Koji je najbrži Internet u Hrvatskoj? Vipnet s 120 Mbps. Teoretski?

Fotografija članka: Koji je najbrži Internet u Hrvatskoj? Vipnet s 120 Mbps. Teoretski?

Zahvaljujući novom standardu u prijenosu podataka, takozvanom EuroDOCSIS 3.0, Vipnet ima najbrži Internet u Hrvatskoj – 120 Mbps. Prolazi li to zaista i u praksi?

Oglas

Zahvaljujući novom standardu Vipnetova hibridna optičko-kabelska odnosno HFC (Hybrid Fiber Coaxial) mreža može propustiti brzinu do 120 Mbps. Činjenica je da i vi možete danas zatražiti ponudu za ekstra-brzi Internet kod Vipneta, no ako nas pitate to je samo – teoretski.

Kao što je to navedeno u službenom Vipnetovom priopćenju, za krajnje korisnike ovo predstavlja mogućnost superbrzog prijenosa velikih količina podataka.  Kako nadalje spominju u priopćenju, nove tarife s brzinama prijenosa podataka do 120 Mbit/s u Vipnetu su dostupne već od 600 kuna za korisnike bez ugovorne obveze, uz ugovornu obvezu na 12 mjeseci te po posebnim promotivnim cijenama uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca sve do 31. prosinca.  Za B.net korisnike opcija superbrzog interneta dostupna je uz ugovornu obvezu od 12 mjeseci već od 596 kuna.

No, pitanje je da li to današnja infrastruktura može podnijeti. Naime, kablovska infrastruktura pogotovo u centru Zagreba je vrlo loša, pa i ako želite imati tu brzinu i ako su u Vipnetu voljni ponuditi vam tu brzinu, vjerojatno je nećete realizirati. Brzina Interneta u prvom redu ovisi o parici na kojoj se inače spajate na Internet. Ako vaša kuća ili zgrada ima optiku koja se proteže do Vipnetove centrale neće biti problema, no ako imate klasičnu bakrenu paricu (kakvu ima velika većina) tada o tome samo možete sanjati (pogotovo ako je vaša lokacija udaljena više od kilometra od čvorišta).

Ako nas pitate, ima li Vipnet najbrži Internet u Hrvatskoj – ima, ali teoretski. U praksi – uglavnom ne. Savjet – provjerite prvo s vašim trenutnim operaterom kolika je maksimalna propusnost vaše parice, o tome sve ovisi :)

najbrži Internet u Hrvatskoj

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.