Kineska nacionalna televizija otkrila grešku u Galaxy smartphoneima

Fotografija članka: Kineska nacionalna televizija otkrila grešku u Galaxy smartphoneima

U 24-minutnom prilogu drugi program kineske nacionalne televizije CCTV otkrili su kako modeli serija Samsung Galaxy S i Note imaju hardversku grešku.

Oglas

U video prilogu koji je na kineskom jeziku objašnjeno je kako se radi o hardverskim greškama koje rezultiraju naglim gubljenjem “snage” u bateriji, tako da korisnici moraju izvaditi bateriju i ponovo je vratiti u mobilni uređaj prije nastavka rada, što može rezultirati i trajnim oštećenjem uređaja.

Problem je u stvari bug u koji može prouzrokovati fizičko oštećenje eMMC čipa koji se nalazi integriran na matičnoj ploči. Ukoliko vas zanima je li i vaš Galaxy ili Note u “problemima” postoji aplikacija na koja postoji još od veljače i to provjerava. Pogledali smo na Playu i zaista ta aplikacija postoji – skinuta je između 100.000 i 500.000 puta.

Novinar CCTV-a je zavirio i u Samsungov servisni centar sa skrivenom kamerom, gdje je serviser zaista izjavio kako ova greška nije pokrivena garancijom. Zanimljivo… :) Iako su uređaji još uvijek pod garancijom, u emisiji je spomenuto kako Samsung odbija popraviti ovaj kvar, koji inače košta između 131$ i 328$.

Priča je prilično zanimljiva i ono što je otkrila kineska nacionalna televizija pokazuje kako južnokorejski Samsung nije nedodirljiva kompanija, iako u medijima (pogotovo hrvatskim!) nećete pronaći niti jednu negativnu “karakteristiku” niti kompanije niti uređaja. Pomalo neugodno iznenađuje odnos Samsunga prema njegovim kupcima, kako etički tako i profesionalno.

Iako je u prilogu navedeno kako se ovaj “problem” odnosi na sve Samsungove modele, to nije glavna “težina” ove vijesti. Ono što je zaključak ove priče je kako Samsung pokušava smanjiti svoju odgovornost, a što im istovremeno smanjuje i troškove. U suprotnom bi trebali napraviti besplatni servis koji poprilično košta.

Nije Samsung bio jedini na udaru kineske televizije. CCTV je još u ožujku objavio je kako je i Apple imao ozbiljnih problema sa svojim uređajima. Pri tome su kineskim korisnicima u njihove uređaje ugrađivani rabljeni dijelovi, dok su na drugim svjetskim tržištima u uređaje ugrađivani novi dijelovi ili su jednostavno uređaji uredno zamijenjeni novim.

Već godinama govorimo kako svaki mobilni i drugi uređaj ima svoje vrline i mane, ne postoji savršeni uređaj, što redovito pokazujemo na našim testovima. No, bit svega je da potencijalni kupci dobiju objektivnu sliku o uređajima, koliko je god to moguće.

Jesu li ove vijesti koje je objavio kineski CCTV vođene i nekim drugim razlozima? Vjerujemo da jesu. Konkurencija na tržištu mobilnih uređaja je doslovno brutalna, borba se vodi za svaku zemlju, za svakog kupca. Vjerujemo kako je napad CCTV-a na Apple bio djelomično i politički motiviran, a na Samsung više ekonomski.

Ovo možeta slobodno shvatiti i kao borbu za tržište i preko televizije. Bez obzira sve, treba spomenuti kako je Samsung jedan od najpopularnijih brandova u Kini i samo u prvoj polovici ove 2013. godine prodali su više od 15 milijuna uređaja. Je li ova informacija o otkrivenom problemu istinita, u to ne sumnjamo. Kinezi su jednostavno otkrili problem, javno ga objavili i to je legitimno. Na sličan način se i Samsung može boriti protiv eventualnih “problema” u kineskim mobilnim uređajima. U rati u ljubavi sve je dozvoljeno, a ovo je svojevrstan rat za kupce i tržište, zar ne?

Nekako nam se čini kako je ljepše da to kompanija sama predvidi i prizna pogreške, te ih se potrudi što prije ispraviti. U ovom slučaju koji je prije nekoliko sati objavila kineska nacionalna televizija govori kako se Samsung u ovoj situaciji nije najbolje snašao, te je pokazao je kako ipak nije nedodirljiv. Nadamo se kako će naučiti iz svoje pogreške i drugi puta drugačije reagirati. Sjetite se samo Toyote i njihovih automobila prije nekoliko godina i kako su Amerikanci japansku kompaniju brutalno “oprali” zbog serijskih grešaka na automobilima. Japanci su se ispričali, popravili greške (na svoju štetu!) i – preživjeli.

Ako razumijete kineski :) možete pogledati izvorni video na .

Kineska nacionalna televizija otkrila grešku u Galaxy smartphoneima

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.