Koji su proizvođači smartfona najviše prodavali 2015. godine?

Fotografija članka: Koji su proizvođači smartfona najviše prodavali 2015. godine?

Analizirajući nekoliko izvora, najveći proizvođači pametnih telefona u posljednjem su kvartalu 2015. godine (Q4 2015) bili – Samsung, Apple, Huawei, Lenovo i Xiaomi.

Oglas

Prema Gartneru, najviše je uređaja prošle godine prodao Samsung i zauzima 22,5% globalnog tržišta – drugim riječima svaki peti uređaj nosi oznaku južnokorejske kompanije. Drugi je Apple koji se i dalje odlično drži sa svojih 15,9% globalnog tržišnog udjela, dok je na odličnom trećem mjestu Huawei s udjelom od 7,3%.

Slijedi Lenovo na četvrtom mjestu koji drži 5,1% tržišta (zajedno s Motorolom), dok je na petom mjestu vrtoglavo rastući Xiaomi koji već drži 4,6% globalnog tržišta. Najveći rast zabilježio je Huawei koji postaje ozbiljna prodajna sila, no i dalje je vrlo daleko od vodećih igrača Samsunga i Applea.

Statističke brojke možete vidjeti u tabeli niže – podaci se odnose na 2015. godinu, u odnosu na godinu dana ranije.

Zanimljive podatke je objavio IDC uspoređujući prodaju vodećih pet proizvođača iz kojeg su vidljivi neki zanimljivi trendovi. Primjerice, Samsung je u posljednje četiri godine izgubio gotovo 50% svog tržišnog udjela. I Apple je u padu no prošle su godine ostvarili rast tržišnog udjela, što je zanimljivo.

Lenovo je nešto pao, no zanimljiv je Huawei koji je u periodu od 2012-2015. godine udvostručio svoj tržišni udio. Ipak, najveći “hit” je svakako Xiaomi čiji je tržišni udio upeterostručen. Čini se i kako kupci sve više kupuju one “druge” smartfone (Others). Sami pogledajte kako situacija stoji na tabeli niže.

Slijedeća tabela donosi pregled Top 10 proizvođača u protekle dvije godine (2014-2015) s projekcijom za 2016. godinu (TrendForce). Ovdje možemo vidjeti još neke zanimljive igrače kao što su LG na šestom mjestu, a slijede TCL, Oppo, Vivo i ZTE. Zanimljiva tabela za pogledati.

I na kraju donosimo zanimljivu GfK SE analizu u kojoj su prikazali prodaju pametnih telefona po kontinentima, što nam se također čini kao vrlo zanimljiv podatak. Prva tabela se odnosi na usporedbu 2014-2015. godine, a druga na prodaju u 2015. godini uz projekciju na 2016. godinu.

Puno zanimljivih brojki, morate priznati… :) Šteta što se ne može pronaći proširenija lista, jer gotovo polovicu čine “ostali” proizvođači i taj je postatak u porastu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.