Ključ boljeg bežičnog punjenja leži u kvantnoj mehanici

Fotografija članka: Ključ boljeg bežičnog punjenja leži u kvantnoj mehanici

U teoriji je bežično punjenje idealno jer rješava problem žica posvuda i jednostavno je za korištenje jer samo stavite uređaj kojeg želite puniti na pločicu punjača, no ipak morate ostaviti uređaj na punjaču.

Oglas

Znanstvenici su sada možda pronašli rješenje kako više ne biste morali ostaviti vaš pametni telefon ili neki drugi uređaj na punjaču kako bi se punio i to koristeći principe kvantne mehanike.

Trenutno bežično punjenje koristi elektromagnetsku indukciju za punjenje na vrlo kratke udaljenosti pa vaš telefon mora ostati u neposrednoj blizini ploče bežičnog punjača kako bi se punila baterija.

Ali Shanhui Fan i tim sa sveučilišta Stanford su u čuvenom Nature magazinu objavili članak koji detaljno opisuje sustav za bežično punjenje na metar udaljenosti te se uređaji mogu pomicati i okretati za vrijeme punjenja bez ometanja prijenosa električne energije.

Ovakav sustav koristi principe kvantne mehanike za robusni bežični prijenos energije pomoću nelinearnog paritetno-vremenski simetričnog strujnog kruga. Tako bi se mogao kreirati punjač koji ima samo-podešavanje protoka struje između odašiljača i prijemnika. Struja se automatski namješta kako bi se osiguralo ravnomjerno i neprekidno punjenje.

Dug je još put prije nego će ova tehnologija biti dostupna u širokoj proizvodnji, ali je svakako ohrabrujući prvi korak. Na kraju bi upravo ta tehnologija mogla biti upotrijebljena za napajanje na veće udaljenosti, a znanstvenici se nadaju i solarnim panelima postavljenim van Zemljine atmosfere koji bi se koristili za veće iskorištenje pri proizvodnji struje.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.