KORISNIČKI TEST: HTC Desire S

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: HTC Desire S

Dizajn, osnovni elementi, funkcionalnosti…
HTC Desire S u osnovi nastavlja isti dizajn svog prethodnika, samo je tanji i lakši (115 × 59,8 × 11,63 mm, težina 130 grama). Tijelo je izrađeno u kombinaciji jednog aluminijskog bloka i plastičnog materijala na vrhu, na dnu za antene i donjeg stražnjeg poklopca.

 

Donji dio je lagano uzdignut, što nam se dopada budući da onemogućava grebanje Gorilla stakla zaslona ukoliko smartphone okrenete licem prema dolje.

Desire S ima 9.4 cm (3,7“) WVGA Super LCD kapacitivni zaslon rezolucije 480×800, 16,77 milijuna boja i on zauzima veći dio prednje strane. HTC možda pati od nedostatka AMOLED zaslona, ali Super LCD jednostavno nije loš kako neki misle ili tvrde. Istina, S-LCD nisu najbolji zasloni na tržištu smartphonea. Svi modeli mobilnih uređaja  koje smo do sada testirali i čija se tehnologija izrade zaslona temelji na S – LCDu imali su malo prigušene boje, svjetlost im  ovisi o kutu gledanja, crna nije bila toliko crna, ali sve je to u granicama razumnosti. Ipak, zasloni mobilnih telefona nisu veliki zasloni naših PC uređaja ili TV-a u koje gledamo neprekidno nekoliko sati da bi nas moglo jako smetati dubina crne boje ili nijanse sive.

Fizičke tipke ispod zaslona zamijenjene su trendovskim, softverskim. Android OS ima 4 standardne tipke: Home – Izbornik – Povratak – Potraži. Ovdje bi napomenuli da nas je živciralo što se pritiskom na jednu od ovih softverskih tipki ne aktivira zaslon, već samo hardverskom tipkom za otključavanje smartphonea.

Malo iznad zaslona  locirana je prednja VGA 1.3MP kamera za video pozive koja je tu još uvijek pomalo zbog šminke iako android OS inačice 2.3 službeno podržava opciju video poziva.

O čemu se radi? Na našem testnom uređaju (koji nije bio možda u potpunosti dovršen) nismo mogli uspostaviti video poziv preko mreže. Morali smo s Android marketa preuzeti i instalirati aplikaciju Fring i nakon toga se spojiti na internet za korištenje video poziva. Također korištenje telefonije u ovom trenutku  nije moguće jer nema dostupne aplikacije za android inačicu 2.3. Prednja kamera kao fotoaparat  nije neke kvalitete. Očito, prednje kamere je samo za  video pozive. Uz kameru, nekoliko mm dalje je mala ledica koji svijetli crveno tijekom punjenja uređaja i treperi zeleno kada dobijete neku novu poruku.

Na stražnjem gornjem plastičnom dijelu svoja mjesta pronašli su 5MP kamera čiji objektiv malo viri izvan površine, LED bljeskalica, i kositren stražnji zvučnik.

Donji pomični dio osigurava pristup bateriji, SIM i microSD kartici. Za pristup karticama mora se isključiti uređaj.

 Na vrhu je hardverska tipka za uključivanje/isključivanje uređaja i 3.5mm otvor za slušalice.

MicroUSB preselio se na lijevu bočnu stranu što i nije najbolje rješenje ukoliko punite uređaj i morate odgovoriti na glasovni poziv. Na istoj strani nalazi se tipka za kontrolu glasnoće. Na desnoj strani nema tipki, što je uobičajeni stil HTC-a. Možda bi tu ipak trebala bit tipka za fotoaparat/kamkoder. Sveukupno, postoji tu i tamo nekoliko nedostataka, malo više jaza između poklopca baterije, očito kronična boljka HTC smartphonea, ali sumnjamo da to može uzrokovati probleme u upotrebi. Tijelo izgleda kompaktno i uređaj dobro leži u ruci.

 


Softver

Kao što smo već napisali, operativni sustav je Gingerbread – Android 2.3.3 inačice , a na vrhu sloja se nalazi sveobuhvatno HTC Sense sučelje inačice 2.1, (nije 3.0 i kako sada stvari stoje neće niti biti), osim glavnog zaslona. Drugih 6 zaslona postavlja zadanu radnu površinu i zajedničke widgete . Savršena integracija s Googleom daje e-poštu, kalendar i kontakt sinkronizacije. Inovacija ove inačice je proširena gornja traka izbornika koja ima karticu "brze postavke" ako istu povučemo prema dolje. To je vrlo praktično na primjer za brzo uključivanje /isključivanje WI-Fi veze i GPS-a.

     

Na kraju, HTC Sense s ovim uređajem je veza s HTCSense.com

Android OS radi bez trzanja uz poveći broj instaliranih aplikacija pokrenutih u pozadini. Testni uređaj nam je došao sa oko 80 plug-inova. Neki su dobrodošli, neki se čine potpuno nepotrebnim. Barem nama ;)
 

Korisničke zanimljivije aplikacije  su QuickOffice za gledanje i uređivanje Microsoft Office dokumenata (Word, Excel i PowerPoint) čije copy, paste i cut opcije doista omogućavaju lako kopiranje dijelova teksta, zatim, GoogleTalk za razmjenu trenutnih poruka, ništa revolucionarno ali vrlo učinkovito.

      

Ugodno nas je iznenadila aplikacija za čitanje  e-knjiga koji radi gotovo točno kao što se očekuje.

Opcija za korištenje u automobilu daje pristup nekim od ključnih funkcija telefona prilikom vožnje, ali većina o značajki nije optimizirana za upotrebu u ovoj situaciji.


 

Google Maps nudi najnoviju inačicu aplikacije, tako je moguće dobiti puno vektorsko crtanje i rotacije. Tu smo malo zamijetili povremeni nedostatak snage za pristup podacima na Google kartama preko WiFi-a. U ovom dijelu priče svidjela nam se aplikacija FootPrint, osobni organizator za snimanje, pohranjivanje i određivanje osobnih lokacija ili putovanja. Sve pohranjene informacije možete dijeliti on-line. 

(udaljenost Zagreb – Paris)

                      

Facebook i Twitter moguće je kombinirati u FriendStream aplikaciju za trenutni prikaz onoga što se događa na računima, odnosno sva ažuriranja. Aplikacija za sinkronizaciju Outlook kalendara i kontakata sa Facebook korisničkim računom pomoću HTC Sync opcije radi besprijekorno. Svaka čast i to iPhone nema ;) Malo šale.

Što se tiče Twittera, HTC pokušava gurnuti svoj vlastiti Twitter klijent – Peep , ali slobodno se može koristiti bilo koji drugi klijent na koji smo navikli ili nam se korisnički više sviđa.

    

Samo treba skoknuti na Android Market i preuzeti željenu aplikaciju.

Ukoliko volite dinamične prikaze, oni su omogućeni kroz indikativnu značajku prikaza vremenske prognoza u 10 različitih animacija i zvučnih efekata. Na primjer, pada li kiša aktivacijom zaslona bit će prikazana animacija kiše i uključiti će se grmljavinski zvučni efekt. Simpa.

HTC Desire S ima virtualnu tipkovnicu u okomitom položaju premalih tipki za deblje prste, ali kada se uređaj okrene u vodoravan položaj tipke su velike i udobne za tipkanje.

           

Izgledom, tipkovnica pruža jednostavan pristup interpunkcijama i ostalim znakovima bez potrebe prebacivanja na drugi zaslon. Iznenadila nas je brzina učenja samo ispravka. Brzo su pokupljene naše nijanse i riječi. Više nego zadovoljni smo mogućnost uređivanja teksta.

Jednostavno je potrebno držati prst na nekom tekstu i pojavljuje se skočno povećalo koje pomaže postaviti pokazivač, a zatim izrezati, zalijepiti i kopirati tekst.

Android preglednik podržava Flash video i nije potrebno dodatno preuzeti aplikaciju za mrežni preglednik. Tijekom korištenja flasha uređaj malo usporava ali ništa jako značajno. Podržano je intuitivno prelamanja teksta i Pinch (štipanje) za zumiranje što čini jako dobro korisničko internet iskustvo. Povećani tekst se uklapa na širinu zaslona i dopušta pročitati veliki blok teksta bez potrebe za pomicanjem lijevo i desno.

 


 

Hardver

HTC Desire S koristi procesor Qualcomm MSM8255, još uvijek 1GHz, ali koristi 45-nm tehnologiju i ima integriran Adreno 205 GPU. Od ostale konfiguracije uključeno je 768MB RAM-a (512 je često malo za instalaciju nekog softvera) i 1.1GB ROM-a. Nadalje, podržava WCDMA mreže, najbrže brzine od 5.76Mbps za podizanje i 14.4Mbps za preuzimanje datoteka. Naravno, brzine ovise o mrežnoj pokrivenosti i lokaciji na kojoj se nalazite.

Wi-Fi veza je 802.11 oznake n, a što teoretski znači brži DLNA video streaming i file protok, ali i puno znači za web surfanje. Ugrađen GPS navigacijski čip ima podršku za elektronički kompas.

     

Standardno su implementirani još svjetlosni senzor i senzor blizine, Bluetooth 2.1 (A2DP) itd. Punu specifikaciju možete pogledati . WLAN, GPS, FM radio rade bez ikakvih problema.

Baterija

U kompletu dolazi baterija kapaciteta 1450 mA. Tijekom testiranja jako smo opteretili uređaj, (čitaj zlostavljali) koja dva do tri dana. Osim glasovne komunikacije puno smo vrtjeli video, surfali internetom, slali i primali sve vrste tekstualnih poruka, visili na društvenim mrežama, koristili Wi-FI , ali baterija je izdržala skoro 13 sati na jednom punjenu. Iznenađenje u pravom smislu riječi.

 


 

 

Multimedija

Oba zvučnika, prednji i stražnji daju pristojan zvuk. Kvaliteta na slušalicama je nešto bolja, ali to se podrazumijeva. Pomoću ekvilajzera možemo podesiti neke parametre da bi dobili zvuk koji nam se sviđa. Filmovi izgledaju fino na zaslonu. Aplikacija SoundHound identificira naslove pjesama i izvođače. HTC Desire S podržava sljedeće formate reprodukcije: 3GP, 3g2, MPEG4, WMV, AVI (MP4 i MP3 ASP), Xvid (ASP MP4 i MP3), dok je kamkorder zapis 3GP.

Fotoaparat/ kamera
Parametri fotoaparat/kamere su : 5MP rezolucija, LED bljeskalica, autofokus koji je dosta brz, zemljopisno označavanje,digitalni zoom, 720p snimanje i detekcija lica. Sučelje kamere ima puno specijalnih efekata i omogućava promjene postavki u realnom vremenu.

Nedostaci su vidljivi pri uvjetima slabog osvjetljenja kao što su slabi intenzitet boja i nedostatak oštrine. Inače, nemamo primjedbe pri dobrom osvjetljenju. Pogledajte uzorke fotografija ( idealni uvijeti :)  )

{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2010_ict-plavusa/ljiljani.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2010_ict-plavusa/patuljci.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2010_ict-plavusa/patuljcii.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|1024 768|}images/stories/2010_ict-plavusa/patak.jpg{/rokbox}

Zaključak: Kako se stvari u svijetu mobilne tehnologije brzo mijenjaju, HTC Desire S više nije high-end smartphone, ali je jako dobar smarphone u gornjoj srednjoj klasi. Vjerujemo da biste se mogli koristiti uređajem bez kvarova (osim ako niste previše agresivni) minimalno tri godine ukoliko niste opterećeni da uvijek morate imati najbolji i najnoviji model uređaja. Tajvanski HTC modeli su poznati po kvaliteti hardvera. Ukoliko vam se sviđa android OS (nastavlja se razvijanje za ovaj model) u kombinaciji s HTC Sense sučeljem, možda ćete izdvojiti nešto više novca u ovom slučaju, ali sumnjamo da će vas iznevjeriti. Vlasnici starijeg modela trebali bi razmisliti o kupnji novog – oznake S, no onima koji imaju nešto slabije modele ili prvi puta prelaze na smartphone trebao bi biti primamljiv model uređaja.

    

         

      

{rokbox title=| :: | size=|300 500|}images/stories/2010_ict-plavusa/hdstipkovnica.jpg{/rokbox}    

Prema zadnjim informacijama,  HTC Deisre S dostupan je po cijeni bez ugovorne obveze za  4499,00 kuna kod , a u  osnovnim pretplatničkim tarifama cijene  se kreću od 1499,00 do 2999,00 kuna. 

Uređaj ustupio HTC Hrvatska

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.