KORISNIČKI TEST: HP TouchSmart 600 – moćno multitouch računalo

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: HP TouchSmart 600 – moćno multitouch računalo

Prvi dojmovi
Kada nam je dostava dovezla računalo, naravno da nam je pogled pao na veličinu i priličnu težinu kutije. Ipak, radi se o računalu koje ima veliki 23 inčni ekran. S nestrpljenjem smo počeli "iskopavati" stroj iz kutije. Iako smo znali što nas očekuje, svejedno smo se ugodno iznenadili. U stvari, idemo reći ovako – HP TouchSmart na prvi pogled karakteriziraju dvije stvari – veliki ekran i… nema kablova! Nema? Ne, u stvari ima onaj jedan obavezni, strujni od napajanja. Vjerujemo da niti on ne bi trebao kada bi izmislili bežični prijenos električne energije.

Kako ne bi bilo greške, ovom recenzijom vam želimo prenijeti naše prve dojmove koje smo "osjetili" u prvom dodiru s ovim zanimljivim stolnim računalom. Detaljne tehnikalije i mega-testove potražite na nekim drugim portalima, jer to po nama nije ono nešto što će vas nagovoriti na kupovinu. Ono što mi želimo ovdje je jednostavno vam prenijeti "prvi kontakt" naprednijeg korisnika.

Zaboravili smo spomenuti još jednu sitnicu a koju nikako ne smijemo zaboraviti, a to je da s ovim stolnim računalom nećete dobiti "kutiju", mozak, kantu ili kako je već zovete. Naime, kompletno računalo se nalazi upravo u samom monitoru – procesor, grafička kartica, tvrdi disk, memorija, optički uređaj, sve. Podsjeća vas to na nešto? Da? Ok, nije bitno, idemo dalje.

Ukratko, prvi je dojam izuzetno pozitivan. Nije tajna da smo ga odmah željeli zadržati u svom vlasništvu, ali idemo prije pogledati još neke sitnice.

Rad je ugodan, i više o toga…
Nakon što smo ga sastavili… ma, nema sastavljanja. Već smo rekli – ovo je stroj sve u jednom. Jedino što smo trebali napraviti je uključiti strujni kabel, "ubosti" USB stick koji bežično povezuje tipkovnicu i miša s računalom, uključiti ga i to je to!

Instaliran Windows Home Premium 64-bitni operativni sustav podiže se oko minute, dakle nekakav standard, i računalo je brzo spremno za rad. Naravno, po navici po počeli mišem istraživati instalirane mogućnosti, no zaboravili smo jednu sitnicu – ovo se računalo ne zove bez razloga TouchSmart. Dakle, prisjetili smo se brošure u kojoj piše kako Full HD 23 inčni ekran rezolucije 1920×1080 točaka ima multitouch mogućnosti. Ništa, počeli smo "pipkati" po ekranu i vidjeli kako – radi. S obzirom na veličinu ekrana i ikone, uglavnom bez problema ćete moći tipkati po njemu. Naravno, za one sitnije i detaljnije stvari morat ćete odraditi mišem.

Kad već spominjemo miša, prilično je precizan i funkcionira odlično na svim podlogama, pa čak i na onim "sjajnim" na kojima će neki bežični miševi slabije kvalitete imati velikih problema. Tipkovnica je također bežična, kvalitetna i s "plitkim" tipkama. Iskreno, za nas koji kucamo veliku količinu teksta ona baš i nije prikladna, no to je današnji trend i neka tako bude. Ali nije nam legla.

Multimedija izvire iz svakog kuta
Ne treba puno komplicirati, ovo je sve-u-jednom računalo. Ali totalno moćno. Isto tako, odmah se nameće pitanje što ako poželite zamijeniti neki dio, primjerice pojačati procesor, dodati memorije ili čak zamijeniti grafičku karticu. E, pa nećete trebati. Ono što nas je ugodno iznenadilo je odličan balans hardverskih dijelova, što su pokazala i testiranja.

Drugim riječima, ovo nije računalo za prosječne korisnike, nego je sastavljeno za one naprednije i zahtjevnije, i tako se ponaša. Nismo ga imali dugo, tek nekoliko dana, ali u tom našem ispitivanju i isprobavanju nismo naišli na nikakve probleme. Video i filmovi radili su besprijekorno, no nije nam to bilo dovoljno.

Od našeg bratskog GameBox.hr portala posudili smo i instalirali igru Bulletsorm (recenziju možete pročitati ) i iznenadili se kako sve radi prilično dobro, rekli bismo besprijekorno. Nema trzanja, nema zastajkivanja, nema laga i zamućivanja ekrana, zanimljivo. To samo potvrđuje našu tvrdnju da ovo računalo nećete trebati nadograđivati. Isto vrijedi i za zvuk za koju se brine BeatsAudio konzola, također ugodno iznenađenje. Ako vam to nije dovoljno, u što čisto sumnjamo, lako je dodati nove zvučnike.

S druge strane, još nam se jedno pitanje odmah nametnulo. S obzirom da se računala u prosjeku mijenjaju svake 2-3 godine, pitali smo se isplati li se uložiti novac u ovo ipak skuplje računalo od prosječnog. S obzirom na hardversku konfiguraciju, ovaj vas model bez problema može "držati" 5 godina, možda i više. Naravno, pitanje je čime se bavite, ali napredni prosječni korisnik će dugo moći koristiti ovo računalo.

Osnovne tehničke karakteristike
Nakon što smo zavirili u hardverske tehnikalije shvatili samo zašto tako dobro radi. Evo osnovnih tehničkih karakteristika testiranog računala:

–    OS: Windows 7 Home Premium (64-bitni)
–    procesor: Intel Core i5-460M na 2.53GHz
–    memorija: 6 GB DDR3 RAM-a
–    grafička kartica: Nvidia GeForce GT 230M s 1GB video memorije
–    tvrdi disk: 2TB
–    ekran: Full HD rezolucije 192×1080 točaka, multitouch funkcija (osjetljiv na dodir)
–    DVB-T tuner, daljinski

Kompletne tehnikalije možete pronaći .

Napravili smo i standardni Windows Experience Index koji nam kaže koliko je hardverski dio usklađen za rad s Windows operativnim sustavom. I nismo se iznenadili, sve "klapa" savršeno. Nije niti čudo što računalo djeluje prilično usklađeno, što možete vidjeti i sami po dobivenim rezultatima. Izmjereni indeks iznosio je jako dobrih 5,9, na skali od 1.0 do 7.9, i to:
–    brzina procesora (6,8)
–    brzina RAM radne memorije (6,8)
–    grafika radne površine – Windows Aero (6,4)
–    grafika za igre (6,4)
–    brzina tvrdog diska (5,9)

Softverska podrška
HP je poznat po tome što na svojim računalima korisnicima daje i bogatu softversku podršku. Možda vam se njihova računala u nekim slučajevima učine i nešto skuplja, ali kada izračunate vrijednost priloženog softvera, ta konstatacija pada u vodu. Nećemo sada nabrajati sve softverske alate i pakete, ali imate što raditi i isprobavati, vjerujte nam na riječ.

HP TouchSmart 600 – moćan, ali i skup
Kada sve zbrojimo, zaključili smo kako je novo HP-ovo stolno računalo itekako poželjno, teško ćete naići na nekoga tko bi rekao da mu se ne sviđa. Jednostavno se u njega zaljubite na prvi pogled. No, možda vas iz stanja zaljubljenosti otrijezni – cijena. Testirana konfiguracija dostupna je na hrvatskom tržištu uz cijenu od popriličnih 11.599 kuna (s PDV-om). Ako ste spremni izdvojiti ovaj iznos, možete ga kupiti već sada u HP-ovom dućanu u Arena shopping centru u Zagrebu.

Cijena je možda prevelika, no treba uzeti u obzir kako je pred vama računalo s velikim 23" ekranom osjetljivim na dodir. Postoji i druga varijanta, a to je model HP TouchSmart 310, sa slabijim hardverskim karakteristikama a čija je cijena 6.599,00 kuna (s PDV-om).

+ Hvalimo
+ nema kablova
+ multitouch ekran osjetljiv na dodir
+ odlično hardverski balansirano računalo
+ zauzima malo prostora
+ LED noćno osvjetljenje tipkovnice

– Zamjeramo
– ekran osjetljiv na dodir je nekad neprecizan, treba ga održavati (čistiti)
– plitka tipkovnica
– cijena

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.