KORISNIČKI TEST: HTC One S – prava zlatna sredina

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: HTC One S – prava zlatna sredina
High end Android uređaji pate od velikog paradoksa. Skoro svi izgledaju istovjetno s velikim crnim zaslonima i tijelima izrađenim od plastičnih masa. Zbog toga ih je teško na prvi pogled razlikovati. Tako su HTC One S i također vizualno slični s prednje strane ali imaju drugačiji dizajn na stražnjoj strani.
 
Što model HTC One S razlikuje od One X smartphonea ? Koji su njegovi nedostaci ? Koje su njegove prednosti? Odgovore pročitajte u nastavku i ujedno se malo educirajte o novitetima u tehnologiji. 
 
Dizajn i funkcionalni elementi
 
One S je u skladu podjednako s HTCovom dizajnerskom i  estetskom  tradicijom. Ima promjena. One nisu radikalne ali nisu promaknule našim oštrom oku. Mora se priznati da tajvanska kompanija se  uistinu je pobrinula oko dizajna ovim modelom. Nema ništa jeftinog. 
 
Kućište je izrađeno od jednog komada aluminija zaštićenog keramičkom površinom. Odmah da razjasnimo. Zaboravite keramičke pločice u kuhinji i kupaonici. To je tehnička keramika. Dobiva se procesom Micro Arc oksidacije. Pojednostavljeno, visokim naponom od 10.000 volti udara se na površinu metala što uzrokuje oksidacijski proces koji stvara keramičku površinu na metalu. Prema HTC-u, krajnji rezultat je struktura materijala 5 puta snažnije mehaničke otpornost od zrakoplovnog aluminija i 3 puta od nehrđajućeg čelika. Možete pogledati i originalni video u kome HTC objašnjava kako se dobiva tehnička keramika i zašto su se odlučili za njenu implementaciju u One S uređaj: 
 

 
Proces međutim nije savršen. Neki korisnici u Njemačkoj imali su pritužbe zbog površinskih ogrebotine koje su nastale u vrlo kratkom vremenu korištenja One S modela. HTC im je omogućio zamjenu. Mi ogrebotine nismo zamijetili iako smo eksploatirali uređaj jedno pristojno vrijeme. Ovdje trebamo svakako napomenuti da keramički sloj ima samo model u crnoj boji (kao naš testni model), dok sivi model je od anodiziranog aluminija poput kučišta Nokie N8. To znači da je podvrgnut elektrolitičkom postupku anodizacije tako da također ima dodatni zaštitni sloj, ali druge vrste. 
 
HTC One S je ugodan za držanje i korištenje palcem sa svojih 7.9 mm debljine, masom 120 g, lagano zaobljenih rubova. Definitivno nije sitan. Visine je preko 130 mm. Broj hardverskih tipki je minimalistički: Na desnoj strani uz rub je tipka volumena – tanka plastična traka. Ima izvrsne povratne informacije.
 
HTC One S
 
Na lijevoj strani pozicioniran je microUSB priključak koji nije zaštićen poklopcem. 
 
HTC One S
3.5mm utičnica je na vršnoj plohi , kao i tipka za zaključavanje/otključavanje. Ponekad je potreban jači pritisak za aktivaciju ali ne zbog same tipke već zbog toga što je malo nagnuta prema okviru. 
 
HTC One S
 
Leđa su ravna ali to ne utječe na ugodnost držanja. Na poleđini se nalaze HTC i Beats Audio logo, zvučnik ….  
 
HTC One S
 
f / 2 objektiv kamere koji malo strši iz okvira tako da bi mogao brzo pokupiti neke ogrebotine. Tik uz njega je bljeskalica. Mali plastični uklonjivi poklopac na vrhu stražnje površine skriva mikroSIM utor. HTC One S baš kao i One X ne koristi tradicionalnu SIM karticu. Odabir ovog načina umetanja mikroSIM kartice čini nam se beskoristan budući da nema utor za microSD karticu.
 
HTC One S
 
Rješenje je moglo biti jednostavnije izvedeno ladicom. Dodatno, nakon uklanjanja poklopca nastaje problem s njegovim vraćanjem. Teško pravilno sjeda u utore.  
 
 HTC One S

 
 
 
Zaslon
 
Zaslon je kapacitivni , zaštićen od strane Gorilla stakla, duljine dijagonale 10.9 cm (95 x 54 mm) ili 4.3-inča, što danas nije više impresivno.To ne znači da veći zaslon je uvijek bolji. Temelji se na Super AMOLED tehnologiji,   panel  Samsungov je proizvod. Ima manje slojeva nego LCD pa je stoga i ravniji. U odnosu na HTC One X manje je razlučivosti. Rezolucija zaslona je QHD – 960×540 točaka i 256 dpi (točaka po inču), uz 16 milijuna boja. QHD je najniža rezolucija za takozvane flagship modele. 
 
HTC One S
Vidljivost točaka ima svoj udio u PenTile RGBG matrici koju koristi i novi . PenTile matrica je konfiguracija pod- točaka koje se razlikuje od tradicionalnih RGB točaka.
 
HTC One S
 
 
PenTile RGBG koristi zelenu točku (ljudsko oko je najosjetljiviji na zelenu boju, osobito za visoke rezolucije) umetnut s naizmjeničnim crvenim i plavim točkama. Tako RGBG shema stvara zaslon u boji s jednom trećinom manje pod-točaka od tradicionalnog RGB sustava ali s istim svjetlinom. Svjetlina zaslona za HTC One S je iznad prosjeka. Iznosi 300 kandela (cd/m2). Svjetliji je od zaslona na Nokia Lumia 800 mobilnom uređaju koji ima 271 kandela. Realno ova matrica stvara sliku koja nije previše oštra. Prema nekima, za 33 % barem na tehničkoj razini. Boje nisu previše agresivne i jarke, više su prirodnije ali ipak življe. Kutovi gledanja su pristojni. Moguće je vidjeti pojedinačne piksele uz rubove teksta ili  slika ali samo ako se dobro zagleda u zaslon.  
 
U jakoj sunčevoj svjetlosti mogli bi reći da zaslon je prihvatljivo čitljiv. Samo je potrebno da postaviti najvišu razinu svjetlosti 100%). Većina AMOLED panela ima taj problem, a čini se HTC nije pronašao rješenje za njega. Ukratko, zaslon  ne  može se  natjecati s konkurentima kao što su ili iPhone 4S ili Samsung Galaxy Note.
 
HTC One S
 HTC One S
 
( Samsung Galaxy Note i HTC One X u izravnoj sunčevoj svjetlosti i zatvorenoj prostoriji)
 
Iznad zaslona na staklu, ispod perforacije zvučnika utisnut je HTC logo. Obavijesno svjetlo (crveno/zeleno/narančasto) se skriva u jednoj od perforacijskih rupica zvučnika. Ustvari, dioda je vrlo suptilno smještena i ponekad se njeno svjetlo ne vidi što ovisi o kutu gledanja. Šteta. 
 
HTC One S
 
Ispod zaslona  virtualne su tipke: Natrag, Home i aplikacije (višezadaćnost). Daju jedva primjetne haptičke povratne informacije kad se pritisnu. HTC zaslužuje pohvale za dovoljno snažno osvjetljenja sve tri tipke.

 
ICS i UI 4.0 
 
HTC One S One  na Android 4.0.3 inačici – Ice Cream Sandwich, na čijem je vrhu HTC Sense UI. Kombinacija djeluje vrlo učinkovito i osigurava intuitivno korisničko iskustvo. Za one kojima je to jako važno, vrijeme dizanja samog OS-a je  45 sekundi za razliku od HTC One X kome je za taj proces dovoljno 42 sekunde. 
 
Za postavke  zaključanog zaslon postoji pregršt prilagodljivih prečaca.  Sviđa nam se   što  možete imati prečac kamere i zaporku u isto vrijeme na zaključanom zaslonu.  
 
HTC One S HTC One S
 
Postavke  su potpuno drugačije nego u prijašnjim inačicama i malo je kozmetičkih promjena poput crnih  slova na bijeloj pozadini, umjesto obrnuto. Zgodna opcija s korisničke strane je promijena veličine fonta.
 
HTC One S
 
Ukoliko imate problema s vidom,  ekstra veliki font trebao bi bit dovoljan da vam olakša čitanje i manipulaciju smartphoneom. Doista HTC One X  ima ugrađenih mnogo opcija u postavkama te će vam trebati neko vrijeme da naučite gdje se sve nalazi.  
 
Padajući obavijesni izbornik je tu kao i prije ali sada  možete odbaciti pojedine obavijesti tako da ih  maknete postrance. 
 
HTC One S dolazi uz hrpu aplikacija:
 
{rokbox title=| :: | size=|540 960}images/stories/2011-testovi/ones-1.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|540 960|}images/stories/2011-testovi/ones-2.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=540 960}images/stories/2011-testovi/ones-3.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|540 960|}images/stories/2011-testovi/ones-4.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|540 960|}images/stories/2011-testovi/ones-5.png{/rokbox}
 
 
Pojedine aplikacije su osnovni alat iz androida : Gmail, e-mail……
 
HTC One S
 
 
…..SMS, Google Talk i Google Voice. Što se tiče društvenog umrežavanja, One S ima integraciju s Twitterom….
 
HTC One S
 
 
….i Facebookom u OSu uz unaprijed instalirane pojedinačne aplikacije. Od ostalih alata za društvene mreže uključeni su widgeti Google plus….
 
HTC One SHTC One S
 
 
Latitude i FriendStream. 
 
Upravitelj zadataka (Task Manager)  zaustavlja (teoretski)  sve pokrenute aplikacije i daje upozorenje kad memorija padne ispod 10 do 50 megabajta
 
HTC One S
 
 
Organizacijske funkcije:  Zadaci se mogu  uskladiti s Google zadacima prema potrebi.
Bilješke mogu biti audio ili video, crtane  ili fotografirane.
 
HTC One S HTC One S
 
HTC One S HTC One S
HTC One SHTC One S
 
Postoji opcija filtriranja  i sinkronizacije s Evernote.  
 
 
HTC One S
 
Uredske aplikacije nisu pune inačice. Office Polaris dokumenti mogu se sinkronizirani na Dropbox ili SkyDrive. Isto vrijedi i za PDF preglednik.  Kalendar, kalkulator i alarm u klasičnom  su obliku.    
 
 HTC One S HTC One S
 
HTC One S
 
Mrežni (Web) preglednik je ugodan za korištenje. Zanimljiva je jedna nova stavka za čitanje koja uklanja sve elemente sa stranice osim teksta.  Sadržaj na mrežnoj stranici  može se povećati a širina stupca automatski se prilagođava rubovima zaslona.
 

 

 

 

 

Postoji  još nekoliko stvari koje trebate imati na umu o One S  modelu: Ukoliko se kapacitet baterije isprazni nećete dobiti  zvučni beep  ili vibraciju kad se uređaj isključuje. To bi mogao bit ozbiljan problem. Ukoliko ste na nekoj večeri ili sastanku  nećete zamijetiti da  je smartphone izvan funkcije.  Nama je najbolji  dio  prilagodba  softvera na geste. Na primjer, ako uređaj zazvoni, okrenete ga na stišavanje zvona. Također možete postaviti One S da prepozna kada je u džepu ili torbici tako da automatski  vibrira.  
 
Ostale pojedinosti o ICSu i Sense 4.0 UI možete pročitati u našem prethodnom test HTC One X modela
 

 
Sklopovlje
 
Procesor: HTC One S se ne ulazi u elitu 4-jezgrenih modela. Dakle, na papiru nije tako brz kao njegov veći brat. Međutim, One S otvara third-party aplikacija i web stranice s istom brzinom. Pod haubom je „samo“ dual-core 1.5GHz procesor Qualcomm Snapdragon S4. Njegova jezgra je izgrađena oko Krait jezgre. Procesoru je dodan 1 GB memorije ali uvijek ćete imati maksimalno oko 300 megabajta slobodno. Za grafiku se brine GPU Adreno 225. U odnosu na prethodnu generaciju chipa, brzina mu je povećana sa 266MHz na 400MHz. HTC One X znatno je topliji od One S modela. Naime Qualcomm procesor proizvodi manje topline što rezultira hladnijim tijelom. 
 
Memorija: One S ima 16 GB memorije za pohranu. S korisničke strane na raspolaganju je oko 12GB. Ne postoji mogućnost korištenja dodatne mikro-SD kartice za proširenje. 
 
Povezivanje je dobro s micro-USBom kao i Bluetooth 4.0 i wi-fi 802.11n. Podržava Digital Living Network Alliance (DLNA). Međutim, nema NFC tehnologiju poput One X.
 
Signal: Brzina mreže varira prema pokrivenosti ali pregledavanja weba i preuzimanje aplikacije su dosljedno brzi. 
 
Zvuk: HTC One X može se čuti u većini okruženja, vibracije upozorenje su sasvim u redu.
 
HTC One S
 
Sve HTC One sklopovske funkcije možete kao i kod X-a testirati kroz ugrađen Funkcijski test. Birajte u * # * # 3424 # * # * i nakon toga slijedi učitavanje aplikacije. 
 
{rokbox title=| :: | size=|540 960}images/stories/2011-testovi/ones-6.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|540 960|}images/stories/2011-testovi/ones-7.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=540 960}images/stories/2011-testovi/ones-8.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|540 960|}images/stories/2011-testovi/ones-9.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|540 960|}images/stories/2011-testovi/ones-10.png{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|540 960}images/stories/2011-testovi/ones-11.png{/rokbox}
 
Baterija je nezamjenjiva, kapaciteta 1650mAh i 6.11Wh. Moramo priznati da baterija uglavnom je trajala duže nego kod One X modela. Praćenjem izlučivanja kapaciteta smo ustanovili da uređaj troši 3% energije za sat vremena u „avio modu“. Opet, S One će trajati cijeli radni dan (10-11 sati) pod umjerenim stresom, ali ne očekujte čuda. Ukoliko više koristite internet imajte na umu da AMOLED zasloni troše više energije kad prikaza mrežnih stranica.  Ukoliko vam se uređaj smrzne, za reset je potrebno pritisnuti i držati gumb za napajanje najmanje 10 sekundi, a zatim ga otpustiti. 
 


 
Multimedija
 
Glazba: O glazbi dosta smo pisali u l, sve je potpuno isto ali One S ima jednu pozitivnu promjenu. Nova inačica uključuje kompletni equalizer u svim medijima aplikacija poput streaminga YouTube isječke, umjesto samo u HTCovoj glazbenoj aplikaciji.
 
 
Audio Beats tehnologija omogućuje slušanje glazbe preko slušalica osjetno više kvalitete ali morate imati i kvalitetne slušalice. Ove koje dolaze u kompletu jesu nešto kvalitetnije ali nedovoljno. Trebati će te malo investirati u neke druge. 
 
HTC One S
 
Kamera: HTC One S ima 8MP leću kamere s 28mm objektivom, osvijetljeni (BSI) senzor za bolje performanse pri slabom osvjetljenju, što je f/2.0 otvor blende i namjenski grafički čip. 
Prednja kamera može snimati u rezoluciji 640 x 480 točaka. Dovoljno za video chat :) Softver je isti kao na One X modelu. Podržan je autofokus, bljeskalica, HD video i DivX reprodukcija. Auto fokus odlično radi osim u makro modu. HTC One S može snimiti izvrsne fotografije ali često nedostaje živosti, kontrasta i oštrine. Zbog toga fotografije izgledaju mekane.  Podržano je kontinuirano snimanje do 20 fotografija nakon čega možete izabrati onu koja je najbolja. Ostale fotografije se brišu. Zamijetili smo da ne možete vidjeti sve fotografije u pregledniku fotografija. Tu su i brojni ugrađeni efekti koji se mogu koristiti u stvarnom vremenu. Flash radi svoj posao vrlo dobro ( bljesne za djelić sekunde prije nego dođe do hvatanja fotografije. 
 
Pogledajte neke snimljene uzorke fotografija na automatskim postavkama. Nismo vršili nikakva podešavanja performansi prije okidanja.
 
{rokbox title=| :: | size=|1024 577}images/stories/2011-testovi/onesa.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 577|}images/stories/2011-testovi/onesb.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=1024 577}images/stories/2011-testovi/onesc.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 577|}images/stories/2011-testovi/onesd.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 577|}images/stories/2011-testovi/onese.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 577}images/stories/2011-testovi/onesf.jpg{/rokbox}
 
Video kvaliteta je slična fotografijama ali ima  odličnu kvalitetu zvuka. Tu je  još jedan dodatak –  uzimanje pune veličine fotografija tijekom snimanja videozapisa.   
 

 
Multimedijska Galerija: Vaše snimljene ili preuzete multimedijske sadržaje možete vidjeti kroz aplikaciju imenom Galerija. Sadržaj je prikazan plutajući na zaslonu, a MM sadržaji podijeljeni su u skupine. 
 
 
 
 
Na vrhu zaslona je padajući izbornik "albumi". Pritiskom na njega automatski se prikazuje popis svih foto albuma povezanih ne samo s uređajem već i s Facebookom, Flickerom, Dropboxom, ili Picasom. Svi sadržaji mogu se dijeliti od MMS poruka do društvenih mreža, brisati i uređivati. Značajke za uređivanje su vrlo ograničene ali u određenim situacijama mogu dobro poslužit.
 

 
Rezime
 
Sve u svemu, sviđa nam se HTC one S smartphone. Puno je kompaktniji i izgleda finije u odnosu na One X . Za manju ruku je savršene veličine.
 
 
( Samsung Galaxy Note – HTC One S – HTC One X)
 
Nije previše tanak, preširok, niti prevelik. Stoga je spretniji za korištenje nego na primjer Samsung Galaxy Note. Kvaliteta zaslona nije baš impresivna ali to  još uvijek je respektabilno s obzirom na rezoluciju. Nadalje, kamera je nešto ipak bolja u odnosu na većeg brata One X modela (u automatskim postavkama) osobito u uvjetima slabijeg osvjetljenja. HTC one S ima dobro optimiziran sustav iako nije još uvijek savršen poput WindowsPhonea ili iOSa. HTC Sense 4.0 omogućava fino podešavanje gotovo svakog aspekta. Doista nudi puno fleksibilnosti za korisnike. Ono što nam se sviđa je Audio Beats softver dublje implementiran u OS tako da surađuje sa svim medijskim aplikacijama. Uz kvalitetne slušalice bit će te oduševljeni kvalitetom zvuka. Malo subjektivnosti, dobar je osjećaj da znate kako držite u ruci drugačiji smartphone od mnoštva drugih :)

 
Uređaj je moguće unaprijed naručiti po promotivnoj cijeni u   od 4.299,00 kuna. Cijena uređaja izvan promotivnog razdoblja iznosi 5. 299,00 kn. Cijena kod mobilnih operatera i dostupnost uređaja u trenutku pisanja ovog testa nije poznata.
 
Uređaj ustupio .
 
Foto by – S. Ledinek (ICT Plavuša)

 

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.