bijele boje: automatski, dnevno svjetlo, oblačno, sijalica, fluorescentna rasvjeta; oblik u kojem se fotografira (4: 3 ili 16: 9).  Razlučivost slike: 8M = 3264×1840, 5M = 2592×1456, 3M = 2048×1152, 1M = 1280×720, Mini = 640×368, Omjer: 16:9 (widescreen), ili odabrati standard (4 : 3).  Zanimljiva je opcija kontinuiranog snimanja koja podržava do 20 snimaka. Gumb okidača je dual-okidač. Gornja polovica snima slike a donja polovica snima video. Rezultat toga je ubrzano prebacivanje između načina rada fotoaparata ili videa, ali ujedno i nedostatak, zbog previše lakog prebacivanja. 
 
Pogledajte mini galeriju fotografija snimljenu tijekom našeg boravka u Rovinju na WinDays 12 konferenciji koja  uključuje i Hotel Lone gdje je boravila naša ekipa:
 
{rokbox title=| :: | size=|1024 768}images/stories/2011-testovi/rovinjb.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2011-testovi/rovinjc.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768}images/stories/2011-testovi/rovinjd.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2011-testovi/rovinje.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2011-testovi/rovinjf.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768}images/stories/2011-testovi/rovinjg.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2011-testovi/rovinjh.jpg{/rokbox}
 
 
 
Video funkcionalnost:  Podržani su video-formati: 3 gp, g2, MP4, WMV, avi (ASP MP4 i dekodiranje: H.264 (KS @ 40Mbps) VC-1 AP MPEG2 MPEG-4 , DivX 4/5 HT XviD H.263, Theora VP8 WMV Sorenson Spark RealVideo VP6 i kodiranja: H.264 MPEG4H.263 VP8.
 
 
HTC One X
 
  (HTC One X i YouTube)
 
HTC One X ne može snimati 1080p, ali zadano stanje je 720p, što bi većini korisnika trebalo bit dovoljno. Također postoji slow-motion mogućnost umjetničkog snimanja.
 
Pogledajte jedan uzorak video snimke doista za prekrasnog dana: 
 

 
Audio funkcionalnost:  Ovdje smo se malo za promjenu više zadržali tijekom testiranja. Naš testni uzorak je došao s jednim parom slušalica, ali mi smo dodatno  isprobali zvuk na različitim slušalicama, Creative Labs EP-630 i Nokia Monster Purity HD. Bez obzira koje slušalice imate dok slušate glazbu možete aktivirati opciju beats audio.
 
HTC One X  HTC One X
 
 
Beats Solo" postavka zvuči  prilično šuplje, a urBeats nakon nadogradnje prosječno.  Ukratko, previše je niskih tonova za većinu vrsta glazbe, i treba malo više srednjeg raspona. To je uglavnom rezultat uklanjanja većine EQ profila koji su bile dostupne u starijim inačicama.
 
 HTC One X
 
Podržani audio formati reprodukcije: AAC, AMR, OGG, M4A, mp3, WAV, WMA 9 i Amr za snimanje.
 
HTC One X
 
HTC One X
 
Sada kod glazbe moramo spomenuti i  SoundHound aplikaciju koja omogućava da izgovorimo ime nekog umjetnika ili benda i odmah dobijemo pristup hrpi informacija. Jako zgodno :) Isto tako detektira glazbu koju slušamo.
 
HTC One X
 
HTC One X
 
HTC One X
 
 
HTC One X
 
 
 
Rezime:  Modelom HTC One X, HTC je uspio promijeniti  dosta toga, zadržati neka tradicionalna dizajnerska obilježja ali rezultati nisu onakvi kakve smo očekivali. Vjerojatno smo postavili previsoke kriterije s obzirom na hardverske specifikacije. Optimizacija, optimizacija, i opet optimizacija je ono što doista nedostaje da bi uređaj bio skoro savršen. Doista HTC mora nastaviti intenzivno raditi na svojoj prilagodbi  softvera.   Opet se ponavlja priča da hardver je vrlo važan ali ne i odlučujući faktor.  Pridodali bi još jedan komentar  subjektivne prirode.  Da je korišten aluminij u izradi tijela a ne polikarbonatski materijal , uređaj bi izgledao robusnije, što se nama osobno više sviđa. Naravno da bi to povećalo njegovu cijenu a možda i plastični materijal bolje radi s NFC čipom :) Još nekoliko detalja i informacija možete pročitati u našoj .
 
 
Cijena uređaja u Mikronisu iznosi 4.999,00 kn (PDV uključen); U T-Mobile ponudi  bez zasnivanja ugovorne obveze iznosi 4498,00 kuna, dok se u pretplatničkim tarifama kreće od 998,00 do 3948,00 kuna. (za detalje posjetiteT-Mobile ); U Tele2 prodajna cijena uređaja je za start paketa na bonove 4 295 kn (za detalje posjetite Tele 2 ) ; u Vipnet centrima moguće je kupiti uređaj po cijenama već od 9 kuna u tarifama Bez limita. ( za detalje posjetite VIPnet

Uređaj ustupio

 

Foto by – S. Ledinek (ICT Plavuša)

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.