Koja je budućnost reCAPTCHA-e?

Fotografija članka: Koja je budućnost reCAPTCHA-e?

“Ukucajte kod sa slike” postaje stvar prošlosti

Oglas

CAPTCHA je postala standard mnogim web stranicama. Unos nekoliko znakova sa slike ne stvara veći problem dok su znakovi čitljivi. Danas smo većinom toliko CAPTCHA ispunili da lakše nego ikad prepoznajemo one teže čitljive.

Ipak, CAPTCHA i dalje nije najsretnije rješenje. Prvi je problem što zna ponekad prilično usporiti proces (pogotovo kada je jedno slovo/znak zbilja teško čitljivo), a drugi je problem što je nekima to skoro pa nemoguć zadatak. Postoje CAPTCHA-e koje se temelje na bojama koje daltonistima predstavljaju ozbiljne probleme, a one s distorzijama muče disleksičare.

Google je prije pet godina kupio tvrtku reCAPTCHA koja je bila tada možda najinovativnije rješenje. Tražila je od korisnika da unesu dvije potpuno samostalne riječi koje su malo teže čitljive jer su uzete, odnosno skenirane iz starijih novina i knjiga. Kao posljedica toga, riječ je često bila teže čitljiva zbog izlizane tinte, izblijedjele boje i slično. Traženu riječ je u pravilu bilo nemoguće pročitati OCR-om (Optical Character Recognition) upravo zbog tih problema.

Ponuđeno rješenje je stvarno zaživjelo jer je Google tom tehnologijom uspijevao prepoznavati i stvari iz okoline na Stree View i Google Kartama.

No, kako je vrijeme prolazilo, tako je i tehnologija davala i nova rješenja, odnosno probleme. Naime, Google je nedavno da su danas dostupni napredni programi koji mogu s preciznošću većom od 99,8% pogoditi koje se riječi nalaze u CAPTCHA-i. I tako je nastala noCAPTCHA.

Punim imenom noCAPTCHA reCAPTCHA je sustav kojim korisnik može potvrditi da nije robot jednostavno kliknuvši na tipku “Ja nisam robot”.

Iako ovo zvuči kao najlošije rješenje jer bi spammeri trebali probiti ovo u sekundi, istina je sasvim suprotna. Google promatra ponašanje korisnika (ili bota) kroz cijelo vrijeme trajanja postupka unosa podataka. Velika većina bi zbog toga trebala samo kliknuti potvrdno na danu kućicu, dok će manji broj korisnika morati i dodatno odgovoriti. Temeljem promatranja ponašanja korisnika prije i poslije klikanja na kućicu, sustav zaključuje jeste li čovjek ili bot. Ako sustav zaključi da ste robot, dodatno pitanje koje morate proći će se temeljiti na CAPTCHA-i poput sljedećeg primjera.

Prva testiranja na WordPress stranicama daju izvrsnu rezultate s točnošću prepoznavanja od preko 80% u prvom krugu. Pogledajte i kratki Googleov promotivni film:

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.