KORISNIČKI TEST – Epson Stylus Photo PX820FWD

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST – Epson Stylus Photo PX820FWD

U ovom korisničkom testu pokušat ćemo se dotaknuti nekih sitnica po kojima se ova dva modela razlikuju, ali i o nekim detaljima koji bi vas mogli nagovoriti da vas slijedeći pisač bude upravo ovaj. Što donosi ovaj mutifunkcijski pisač.

Još jedan izdržljivi "multifunkcionalac"
Već smo u prošlom testu konstatirali što je to mutifunkcijski pisač i kome je namijenjen. Ukratko rečeno, u istom uređaju (kutiji) dobit ćete sve u jednom. To je dobro jer ćete za manje novca dobiti više uređaja u jednom, što automatski smanjuje potrošnju struje, tonera, pa i vašeg teško zarađenog novca. Dakle, s ovim modelom dobili ste u stvari četiri uređaja – pisač, kopirku, skener i faks. No, ovaj ima i neke sitnice koje ga razlikuju od modela BX625FWD.

Za početak moramo reći kako je veći i robusniji od BX modela. Dizajnerski gledano, izgledaju otprilike isto. Naime, u Epsonu su vjerojatno shvatili kako je ovakav izgled dobitna kombinacija jer je sve nekako "pod rukom", u što smo se i sami uvjerili. S obzirom na njegove dimenzije (ali i težinu), baš i nije prikladan da se nalazi negdje oko vas, odnosno na vašem radnom stolu, nećete se dobro osjećati. Pa, postoji li bolje rješenje. Definitivno. Možete ga spojiti kao mrežni pisač i stvar je riješena. Hm, to je sve? E, pa nije! Ono što se nama posebno svidjelo, a u skladu je s današnjim bežičnim trendovima, to je Wi-Fi.

Wi-Fi naš svagdašnji
Stvar je vrlo jednostavna. Odmah moramo reći kako bismo i ovaj pisač  prvom redu namijenili manjim i srednjim poduzećima koji imaju potrebu za ispisom nešto većeg broja papira dnevno, a da je to po mogućnosti i u boji, kopirati neke materijale ili tu i tamo skenirati pokoji dokument. Ugrađena je i mogućnost slanja faksa, pa ako imate potrebe slati dokumente na taj način, i ta vam je mogućnost pri ruci.

Krenuli smo s pričom o Wi-Fi vezi. Dakle osim spajanja preko USB-a i mrežnog Ethernet 10/100 kabela, nama se najviše svidio bežični Wi-Fi. Slično kao što se možete spojiti prijenosno računalo na bežični router za Internet, tako možete i Epson Stylus Photo PX820FWD spojiti na svoje prijenosno računalo. Ili drugim riječima – jedan kabel manje. Mi smo instalirali pisač na dva uređaja s bežičnim karticama i pokušali smo ispisivati dokumente istovremeno, sve funkcionira besprijekorno. Ovo je odlično rješenje jer pisač možete postaviti i npr. u drugi kraj sobe, hodnik ili na mjesto koje bi bilo najpogodnije za pisač. Naravno, morate i na računalu imati mogućnost WiFi spajanja, a dalje je sve jednostavno.

Ipak, poznavajući situaciju u hrvatskim tvrtkama, vjerujemo kako će se većina spajati preko Ethernet mreže, tako da je onda najbolje instalirati ga kao mrežni pisač. Naravno, driveri se nalaze u kutiji na CD-u.

Veliki ekran osjetljiv na dodir
Jedna od zamjerki koje smo uputili na račun modela BX625FWD je bio mali i pomalo nezgrapan ekran preko kojeg kontrolirate cijeli pisač. Ovdje je priča sasvim drugačija. U centralnom dijelu pisača nalazi se veliki 19,8 inčni ekran osjetljiv na dodir preko kojeg možete upravljati samim pisačem. Same opcije su dobro posložene. Prilikom paljenja pisača ispod ekrana se pali i dodatna plava dioda koja djeluje možda ne toliko lijepo ali svakako korisno, jer tako znate gdje treba uhvatiti pisač kako bi "naštimali" položaj ekrana kako vam odgovara. Ako ste ga previše podigli, s lijeve strane ekrana (s gornje strane pisača) nalazi se crna tipka sa žutom trakom čijim pritiskom vraćate ekran prema dolje za jedan "zub". Nakon četiri pritiska vratit će se u početni okomiti položaj.

Nakon što ste upalili pisač, na početnom ekranu se nalaze osnovne informacije. Izdvojit ćemo posebno podešavanje za ispis fotografija, jer ovaj pisač koristi čak šest tonera (5 boja, 1 crna) od kojih je svaki u svojoj "kućici" što znači da ako vam ponestane jedne boje mijenjate samo nju. Vrlo ekonomično. Tu je i takozvani "Problem Solver" koji će vas uputiti kako rješavati pojedine probleme s npr. kvaliteta ispisa (Print Quality), ubacivanje papira, umetanje memorijskih kartica i slično, te samo podešavanje pisača kao što je Ink Level (status tonera), Maintenance (čišćenje i podešavanje glave, mlaznica) te druga podešavanja. Na drugom ekranu (strelica desno) dobit ćete podatke kao što su Back Up Data, Coloring Book, Print Ruled Papers – sve vam je jasno. Uglavnom, moramo priznati da smo se prilično dobro snalazili s opcijama i to nam se svidjelo.

Photo "usmjerenje" daje više prednosti
Dakle, ono što nismo spomenuli , kvalitetan ispis fotografija, kako na A4 papiru, tako i na posebnom foto-papiru na kojem ćete vidjeti moć kvalitete ispisa. Jedino pitanje koje si trebate postaviti je koliko vas košta ispis ovakve fotografije u odnosu na onu koju možete izraditi u foto radnji (ukupna cijena potrošenog tonera i jednog foto papira), ali ok. Ovo je ipak nešto što vjerojatno nećete raditi masovno, ali imate tu mogućnost i to je bitno.

Isto tako, ovaj pisač može ispisivati i na "printabilnim" CD-ima, pa ako primjerice radite kvalitetnije Power Point prezentacije uz pokoji video, a to sve želite zapakirati na CD/DVD koji će imati i vlastiti otisak, tada je ovo odlično rješenje. U stvari, sam ispis i kvaliteta kod Epsona uglavnom nikad nisu bili upitni, zar ne? No, ne zaboravite da kvaliteta ispisa ovisi i o samom papiru.

Sjećate se, na početku smo rekli kako je ovo multifunkcijski pisač – zaista može sve. Ovim smo korisničkim testom htjeli naglasiti neke zanimljive karakteristike i prednosti koje ima ovaj pisač a na koje možete slobodno računati. Mala zamjerka ide na račun cijene, ne možemo se oteti dojmu da bi mogla biti i nešto niža :)

Već smo ranije službeno najavili ovaj pisač, naši su dojmovi gore, a dodatni službeni opis možete pronaći i ovdje:

 
Nećemo trošiti riječi niti na tehničke karakteristike pisača, kad službeni "datasheet" možete pronaći ovdje:

 
Cijena i dostupnost
Epson Stylus Photo PX820FWD dostupan je u Hrvatskoj kod ovlaštenih distributera po maloprodajnoj cijeni od 2.746,50 kuna (s PDV-om).
 
Evo i maloprodajnih cijena tinte (spremnici od 11,1 mililitara):
– crna 127 kn
– cyan 127 kn
– magenta 127 kn
– žuta 127 kn
– light cyan 127 kn
– light magenta 127 kn

Zaključak
Čini se kako je Epson još jednom napravio dobar posao. Epson Stylus Photo PX820FWD je vrlo zahvalan A4 pisač koji će vam se dobro odužiti za sve ono što ćete zahtijevati od njega. Osim standardnih piši/kopiraj/skeniraj/faksiraj funkcija ispisat će i kvalitetne fotografije na foto-papir, kao i ispisati ako trebate i na CD/DVD. Ovaj puta možemo doslovno reći "sve u jednom" pisač. Hm, osim što ne kuha kavu :)

+ Hvalimo
+ kvalitetan i brzi dvostrani ispis
+ ispis na foto papir i na CD/DVD
+ podrška za SD kartice
+ podrška za WiFi vezu

– Zamjeramo
– zna biti povremeno bučniji od očekivanog
– težina, dimenzije
– cijena

{rokbox title=| :: | size=|560 340|}images/stories/2010a-racunala/epson-stylus-photo-px820fwd-02.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|560 340|}images/stories/2010a-racunala/epson-stylus-photo-px820fwd-03.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|560 340|}images/stories/2010a-racunala/epson-stylus-photo-px820fwd-04.jpg{/rokbox}

{rokbox title=| :: | size=|560 340|}images/stories/2010a-racunala/epson-stylus-photo-px820fwd-05.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|560 340|}images/stories/2010a-racunala/epson-stylus-photo-px820fwd-06.jpg{/rokbox}_{rokbox title=| :: | size=|560 340|}images/stories/2010a-racunala/epson-stylus-photo-px820fwd-07.jpg{/rokbox}

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.