Korisnički TEST: Canon Ixus 300 HS

Fotografija članka: Korisnički TEST: Canon Ixus 300 HS

Ukoliko ste prije imali, ili se susreli sa nekim od Ixus modela, Ixus 300 HS je uglavnom sličan u smislu UI kontrola, plus nekoliko dodatnih značajki.  Fizičke kontrole se nalaze na gornjoj strani s on / off gumbom, prekidačem za video i zoom opcijama.

Za softverske kontrole nije teško shvatiti gdje se koje postavke nalaze, ali njihovo postavljanje baš i nije jednostavno.  Međutim, automatski način rada obavlja posao skoro podjednako.  Ixusov  inteligentni automatski način rada koristi tehnologiju prepoznavanja scena za određivanje osvijetljenosti objekta, kontrasta i udaljenosti.

Sam fotić može odabrati odgovarajuću scenu od 22  predviđene i primijeniti optimalne postavke. Raspon ručnih postavki nudi razinu umjetničke fleksibilnosti ukoliko  želite istraživati i razvijati fotografske vještine. Fish-eye efekt oponaša distorziju objektiva ribljeg oka,  ali ne proizvodi zaista odlične rezultate. Vjerojatno uzrok je nedovoljno širok objektiv (28mm) dovoljno. Mislimo da taj učinak ovisi o temi, i relativnoj udaljenosti. Ali, to je stvarno cool efekt.  Minijaturni efekt čini da stvari koje slikate izgledaju kao minijaturne makete.   Sviđa nam se.

Ne smijemo zaboraviti na ugrađenu tehnologiju detekcije lica koja omogućava da se aktivira pomoću zatvarača osmijeh ili mig oka. Koristeći FaceSelf-Timer  postavljamo fotoaparat za automatsko snimanje nakon otkrivanja novog lica u kadru.  Prelazak na način rada Av ili Tv omogućava dodavanje podešavanja dubine polja ili zamrzavanjem pokreta. Za naprednije korisnike koji zahtijevaju dodatne razine kontrole kreativnosti, IXUS 300 HS nudi ručnu  kontrolu nad brzinama zatvarača ili postavkama otvora.

Veliki ekran od 7,6 cm na poleđini zauzima najveći prostor ostavljajući malo prostora za funkcijske i meni tipku. IXUS 300 HS je opremljen s PureColor LCD  II G zaslonom koji ima razlučivost od samo 230k točaka ali je wide-screenom (16:9) , tako da značajno smanjuju bliještanje za jednostavno pregledavanje iz bilo kojeg kuta, osim pri izravnoj sunčevoj svjetlosti kada je minimalna vidljivost na cijelom zaslonu. Tu se odmah uočava nedostatak  optičkog  tražila.   

Foto kvaliteta varira od dobrog do izvrsnog. Da malo pojasnimo:
Objektiv je doista dobar. Nudi početni otvor blende 1:2.0 što ima prednost u slabim svjetlosnim uvjetima okoline  jer dozvoljava više svjetla do senzora.

Kod široko kutnih fotografija i dobrih uvjeta osvjetljenja nestaje malo oštrine prema rubovima, ali to ipak možemo kao obični korisnici zanemariti. Novi CMOS  senzor visoke osjetljivosti DIGIC4 s pozadinskim osvjetljenjem, čini ukupno poboljšanu  dodatnu kvalitetu fotografija. U tom smislu, rezultati su uglavnom bili očekivani i nemamo nikakvu primjedbu. 

Čak i fotografije snimljene pri visokim ISO vrijednostima imaju niske razine šuma i širok dinamički raspon. Ixsuov sustav omogućava snimanje u punoj rezoluciji pri ISO 3200 (10 MP) ili do ISO 6400 u načinu rada za snimanje pri slabom osvjetljenju (2,5 MP). Osim toga, 300HS pokazuje vrlo dobro detalje i teksture.  Kad smo već kod ISO priče, Ixus 300HS ima ISO raspon od 125 do 3.200. Tim dijelom smo doista impresionirani. Na ISO 125, slike su čiste i većinom bez šuma. Istaknuti  digitalni artefakat se pojavljuje tek na na ISO 400. Međutim, ta zrna su dobro potisnuta i obični korisnici vjerojatno to neće niti zamijetiti. Fotografije snimljene pri ISO 800 su još uvijek upotrebljive za većinu korisnika. Ne preporučamo korištenje ISO 1600 jer nisu upotrebljive.  Ugrađena  stabilizacije slike uvelike pomaže da se smanji zamućivanje u nekim slučajevima, a osobito pri snimanju pokretnih objekata.  Koristeći naprednu tehnologiju pomak objektiva, Ixus 300  omogućuje snimanje oštrih slika.

BSI senzor poboljšava noćne snimke. Ukoliko želite dodatno utjecati na kvalitetu slike, na uređaju možete postaviti vlastitu oštrinu, a zatim izoštravati poslije slike više pažljivo.

Gotovo tradicionalno slaba točka kompaktnih kamera je da one imaju problema oko kvalitete slike u uvjetima slabog osvjetljenja.  U Ixus 300 HS upravo zbog dobrog početnog otvora f/2.0 objektiva,  optičkog stabilizatora slike i  brzine zatvarača kvaliteta fotografija pri slabom osvjetljenju za kompaktni fotoaparat biti će doista više nego dobra, ali ne postiže vrhunske performanse.  Pogledajte malu igru postavkama:


 

 


 

Video snimanje

Još jedan jasan razlog za kupnju je  brzina funkcije. Canon Ixus 300 HS već u normalnom način izvodi neprekidno snimanje pri brzini od 3,7 sličica u sekundi uz rezoluciju od 10 MP. Uz smanjenu rezoluciju od 2,5 megapiksela stvara 8,4 sličica u sekundi . Savršeno za hvatanje na primjer auto utrka ili…

 

IXUS 300 HS nudi novi "slow-motion video, jednostavno usporeno snimanje detalja pokretnih objekata što je najpogodniji za snimanje djece ili životinja ili utrke konja :) Snimanje videozapisa  u ovom slučaju odvija se brzinom od 240 fps.  U slow-motion videu, nema problema s nedovoljnom ekspozicijom. Snimka je skromna, bez zvuka i rezolucijom od 320 x 240 piksela, ali to ne umanjuje užitak.

Ipak ima mogućnost stvaranja  high-definition video format do 1280 x 720 rezolucije od 720p,  i stereo zvuk. Video je oštar i čist. Snimka je poprilično mirna  zahvaljujući dobrom stabilizatoru slike.  Kamera zumira u video modu na razumnoj brzini. Pod standardnim video specifikacija podržava i optički zoom i živopisan videoefekt.  Sviđa nam se što se zatim može koristite ugrađeni HDMI priključak za povezivanje na kompatibilni HDTV. 

Canon Ixus 300 HS koristi utor za SD karticu na dnu uređaja, pored pretinca za bateriju. Foto aparat nema interne memorije.  I to je dobro. Nema otkucavanja kada napunimo internu memoriju sa slikama da nam se onda otkucava kako se slike pohranjuju na SD karticu. Navodno, IXUS 300 HS digitalni fotoaparat ima podršku za SDXC najveći kapacitet memorijske kartice od 2TB.  Nekako vjerujemo ovoj informaciji,  ali nažalost nismo mogli isprobati jer nemamo karticu tog kapaciteta. 
U paketu dolazi Litij punjiva baterije NB-6L i odgovarajući punjač.

Zaključak: Naravno, kao što ste mogli pročitati kroz ovu recenziju, nije bez grešaka. U skladu s čvrstim i atraktivnim vanjskim izgledom,  ovaj uređaj preporučamo za one koji žele brzi akcijski film i fotografiju ili žele kreativan rad.  High-speed video je zasigurno dodatna značajka s kojom je zabavno eksperimentirati. Sve u svemu, fotoaparat daje dobre slike kvalitete, posebice pri lošem osvjetljenju. Zadovoljni smo.

Uređaj ustupio 

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.