Kineski radnici plaćaju visoku cijenu za iPhone

Fotografija članka: Kineski radnici plaćaju visoku cijenu za iPhone

Nažalost, dio njih je  već  mjesecima u bolnici ili su izvršili suicid nakon što su bili izloženi  štetnim kemijskim sredstvima kako izvještavaju razni mediji širom svijeta.   Novinari Australian Broadcasting Corporation,  uspjeli su doći prije nekoliko dana do pet žena koje se nalaze, ili su se nalazile u bolnici u Suzhou,  zbog nemogućnosti kretanja uzrokovanog oštećenjem nervnog sustava, a  nakon što su  bile stalno izložene n-hexanu za vrijeme svog rada u Appleovoj tvornici-dobavljaču.

" Prvi simptomi, otežano disanje bili su prilično očiti. Ubrzo zatim je došlo do ukočenosti ruku i sve intenzivnijeg otežanog hoda, sve do nemogućnosti potpunog kretanja ",  izjavila je jedna od žena.  Ona je koristila n-heksan otapalo za čišćenje uređaja i stavljanje logoa na proizvode. U izvješću se navodi kako je druga žena bila u bolnici više od šest mjeseci nakon rada u skučenom i loše ventiliranom tvorničkom prostoru. 

Apple, naravno sve negira i tvrdi kako njihova tvornica u Suzhou radi prema strogim zahtjevima o zaštiti na radu, kao i u drugim njihovim tvornicama širom svijeta.

Tijekom 2009, više desetaka radnika u Suzhou tvornici,  podružnici tajvanske tvrtke Wintek razbolilo se je od izloženosti n-heksana. Wintek je kasnije zaustavio svako korištenje kemijkalija  na proizvodnoj liniji. 

Dio aktivista za prava radnika  zabrinut je oko stanja u kineskoj tvornici za proizvodnju iPhonea, tvrdeći da su milijuni radnika izdržati dugo vremena radeći za niske plaće, nerealne norme i  skoro nikakvu zaštitu na radu. Tajvanska tvrtka Foxconn, koja proizvodi elektroničku robu za Apple i druge zapadne tehnološke tvrtke uočila je znatan val samoubojstava u svojim  kineskim podružnicama  ove godine.

I na kraju ovog članka mislim da su neki pronašli odgovor na pitanja iz uvoda. 
 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.