Koliko Interneta troše aplikacije za razgovor?

Fotografija članka: Koliko Interneta troše aplikacije za razgovor?

Testirali smo razne aplikacije kojima možemo razgovarati i pogledajte što smo otkrili

Oglas

Sve češće ste se mogli naći u situaciji da koristite aplikacije za razgovor preko mobitela – ili ste u inozemstvu, ili u vašem kraju možda nema signala, ali je provučena parica još u solidnom stanju, potrošili ste sve minute iz paketa itd. (makar se nećete previše usrećiti ako ste potrošili sve minute iz paketa jer se ni gigabajti podatkovnog prometa ne dijele šakom i kapom, a koštaju kao i cijeli paket).

Ipak, zvanje putem aplikacija je uvijek dobar back up plan. Odlučili smo testirati neke najkorištenije i najpopularnije aplikacije kod nas da bismo vam pokazali koliko ćete potrošiti prometa razgovarajući putem njih.

Testiranje smo obavili na 2 Samsung Galaxy S5 modela koja imaju Android 5.0 na sebi i jednake verzije aplikacija koje testiramo. Razgovarali smo putem 4G mreže u širem centru Zagreba. Pozivi su dva puta po 5 minuta tijekom kojih smo razgovorali o ključnim društvenim problemima :) Zbrojili smo promet zabilježen na oba uređaja i podijelili s 20 kako bismo dobili točniju prosječnu potrošnju po minuti (dva uređaja daju ukupno dvadeset minuta razgovora op.a.). Došli smo do sljedećih rezultata:

  1. Skype: 0,89 MB/min

  2. WhatsApp: 0,79 MB/min

  3. Hangouts: 0,63 MB/min

  4. Viber: 0,55 MB/min

  5. Line: 0,41 MB/min

  6. Facebook Messenger: 0,38 MB/min

Skype je najveć potrošač na našem testu, ali odlikuje ga i najkvalitetniji razgovor. Vjerujemo da kompanija s najviše godina iskustva u internet pozivanju opravdano troši veću količinu prometa. Nekako nas podsjeća na onaj slogan Hrvatske Pošte: “Kada je zaista važno, šaljite Poštom”.

No, ovo nije bio razgovor o kvaliteti pozivanja s kojom u tuzemstvu nismo imali problema na 4G mreži ni s jednim pružateljem usluge.

Vratimo li se na potrošnju, vidjet ćemo da je i Hangouts smješten na treće mjesto. Možda smo od njega očekivali malo nižu potrošnju znajući koliko komprimira sav ostali promet.

Viber i Line troše malo, ali definitivni je pobjednik Facebook Messenger. S njime također nismo zabilježili probleme u pozivanju u tuzemstvu.

Ako vam ponestane koja minuta krajem mjeseca, nemojte zaboraviti na ovu opciju. Pronađite negdje Wi-fi i nazovite. Čak su i brzine od 4 Mb/s skoro trideset puta brže od minimalne brzine za razgovor putem Skypea.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.