Kinezi vole klonove Google-a, Facebook-a, Youtube-a, PayPal-a i drugih globalnih servisa

Fotografija članka: Kinezi vole klonove Google-a, Facebook-a, Youtube-a, PayPal-a i drugih globalnih servisa

Kinezi vole klonove Google-a, Facebook-a, Youtube-a, PayPal-a i drugih globalnih servisa

Malo ljudi izvan Kine je čulo za Youku , servis za gledanje i dijeljenje video sadržaja. Kina živi u paralelnom cyber prostoru , i 90% korisnika Interneta preferira tzv. klon stranice globalnih web stranica. Svijet plaća preko Paypal-line, Kina koristi Alipay . Milijuni se svakodnevno koriste chat on-line s ICQ, ali preferiraju QQ kineski. Baidu, je tražilica broj 1. Kopija je Google, sa čistim izgledom zaslona, uzima 60% tržišta. Samo 25 % onih koji pristupaju Internetu, koristi Google.

Ključni razlog za neuspjeh globalnih imena leži u nekoliko razloga. Prvo, prema Kineskim medijima, novim korisnicima se u devet od deset slučajeva , preporuča korištenje tražilice Baidu. Kaixin šalje e-mail svima registriranim korisnicima na MSN kontakt liste, mameći korisnike da se pridruže svojim prijateljima, jer su već dio te mreže. Jezik , također igra važnu ulogu u kineskim web stranicama i njihovoj ‘popularnosti. Njihova online adrese se lako pronalaze, jer većina URL-ova su kineska imena. Kineski korisnici nisu vješti u engleskom jeziku , imaju problema s pravopisom, tako da uglavnom i sami izbjegavaju stranice engleskog govornog područja. Korištenje jednostavnih i privlačnih kineski riječi kao brand imena – poput Kaixin ( "sretan") i Taobao ( "blaga pretraga"), dodatno pomažu u identifikaciji branda. Kineski web stranice također su bolje usklađeni s lokalnim ukusima i sklonostima. Youku je pakiran sa Kineski m dramskim serijama, Hollywoodskim sitcomom i popularnom Singapurskom sapunicom Little Nyonya. Za razliku od velikih globalnih giganata, kineska web-mjesta imaju manje problema s pitanjima autorskih prava. Kina je vrlo fleksibilna u zakonima autorskih prava.

Kinezi vole klonove Google-a, Facebook-a, Youtube-a, PayPal-a i drugih globalnih servisa

Osim gore navedenog, Google, YouTube i Wikipedia su bili u nekoj točki blokirani od strane Great Firewall of China. Drugim riječima, kineska vlada tretira kineske informacijske i komunikacijske tehnologije i njihove kompanije kao više ‘politički pouzdane’. Cenzura usporava brzine preuzimanja međunarodnih lokacija puno više nego za lokalne web stranice.

Autor: Sanja Ledinek

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.