Koja je microSD kartica najbolja za vaš pametni telefon ili tablet?

Fotografija članka: Koja je microSD kartica najbolja za vaš pametni telefon ili tablet?

Vjerojatno jedan od najčešćih “dodataka” koje kupujete za svog mobilnog ljubimca, uz naravno silikonsko kućište, je i dodatna memorijska (microSD) kartica. Koju odabrati, jeftiniju, skuplju, bržu, poznatiji brend?

Oglas

Ako vam je mobilni uređaj (smartfon ili tablet) jedini uređaj s kojim se povezujete na Internet, tada vam je svaka karakteristika važna, pogotovo interna memorija. Ako imate i računalo sve ono što ne koristite možete prebaciti na tvrdi ili SSD disk računala, no ako ga nemate onda ste u problemima.

Zašto vam treba microSD kartica?

Postoje dva rješenja – kupiti smartfon s puno interne memorije što je skuplje rješenje ili kupiti microSD karticu kao jeftinije rješenje. Naravno, uvjet je da vaš mobilni uređaj ima microSD ulaz. Ako nema, tek ste onda u problemima.

Ili još bolje – što sve volimo staviti na mobilni uređaj? Praktički sve – glazbu, filmove, privatne i poslovne dokumente, video igre, te vaše fotografije i video uratke (do 4K). Sve to treba negdje smjestiti. I opet ponavljamo – ako vam je smartfon ili tablet jedini uređaj koji imate, nemate puno izbora – kupit ćete microSD karticu. E, sad je pitanje – koju?

Ono što bi bilo dobro prvo napraviti je provjeriti koliko veliku microSD karticu podržava vaš uređaj, do koliko megabajta. Nadalje, morate znati gdje je “ubosti”. Novi smartfoni imaju i nove “hibridne” sustave za SIM i microSD kartice, i to bi možda trebalo uzeti u obzir, ali to nije dio ove priče. Spominjemo to tek toliko da znate.

Što treba uzeti u obzir?

Više je parametara koji su onako na prvu važni prilikom kupovine microSD kartice. Prvo ćete vjerojatno obratiti pažnju na kapacitet i cijenu, i to je ok. No, često se zanemaruje brzina kartice. Naime, spore microSD kartice mogu dodatno usporiti smartfon, pa onda oni neuki nerijetko okrivljuju proizvođača smartfona zbog usporenja rada uređaja, a ne znaju da im je spora microSD kartica “udavila” mobilni uređaj.

Zapamtite – brzina je itekako bitna. Logično, brže kartice su i skuplje, nije to napravljeno bez veze.

SDHC ili SDXC?

SDHC znači “Secure Digital High Capacity”, dok SDXC znači “Secure Digital Extended Capacity”. Vjerojatno vam prijevod za ovo ne treba, no ono što trebate znati je kako neke značajne razlike između ove dvije vrste kartica baš i nema, u prvom redu razlika je u kapacitetu – SDHC microSD kartice su manjeg kapaciteta, od 2 GB do 32 GB, dok su SDXC microSD kartice većih kapaciteta, od 32 GB do 256 GB. Možda ima i većih kapaciteta, ali ovo objašnjavamo čisto da steknete dojam o čemu se radi.

Čemu služi – klasa (Class) i UHS?

Opet neke nejasne oznake. Ali stvar je vrlo jednostavna. Klasa (Class) označava minimalnu brzinu prijenosa podataka microSD kartice u MB/s (megabajta u sekundi). UHS je kratica za Ultra High Speed što možemo prevesti kao kartice s većim brzinama.

Evo nekih okvira:
– Class 2 – 2 MB/s
– Class 4 – 4 MB/s
– Class 6 – 6 MB/s
– Class 8 – 8 MB/s
– Class 10 – 10 MB/s
– UHS 1 – 10 MB/s
– UHS 3 – 30 MB/s

To je teorija, a u praksi su stvari sasvim drugačije. Naime, klase microSD kartica su danas puno “naprednije”, takod a su njihove brzine višestruko veće. Primjerice, microSD kartice Class 10 mogu imati brzine i do 95 MB/s, a UHS kartice jure brzinama i do 312 MB/s. Naravno, govorimo o čitanju odnosno zapisivanju podataka.

Application Performance Class – što je to?

Mnogima je ovaj pojam novost. Naime SD Association je nedavno predstavio novi standard koji se upravo tako zove – App Performance Class, više o njemu možete pronaći na . Radi se o nekoj vrsti standarda koji definira koje su microSD kartice bolje prilagođene za korištenje u smartfonima i tabletima.

Primjerice, oznaka A1 znači kako microSD kartica može podnijeti 1.500 IOPS-a za čitanje odnosno 500 IOPS-a za zapisivanje podataka (IOPS – input-output access per second). Kažu kako su ove brojke idealne za brzi svakodnevni rad aplikacija i video igara. Isto tako, ove microSD kartice bi trebalo ozbiljno uzeti u obzir pogotovo ako ih namjeravate pretvoriti u internu memoriju, a što omogućuje Android 6.0 Marshmallow. O tome smo detaljno pisali, stručan termin je – ili u slobodnom prijevodu “prilagođena memorija”.

I na kraju – koju microSD karticu odabrati?

Nije teško zaključiti kako bi trebalo kupiti najbržu karticu, no one su u pravilu i najskuplje. Koliki kapacitet uzeti, to sami odlučite – što više to bolje, ali i tu cijena igra ulogu. Probajte pronaći microSD karticu s najboljim odnosom karakteristika i cijene, a tu utjecaja može imati i proizvođač, odnosno njegova reputacija i pouzdanost.

Dobro je provjeriti i kolika je garancija ako se nešto dogodi s karticom. Nije svejedno i gdje kupujete, jesu li dućan ili webshop pouzdani, prodaju li provjerenu robu, a ne neku “falš” robu pod brend imenima. Kada spominjemo imena proizvođača, ako odaberete SanDisk, Lexas, Kingston, Samsung ili Lexar, sigurno nećete pogriješiti.

Ovisno o kapacitetima i brzinama, cijene mogu varirati od 15$ (100-tinjak kuna) pa sve do recimo 200$ (oko 1.400 kuna). Ono što bi vam mogli preporučiti je – bolje uzeti bržu nego veću microSD karticu, a po mogućnosti neka bude neko poznato ime. To će vas nešto više koštati, no vaš će vam pametni telefon ili tablet biti itekako zahvalni, a svoje će vam zadovoljstvo vratiti većom brzinom rada.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.