Kineski smartfoni dominiraju tržištem, zašto uopće nismo začuđeni?

Fotografija članka: Kineski smartfoni dominiraju tržištem, zašto uopće nismo začuđeni?

Sve se proizvodi u Kini, sve dolazi iz Kine. Tek je 3 brenda među 14 najprodavanijih, a koji nisu kineski – Samsung, Apple i LG.

Oglas

Tabela koju potpisuje IC Insights, američka kompanija koja se bavi istraživanjem tržišta poluvodiča, prikazuje podatke o prodaji pametnih telefona u posljednje tri godine (od 2014-2016). Prema ovom izvoru, čak 11 kineskih kompanija smjestilo se među prvih 14 najvećih proizvođača pametnih telefona. No, kako to izgleda u brojkama i postocima?

Prema postocima rasta u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu najveće brojke su zabiljećili Oppo i Vivo koji imaju rast od 88% odnosno 89%. Tu možemo ubrojiti i Gionee koji je rastao za više od polovice, Huawei koji je rastao za trećinu, kao i Asus za četvrtinu.

Na ljestvici negativnih postotaka vodi LeEco s padom od -30%, čini se kako njihov brak s Coolpadom nije urodio plodom. Ne piše se dobro niti Lenovu koji bilježi pad od -28% unatoč obećavajučem braku s Motorolom. Treći gubitnik je Xiaomi koji je u padu za -25%, čini se kako se njihova politika “razvodnjavanja” modela s oznakama “X” i “A” (Redmi, Redmi Note) baš nije svidjela kupcima – naprotiv, zbunila ih je. Njihov drugi problem je MIUI sučelje koje je u biti odlično, no još uvijek brljaju s “kineskim”, “globalnim” i “međunarodnim” inačicama OS-a.

Pad prodaje bilježe i dva vodeća svjetska brenda, Samsung i Apple, kojima se prodaja smanjila za 4% odnosno 7%.

Čini se kako Oppo i Vivo, inače u vlasništvu BBK Electronicsa, najviše mogu trljati ruke. Istina, njihova prodaja je još uvijek mala u odnosu na vodeće, ali i to se sve može promijeniti za nekoliko godina. Najveći uspjeh postigli su svojim smartfonima s jakim selfie kamerama. Odlično ide i brendu Gionee koji velik broj svojih uređaja prodaju u Indiji gdje su i jedan od najpopularnijih brendova.

Sami analizirajte ostale kompanije na tabeli niže i kako se snalaze na globalnom tržištu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.