Korisnički TEST: Sony Ericsson Aino

Fotografija članka: Korisnički TEST: Sony Ericsson Aino

Dok se sve više proizvođača okreće mobilnim telefonima s čistim operacijama preko zaslona osjetljivog na dodir, SE Aino nudi kombinaciju standardne tipkovnice mobitela i funkcionalnost dodirnog zaslona, ali samo u dijelu multimedijskog sučelja koje dobro funkcionira. Pet velikih ikona omogućujući pristup do Aino kamere, foto albuma, glazbe, video playera i FM radija sa RDS-om.

SE Aino mjere su 104 x 50 mm x 15.5. Težina mu iznosi 134 grama, zaslon dijagonale od 7.62 " sa rezolucijom od 240 x 432 piksela i 16.7 milijuna boja. Glavni izbornik Aino je, kao i obično iz velikog broja Sony Ericsson modela sastavljen od dvanaest ikona, a  koje dovode do podizbornika. Na raspolaganju je izbor od šest tema. Uz softver Theme Creator možete kreirati vlastite teme. Kada je telefon zatvoren ne možete koristiti senzorsku komponentu kapacitivnog zaslona.

Aplikacije kao što su Facebook i Twitter su već pre-instalirane i čvrsto integrirane u sustav. SE Aino može vršiti streaming TV prijenosa putem mobilnog širokopojasnog pristupa. Ljubitelji brbljaonice u ovom modelu također dolaze na svoje. Chat se nalazi u okviru Messages opcija. Nakon pritiska na navigacijsku tipku s desne strane,  u chat možete uključivati različite frendove, odgovarati na poruke koje nisu samo ograničene na tekst, već uključuje MMS, i poruke e-pošte.

Kada smo već kod mreža, Aino podržava UMTS i HSPA mreže za brze izlete na internet, bežične mreže Wi-Fi 802.11 b/g, DLNA. WiFi tehnologija nudi mnoštvo opcija. Ovdje trebate biti vrlo pažljivi.  Njihovo uključivanje/isključivanje direktno je povezano s trajanjem baterije. Jedna od opcija koja nam se je učinila u ovom dijelu korisna, ne toliko standardna u uređajima ovog ranga, odnosi se na aktivnost konekcije u pozadini kao kod Symbian OS-a. Zamijetili smo da se je kapacitet dobro smanjio tijekom uključenosti opcije od cca 2 sata, pa smo stoga istu isključili. Tu je i punopravno Bluetooth sučelje. Njegov meni omogućava uključivanje poboljšanog režima rada u cilju štednje baterije, što je veliki plus. Uz Bluetooth je vezana i aplikacija BT Robot koja pokazuje sve uređaje koji su u opsegu Bluetooth modula.

Važna značajka za veliki broj današnjih korisnik je mobilni Internet. SE Aino koristi vlastiti preglednik NetFront, tehnologiju temeljenu na prethodnim Sony Ericsson modelima. Stranice imaju prihvatljivu brzinu učitavanja i jednostavno se može njima rukovati.

Također u pogledu navigacijskog softvera korisnici trebaju vući karte iz za Google Maps ili koristiti prilagođeni WisePilot. Wisepilot ima mogućnost navođenja glasom, te 3D prikaza lokacija. Lako izračunava vašu trenutnu poziciju te vas je u stanju navesti do vašeg cilja bilo da se vozite ili hodate.

Unatoč Exchange mogućnosti, Sony Ericsson Aino nije pogodan za poslovno korištenje. Uglavnom je razlog vlasnički operativni sustav. Uređaj pokreće izmijenjena verzija operativnog sustava za Sony A200, nešto ispolirana, tako da radi na zaslonima osjetljivim na dodir. Sve to pokazuje neke manjkavosti, ali skoro sve platforme bez obzira na proizvođače imaju svoje probleme. Kalendar funkcija je bez kategorije, mail klijent ima problema s prikazom HTML pošte. Klasični sync preko kabela ili Bluetooth sa stacionarnom Outlook je naravno moguća. Odgovarajući softver (PC Suite) je pohranjena u memoriju telefona.

Dolazi instaliran s dvije igrice: Quadrapop i Crazy Penguin. Mogu se igrati 3D igre. Nove igre se mogu kupiti od Sony Ericssona ili trećih osoba.

SE Aino koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 1000mAh. Prema specifikacijama navedenim od strane proizvođača ova baterija može osigurati 380 sati rada u režimu mirovanja ili 13 sati razgovora. Tijekom našeg testiranja, baterija je trajala skoro 3 dana, ali u okruženju koje je izvrsno pokriveno mrežom mobilnog operatera. Zamijetili smo da je potrebno nešto više vremena da se kapacitet baterije u potpunosti napuni (2 sata i 38 minuta).

Posebnost Aino modela će pronaći vlasnici Playstation 3. Korištenjem Remote Play izbornika u meniju pod nazivom Entratainment, i nakon unošenja koda za registraciju u PS3 možete vidjeti kompletan sadržaj podataka u telefonu na TV-u.

Također, možete daljinski kontrolirati konzolu. Na raspolaganju su funkcije uključiti i isključiti, kontrola korisničkog sučelja, pristup Internetu, slanje poruka preko PlayStation Network i snimanje uživo putem PlayTV. Doista, zanimljivo.

Drugi dio: Multimedija i dodatna oprema

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.