Konferencija o otvorenim tehnologijama i Linuxu – DORS/CLUC 2014

Fotografija članka: Konferencija o otvorenim tehnologijama i Linuxu – DORS/CLUC 2014

Od 16. do 18. lipnja, prostori HGK na Novoj cesti u Zagrebu će ugostiti 21. po redu godišnju konferenciju (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux users’ conference).

Oglas

Konferencija, sada već ne samo tradicionalna nego i punoljetna po svim svjetskim mjerilima, održava se u doba u IT povijesti kada vidimo sve veću prihvaćenost otvorenih tehnologija i slobodnog softvera u javnom sektoru, na startup i inovacijskoj sceni, industriji i obrazovanju.

Kao i uvijek, konferenciju organiziraju Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet – i Hrvatska udruga Linux korisnika – . Predavanja na konferenciji će pokriti široki spektar tema – od onih poslovnih, visoko stručnih i tehničkih, tema za krajnje korisnike, pa sve do tema koje obrađuju koncepte i filozofske strane i značenje slobode softvera. Naime, sloboda softvera nije samo paradigma već i određena filozofija koja promiče vlasništvo korisničkih podataka, kontrolu privatnosti, potpuna prava za korištenje uređaja koji dominiraju modernim životom bez ograničenja koja proizvođači obično u licencama ograničavaju, širenje znanja o načinu funkcioniranja softvera i računala itd.

Mnogi IT profesionalci i korisnici se tim vrijednostima ne zamaraju, no u vrijeme kada otkrivamo sve veće i opsežnije načine na koje velike organizacije i vlade prikupljaju naše podatke i koriste ih za kontrolu javnosti, zaradu itd., su to stvari koje si ne smijemo dopustiti zanemarivati.

Predavači

DC2014_hr_300x250Kao i svake godine, DORS/CLUC 2014. će ugositit mnoge istaknute stručnjake iz regije ali i svijeta koji se bave otvorenim tehnologijama. Između ostalih, uvodni predavači ove godine će biti:

Georg Greve – generalni direktor Kolab Systems AG iz Züricha koji će kroz dva predavanja prenijeti iskustva u poslovanju u EU. Posebno zanimljvo će biti predavanje u kojem ćemo iz prve ruke moći čuti o poslovanju u Munchenu koji zadnjih godina prednjači u EU kao grad koji je uspješno izveo migraciju na slobodan uredski softver i Linux stolna računala;

Elizabeth Krumbach Joseph – inženjer za virtualizaciju i alate u HP-u i član vijeća Ubuntu zajednice, Elizabeth će nas upoznati s načinima testiranja i razvoja jednog od najpopularnijih cloud sustava u svijetu – OpenStack;

Miklos Vajna je razvojni programer u The Document Foundation, organizaciji koja razvija najpopularniji uredski skup alata otvorenog koda LibreOffice. Na DORS/CLUC 2014. će pričati o najnovijim mogućnostima u nadolazećoj verziji LibreOffice-a;

Dave Whiteland je konzultant engleske organizacije mySocitey čiji je cilj širiti tehnologiju u službi civilnog društva. Dave se organizaciji pridružio kao programer a sada putuje svijetom i pomaže ostalima u implementaciji sustava otvorenog koda koje je razvio mySociety. Nastupiti će s predavanjem Dijelimo stvari koje rade ili: “hej, upravo mi je došla nečija jako dobra zamisao!”;

Marian Marinov – Marian je sistemski administrator s više od četrnaest godina iskustva. Osnivač je i izvršni direktor 1H LtD-a – softverske tvrtke koja pruža usluge optimizacije i upravljanja softverom razvijenim za potrebe davatelja hostinga. Tema Marianovih predavanja je teško ukratko opisati – vrhunski uradi-sam projekti korištenjem otvorenog koda i otvorenog hardvera.

No to je samo mali dio onoga što se sprema. Na konferenciji će kroz tri dana nastupiti i mnogi drugi zanimljivi predavači. Ne zaboravite provjeriti službenu web stranicu, , jer će puni raspored predavanja i događaja uskoro biti objavljen.

Registracije su otvorene, a do 9. 6. 2014. u 13 sati će kotizacije biti dostupne po povoljnijim cijenama. Više informacija možete doznati na a registraciju možete obaviti putem weba na adresi .

Portal Racunalo.com je i ove godine medijski pokrovitelj konferencije, dođite, veselimo se susretu!

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.