KORISNIČKI TEST: EMPORIA TalkConfort i Essence za generaciju +60

Fotografija članka: KORISNIČKI TEST: EMPORIA TalkConfort i Essence za generaciju +60
Ali ove promijene vezane uz mobilne uređaje starijoj generaciji apsolutno ništa ne znače. Oni mogu razmišljati o njima kao nečem zastrašujućem ili previše kompliciranim za koristiti. Nažalost današnje mobilne tehnološke tvrtke dosta zanemaruju razvoj mobitela za potrebe starije generacije koja je obuhvaćena opadanjem u funkcijama organizma kao što su vid, sluh i motorika. Osobe starije od 60 godina (ili blizu) koriste mobilne telefone uglavnom za vrlo ograničene svrhe kao što su glasovni pozivi i slanje SMS-a. Njima je svejedno da li mobitel može se spajati na internet ili ne.   IM i ažuriranje statusa na Facebooku ili Twitteru ništa im ne znači,  niti da mobitel ima stotine aplikacija i 12 MP leću kamere. Bitno je da ima olakšano pisanje SMS poruka (velika slova da ne moraju mijenjati naočale), jednostavnost unosa kontakata u imenik, postupak  brisanja nekih telefonskih brojeva ili poruka, a da ne moraju stalno moliti nekog mlađeg da im to učini. 
 
Austrijska tvrtka Emporia je jedna  od malobrojnih IT mobilnih kompanija specijalizirana za proizvodnju mobitela namijenjenih generaciji 60+. Mi smo uhvatili za naše korisničko testiranje upravo dva njihova modela. Prvi je standardni Emporia Talk Confort i drugi elegantniji, više trendovski model Emporia Essence
 
Dizajn, ergonomija i funkcionalnost 
 
U ovoj priči ipak nije toliko bitan sam vanjski dizajn, iako se ne smije zanemariti,  bitan je naglasak  na ergonomiji. Oba naša testna modela ulaze u kategoriju kompaktnih uređaja i ergonomski su oblikovana tako da se uklapaju lako u dlan ruke,  ne uzrokuju nelagodu tijekom držanja i rukovanja  mobitelom. emporia TalkConfort  je više okrugao uređaj, blago se sužava prema dnu i tako prati anatomski oblik dlana ruke. Savršeno je ugodan za držanje.   Drugi model emporia Essence je vjerojatno  manje pogodan za korištenje od strane osobe s jačim motoričkim slabostima budući da je tanji, ima više pravokutni  oblik,   donji rubovi su  blago zaobljeni što opet prati ergonomiju za dobar hvat ruke.  
 
Model emporia Essence  dolazi u paketu s  docking stanicom (ležištem), zgodnim načinom  za punjenje uređaja ali isto tako dopušta da mobitel ima svoje fiksno  vidljivo mjesto u kući.  Tako ga nije potrebno  tražiti po krevetu, foteljama, džepovima i sličnim mjestima.
 
MPORIA TalkConfort i Essence
Kada se  mobitel nalazi u postolju puni  se automatski. Baš kao u slučaju kućnog bežičnog telefona i uvijek je spreman za uporabu.  Dodatno dok je uređaj na postolju omogućeno je vođenje razgovora bez držanja uređaja u ruci. Ležište ima i na lijevoj strani tipku koja se može koristiti da se pogleda koliko je sati na mobitelu bez  da se vadi iz njega. 
 
MPORIA TalkConfort i Essence
 
Postolje se može postaviti bilo gdje u kući (blizini utičnice) ili može bit montirano na zid. 
 
 
Dimenzije eTCa  su 114 x 55 x 15.5 mm i mase je 80 g, a eE iznose 109 x 50 x 14 mm i mase je 92 g . Uglavnom bočne strane tijela sadrže  skoro sve potrebne funkcionalnosti  (zaključati tipkovnicu, pokrenuti alarm ili otvoriti SMS ) za korištenje uređaja u obliku fizičkih tipaka da se ne mora ulaziti i koristiti   tradicionalni hijerarhijski izbornik ili ući u meni.   
 
Zasloni
 
Zasloni su razvijeni u suradnji s optičarima i pogodna su za osobe s kataraktom (mrenom). Oba modela imaju dijagonalu zaslona od 45.7 mm (1.8 "). Veličina slova/znakova može se podesiti kako bi osigurala optimalna čitljivost. 
 
EMPORIA TalkConfort i Essence
 
Na raspolaganju su tri razine: mali (veći je nego standardni), srednji i ogromni (jumbo) kod kojeg je svako slovo lako vidjeti ali kod potonijeg tijekom učitavanja dulje riječ dolazi do pomicanja zaslona i manjeg zamućenja čitljivosti.  Za manji font na zaslonu su vidljiva tri retka teksta što je za jedan red manje od srednje veličine fonta. 
 
EMPORIA TalkConfort i Essence
 
Nakon što se uređaj uključi na zaslonu se redom pojavljuju jednostavna pitanja o postavljanju jezika, datuma i vremena. Dok je uređaj na čekanju na zaslonu je vidljiv datum, kapacitet baterije i jačina signala. Uređaji također nude dva različita oblika fonta tako da jedan može bit za SMS poruke a drugi za ostatak telefona.  Zaslon eTK ima razlučivost 128 x 64 točaka. Temelji se na super-twisted nematic (STN) vrsti monokromatske pasivne matrice koja pruža više kontrasta i dobro je vidljiva pod velikim kutovima gledanja.  Zaslon na eE modelu se temelji  na OLED tehnologiji i visokog je kontrasta. Ima  razlučivost 160 x 128 točaka te gustoću od 115 ppi. Reprodukcija boja je vrlo precizna i također ima vrlo široke kutove gledanja dok ne dođe do značajnog gubitka kvalitete prikaza. 
 
 
Tipkovnica
 
Mlađim korisnicima vjerojatno će se učiniti da modeli smartphonea s virtualnom punom tipkovnicom mogu olakšati stvar pisanja poruka kod starijih osoba,  ali ipak nije tako. Dodirni zasloni imaju različite osjetljivosti i zahtijevaju finu motoriku. Ponekad se desi bez obzira koliko bili iskusni da slučajno  aktiviramo neku funkciju koja nam uopće nije potrebna.  Nakon toga moramo izvršiti manipulaciju kroz izbornike što je  u  95 %  starije populacije previše kompleksno.  Imajte na umu da starijim  korisnicima treba  dosta vremena razmišljanja  o tome što upisati ili odabrati iz opcija. Stariji ljudi obično primaju jednom rukom mobitel i tipkaju kažiprstom druge ruke za razliku od mlađe generacije koja palcem ruke u  kojoj  ga drži klizi po tipkovnici.   U određenim godinama kliziti palcem po tipkovnici  je problem.  Zato oba naša testna modela imaju posebno ergonomski dizajniranu tipkovnicu koja  dominira prednjim dijelom uređaja.  
 
EMPORIA TalkConfort i Essence
 
12 numeričkih/slovnih tipki su dovoljno velike i udobne  da  mogu se  koristiti   bez naočala, imaju odlično pozadinsko osvjetljenje. kako god okrenete su vidljive u svijetlim i tamnim uvjetima okoline. Taktilne povratne informacije na modelima olakšavaju rad kao i vrlo snažne zvučne povratne informacije.
 
EMPORIA TalkConfort i Essence
 
 
Tipke su na emporia TalkConfort modelu ispupčene dok su na emporia Essence oblikovane (udubljene) više prema obliku  jagodica na prstima.  Za tipkovnicu postoji osim  taktilnih vibracija  i set zvukova koji su vrlo glasni ali mogu se isključiti. 


Postoje tri tipke ispod zaslona: za početak i kraj poziva,  i  u sredini tipka za kretanje po izbornicima (navigacijska tipka) .  Na primjer, pritiskom na navigacijsku tipku prema dolje se dolazi  do telefonskog imenika. Podržava unos  250 brojeva. Apsolutno dovoljno. Ipak pripadnici zlatnih godina nemaju veliku ekipu ;)  
 
 
 EMPORIA TalkConfort i Essence
 
 
Također, tijekom primanja poziva od osobe koja nije u imeniku, postoji  izbor da  osobu se doda  u isti na kraju poziva.  Osim standardnih brojeva, na raspolaganju je i TOP 5 brojeva koji su navedeni na vrhu telefonskog imenika,  bez obzira na abecedni red.  Na ovaj način dobiva se izravan pristup tim brojevima.   
 
 
 
EMPORIA TalkConfort i Essence
 
Modeli imaju jednostavno zaključavanje tipkovnice na desnom boku. Pritiskom na njega na zaslonu se pojavljuje lokot i sat. Tu je jedna još korisnička tipka za aktiviranje bljeskalice. Odlična opcija za pronaći nešto u torbi, osvijetliti put ili bravu za otključavanje vrata.  Poznato je da u današnjem tempu života ponekad nešto zaboravimo  učiniti.
 
Dodatno i godine nose svoje. Da starija osoba ne zaboravi čestitati nekome rođendan, popiti lijek, otići kod liječnika na zakazani pregled  koji mjesec dana prije,  može se koristiti funkcija podsjetnika i alarma na mobilnom telefonu.  Dovoljno je unijeti točan datum  i vrijeme,  a mobitel će se  i oglasiti tonom upozorenja kada dolazi određeni datum ili u programirano vrijeme. Ove funkcije dostupne su putem bočne tipke na desnoj strani za emporia TC model. Mobitel emporia Essence ima dostupne opcije putem izbornika. 
 
EMPORIA TalkConfort i Essence
 
Utori za punjenje. emporia Essence ima dodatni 3.5 mm utor za slušalice. 
 
 
EMPORIA TalkConfort i Essence
 
Tipke za uključivanje/isključivanje uređaja smještene su na lijevoj bočnoj plohi tijela uz dvije tipke za regulaciju glasnoće (+/- )
 
EMPORIA TalkConfort i Essence
 
EMPORIA TalkConfort i Essence
 
Led bljeskalice (svjetiljka) – Može se koristiti i kada  je uređaj zaključan. Svjetiljke rade samo ako se drži pritisnuta namjenska tipka. Na desnoj strani prema vrhu otvori su za sigurnosnu vezicu ili vezicu za nošenje oko vrata. 
 
EMPORIA TalkConfort i Essence
 
Stražnja strana eTK nudi samo zvučnik. 

 
 
Čujnost, izbornici – korisničke opcije 
 
Čujnost: Mobiteli  imaju zvučnik glasniji od većine telefona.  Glasnoća zvona može se prilagoditi od  potpuno nečujnog načina rada do maksimalnog volumena. Jačina maksimalnog volumena je zasigurno 50% ako ne i više posto čujnija nego kod ostalih standardnih mobilnih uređaja. Zahvaljujući različitim polifonim melodijama (ali ipak skromnih s obzirom na ostale današnje mobitele)  zvona,  jakim vibracijma, vizualnim obavijesnim svjetlom,   teško da će starija osoba propustiti poziv.  Kada je riječ audio kvaliteti poziva, na obje strane glasovi  su jasni i prilično glasni. Prema deklaraciji proizvođača, oba telefona  idealna su za osobe koje nose slušni aparat budući da su mobiteli u njihovom skladu. Ovu opciju, međutim, nismo imali priliku provjeriti.
 
Izbornik  je vrlo jednostavan. Stvarno se nemoguće je izgubiti. Kretanje kroz izbornik odvija se pomoću dvije fizičke tipke gore/dolje, potvrda izbora vrši se tipkom zelene slušalice, dok crvena tipka je za izlazak ili otkaz operacije koja je u tom trenutku vidljiva na zaslonu. Izbornici nude kontrolu glasnoće, veličinu teksta……
 
 EMPORIA TalkConfort i Essence
 
……podsjetnik za rođendane, jednostavan kalendar i kalkulator. 
 
EMPORIA TalkConfort i Essence
 
 
Pisanje SMS poruka nije nimalo komplicirano iako nema prediktivnog teksta ali ima opciju za korisnički unos predložaka.
 
EMPORIA TalkConfort i Essence
 
Skoro smo zaboravili spomenuti da SMS funkcionalnost može bit blokirana za određene pošiljatelje.  
 
 
SažetakMobilni telefoni potencijalno može igrati važnu ulogu u pomaganju starijim osobama u razvijanju i održavanju socijalnih odnosa do pružanja osjećaja sigurnosti ili smanjivanja osjećaja izoliranost.  Isto tako im do određenog stupnja pružaju osjećaj neovisnosti. Napredni telefoni mogu izazvati  u starijih ljudi strah da će nešto pokvariti ali  tu su i fizičke prepreke uzrokovane zdravstvenim problemima  Oba naša testna modela otklanjaju navedene barijere. Sve je jednostavno ali to je upravo ono što stariji ljudi žele. Možda modeli mobitela nisu dizajnerski  hit i za njihovu izradu tijela nije korišten polikarbonat ili keramika, ali su više nego razumni s obzirom na ciljanu publiku. Dodatno bi kao minus trebali spomenuti da  hands-free zvučnici nisu toliko glasan ali opet  jačina zvuka je  dovoljno za starije ljude i prostore u kojima uglavnom borave.  Posebno bi pohvalili jačinu vibracija i izlučivanje kapaciteta baterija. U realnom životu dovoljno je uređaje puniti jednom tjedno. Vrijeme za punjenje baterija je otprilike dva i pol do tri sata sata. 
 

 
(prvi puta u rukama  osobe 75 + godina – možete vidjeti koliko je intuitivan za ovu dob  jer nismo ništa objasnili oko korištenja prije nego smo dali uređaj u ruke)
 
 
Iako smo prvobitno mislili staviti modele u ring, nakon nekoliko dana korištenja otkrili smo da su međusobno veoma slični. Najveća razlika je ipak u cijeni. emporia Essence trenutačno se nalazi u VIPnetu po cijeni od 1,499,00 kn bez ugovrne obveze.   U emporia TK ima cijenu od 399,00 kn dok je u nešto skuplji 598,00 kn  i radi isključivo sa SIM karticom kupljenom od T-Mobile HR.  Uostalom, malo potražite po internetu i prodavaonicama mobitela, vjerujemo da  skluplji model Essence bi mogao se naći i po prihvatljivijoj cijeni jer baš nije prihvatljiva cijena za svakog penzića :)
 
 
Uređaj ustupio Telecom a   je distributer emporia Telecoma u Hrvatskoj. 
 
 
Foto and video by – racunalo.com (S.Ledinek)
Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.