Koji su se najveći cyber-napadi dogodili u 2017. godini

Fotografija članka: Koji su se najveći cyber-napadi dogodili u 2017. godini

Prema podacima tvrtke Malwarebytes prošla je 2017. godina bila itekako plodna za razne kibernetički kriminal – hakerske napade i razne druge zloupotrebe. Čak su ih prozvali i “nova mafija”.

Oglas

Kako stoji u godišnjem izvještaju sigurnosne tvrtke , u 2017. godini su itekako popularni bili zlonamjerni napadi kao što su ransomware, adware i crpytojacking. Podaci ukazuju na trend rasta u gotovo svim kategorijama kibernetičkog kriminala i nije teško zaključiti kako je 2017. godina za cyber-kriminalce bila vrlo uspješna, ako to tako možemo nazvati.

Prema Malwarebytes izvještaju, broj napada zlonamjernim ransomware sadržajem prema poslovnim subjektima u 2017. godini porastao je za više od 90%, dok je prema privatnim korisnicima broj napada porastao za 93%. Napadači su najaktivniji bili u rujnu 2017. godine. Zanimljivo je kako je samo u periodu od srpnja do rujna 2017. godine broj zlonamjernog ransomware napada narastao je za čak 700% u odnosu na isti period u 2016. godini. Najčešće se radilo o zlonamjernom sadržaju poznatom pod nazivom WannaCry, Locky, Cerber i GlobeImposter.

Ransomware napadi su prepoznati kao neki od najvećih prijetnji u 2017. godini, a treba se prisjetiti samo tri prošlogodišnja najveća napada (WannaCry, NotPetya, BadRabbit) u kojem je on uspješno izvršen na više desetaka tisuća računala.

Foto:

I sami napadi se mijenjaju. Malwarebytes napominje kako je s krajem godine došlo do pada slučaja povezanih sa zlonamjernim ransomware sadržajem, a sve se više koriste i druge vrste zlonamjernih sadržaja.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.