Kino – robotski ‘kinetički’ nakit za dinamičnu modu

Fotografija članka: Kino – robotski ‘kinetički’ nakit za dinamičnu modu

Projekt Kino sa MIT-a, inspiriran je “živim nakitom” odnosno raznim velikim bubama i insektima koji se u nekim kulturama nose kao ukrasi na odjeći.

Oglas

Iz MIT-ovog Media Laba napravili su robote otprilike veličine dlana koji se pričvrste na odjeću putem magneta, predstavili su rezultat ovoga projekta na kojemu rade već godinu dana i demonstrirali različite funkcije ovih kukcolikih robota.

Za sada je većina ovih funkcija estetskog karaktera, a ime Kino uzeto je kao kratica za “kinetički” jer se roboti kreću, rekonfiguriraju i pri tom stvaraju različite uzorke, a dizajn odjeće se na taj način stalno mijenja. Na nekim površinama, roboti mogu i gravirati vidljive oblike prilikom pomicanja.

Iz Media Laba istražuju i neke druge neestetske funkcije, predviđaju kako će roboti biti modularni, a korisnici bi mogli staviti različite senzore i značajke ovisno o potrebnoj funkcionalnosti. Primjerice na kaputu bi ovisno o temperaturi roboti mogli spustiti kapuljaču. Ili se približiti licu kada vas netko zove kako bi mogli razgovarati putem Kino robota, uštipnuti vas kad primite notifikaciju i slično.

“Razmišljamo o nosivim uređajima kao o osobnim asistentima” – rekla je Cindy Hsin-Liu Kao, članica tima – “u budućnosti bi ovi roboti mogli imati vlastiti um te naučiti o vašim nacikama, profesionalnom stilu i slično, a ako ih dodatno smanjimo lako će se stopiti u odjeću koju nosite”.

Veličina je trenutno najveći nedostatak jer su Kino roboti preveliki da bi bili praktični, a unatoč velikom tijelu ni baterija nije jača strana (oko 45 minuta na jednom punjenju). Trenutno tim radi na ispravljanju tih komplikacija i ugradnji bežičnog punjenja u odjeću, kako bi roboti sami mogli otići na punjenje te se napunjeni vratili na predviđeno mjesto.

Prema Hsin-Liu Kao odlučili su se udružiti sa dizajnerima i pokazati neke moguće primjene ovih robota, jer su ih do sada ljudi percipirali kao “zaista jezive”. Što vi mislite? Napišite u komentaru.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.