Kirurzi koriste 3D pisače kako bi se pripremili za složenu operaciju srca

Fotografija članka: Kirurzi koriste 3D pisače kako bi se pripremili za složenu operaciju srca

Polako ali sigurno, 3D pisači počinju sve više ulaziti u naše svakodnevne živote. Od automobila na daljinski pa sve do istraživanja svemira, mogućnosti primjene su vrlo široke. Također i u medicini.

Oglas

Upravo medicina i zdravstvo nerijetko prihvaćaju novu tehnologiju. Kompanija zahvaljujući 3D tehnologiji ispisa može izraditi umjetne dijelove za tijelo za amputaciju ili transplataciju. Najnoviji primjer vezan je uz 4-godišnju djevojčicu koja mora ići na operaciju srca, a o kojoj joj ovisi život. Mia Gonzalez se od rođenja bori s problemima srca i respiratornog sustava. Doktori su joj dijagnosticirali astmu, no pogrešno. Problem je u dvostrukoj aorti koja ometa normalan rad srca.

Rješenje je vrlo složena i riskantna operacija koja bi se trebala izvesti u Nicklaus Children bolnici u Miamiju. Upravo se u toj bolnici koriste 3D pisači kako bi napravili replike ljudskih organa, a koji omogućuju liječnicima njihovo bolje proučavanje prije same operacije. Čini se kako je taj postupak prilično uspješan.

Dr. Redmond Burke, a koji upravo radi na liječenju male Mije, objasnio je kako će i na koji način iskoristiti snagu 3D pisača u svom poslu. Do sada su uz pomoć ove tehnologije uspješno izliječili čak 25 pacijenata sa srčanim tegobama.

Svakako pogledajte video u nastavku, bit će vam sve jasnije.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.