Koje vam veličine odgovara tablet, od 8-11 inča… ili vam ne treba?

Fotografija članka: Koje vam veličine odgovara tablet, od 8-11 inča… ili vam ne treba?

Koji tablet odabrati? Ili još bolje – koje veličine ekrana? Je li to važna karakteristika? Čini nam se da je, a sada ćemo vam to i objasniti.

Oglas

U naslovu namjerno nismo naveli veličinu ekrana od 7 inča, jer su to pomalo “out” modeli, sve se više traže oni veći modeli od 8-11 inča, pa i veći. I tu dolazi do izražaja ona naša priča od prije više od dvije godine kada smo najavili kako su budućnost , te koja su istovremeno i tablet i laptop. Tada su nam se smijali, no sve je došlo na svoje – danas je vrijeme mobilnih uređaja, no ne bilo kakvih.

Ono što nam treba su uređaji koji su multifunkcijski, odnosno koji mogu poslužiti za više toga. Bilo bi savršeno kada bi mogli u jednom uređaju imati i tablet,i laptop, i ekran osjetljiv na dodir, i još štošta. E, pa, takvi uređaji su danas praktički naša svakodnevica i možete ih naći na svakom koraku, od onih jeftinijih do skupljih.

E, sad, postavljamo si sami pitanje – koja je veličina ekrana idealna? Manji su lakše prenosivi, ali su – manji. Veći su veći, ali su i teži. Koji odabrati, ali bitno je da je to 2-u-1 uređaj, prijenosnik s odvojivim ekranom.
U nastavku ćemo vam samo ukratko “prognozirati” što nas očekuje u slijedećih nekoliko mjeseci.

Tableti s ekranom od 8 inča (dijagonala 20,32 centimetara)

Radi se o praktički novoj kategoriji tablet uređaja, u prvom redu onih na Windows 8 operativnom sustavu (ili Windows 8.1). Nazivaju ih još i Windows Small Screen tableti, a rade na novim Intel Atom Baytrail procesorima, uglavnom imaju rezoluciju od 800×1280 točaka. Po snazi su osjetno slabiji od prijenosnih i stolnih računala, ali im je i cijena relativno niska, oko 300 dolara. Navodno će im cijena oko Božića 2013 biti i manja od 250 dolara.

Tableti s ekranom od 10 inča (dijagonala 25,40 centimetara)

Ako se sjećate od prije nekoliko godina, radi se o nekada popularnim netbook malim prijenosnim računalima koji su nekako tiho došli i tiho otišli (jedan od značajnijih predstavnika bio je Asusov Eee PC). Zamijenili su ih nešto veći ultrabook prijenosnici i tableti od 10 inča, koji polako dobivaju i produžetak, a to je tipkovnica. I tako nastaju pravi hibridi, odnosno 2-u-1 uređaji. Neki od zanimljivijih modela svakako je i Microsoft Surface Pro 2 koji je pravi primjer 10 inčnog tableta s tipkovnicom, a na kojem možete prilično ugodno odraditi i posao. Svaka čast Androidima, ali no su još uvijek “igračke” namijenjene za neke druge stvari, dok Windows temeljeni uređaji su više poslovno orijentirani. Uz 10 inčni ekran imaju brze SSD diskove, Intel Core i5 procesor, te ekrane osjetljive na dodir i s Full HD rezolucijom. Možete ih koristiti i za posao, ali i za zabavu. U narednih nekoliko mjeseci pojavit će se pregršt tableta/laptopa, odnosno 2-u-1 uređaja različitih proizvođača (Toshiba, Asus,…) koji će imati ovakve karakteristike. Malo nas još muči cijena, no i to će doći na svoje. Još uvijek su jači klasični ili ultra-prijenosnici, koji su i teži i veći.

Tableti s ekranom od 11 inča (dijagonala 27,94 centimetara)

Već ozbiljniji uređaji, prilično jaki, obično težine oko jednog kilograma, s dugotrajnom baterijom, tipičan primjer je Sony VAIO Pro 11 ultrabook, ili Acer Aspire V5-122P, ili Dell Venue 11 Pro. Kao što i sami možete zaključiti manji su i lakši od klasičnih ultrabookova, a veći i jači od klasičnih tableta. No, možda je upravo to ono što vam treba. Problem je samo cijena, koja zna biti poprilična. Windows 8 i tu će prevladavati, naravno ako govorimo o poslovnom svijetu, i vjerujemo kako će biti vrlo popularni jer su lako prenosivi i dovoljno jaki za svakodnevni posao. No, ako niste rob male težine, za manje ćete novca dobiti puno moćniji prijenosnik. Istina, teži je barem dvostruko i više troši struje, ali rade odlično. Na vama je izbor.

I, koji biste vi odabrali? Ili još bolje – što bismo vam trebali preporučiti? Odgovor je jednostavan – živimo u Hrvatskoj i nemamo puno izbora, ovisimo o novcu s kojim raspolažemo, pa tako i biramo. Ne biramo ono što zaista želimo nego ono za što imamo novca. Griješe oni koji misle da se u Hrvatskoj pretežno kupuju skupi modeli, to je sve malo previše napumpano za što smo uglavnom krivi mi mediji, ali realnost je ipak malo drugačija.

Ipak, ono što ćemo vam reći je neka naša općenita preporuka, ovisno o veličini ekrana.

Koji uređaj odabrati

8 INČNI – preporučujemo ih stalnim putnicima, avanturistima, surferima (da, i na valovima!), onima koji su često po hotelima i koji vole fleksibilnost i brzinu. Za takav ćete uređaj trebati izdvojiti od 299-399 dolara i za taj novac možete dobiti prilično solidan uređaj koji će vam poslužiti i za posao i za zabavu.
Primjer: Dell Venue 8 Pro

10 INČNI – vrlo zanimljiva veličina ekrana, vrlo popularna za 2-u-1 uređaje. Više za one tablet fokusirane, a odlična zamjena za netbook. Može dobro poslužiti i onim a koji imaju stolno računalo, oni će željeti više procesorske snage u ovim mališanima.
Primjer: Microsoft Surface Pro 2

11 INČNI – možemo reći i prvi pravi ulaz u moćnije laptope i tablete, s odličnim ekranima i tipkovnicama, trebali bi zadovoljiti veliku većinu u prvom redu poslovnih korisnika. Vrlo su ugodni za rad u svim “pozama”, ne samo na stolu :)
Primjer: Sony Vaio Tap 11

Evo, to su neka naša razmišljanja s kojima se možete a ne morate složiti. Na kraju krajeva, ipak ćete o (ne)kupovini odlučiti vi, mi smo se samo malo poigrali s našim razmišljanjima i iskustvo. Ipak , složit ćete se s nama ako kažemo da je u ovom slučaju bitna i veličina i tehnika :)

Koji uređaj odabrati

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.