Kina se rješava Microsofta u vladinim institucijama

Fotografija članka: Kina se rješava Microsofta u vladinim institucijama

Kina je izdala obavijest krajem prošlog tjedna u kojem se ističe zabrana korištenja Microsoftovog operacijskog sustava, Windows 8, na svim vladinim računalima.

Oglas

Državna novinska agencija, Xinhua, izvijestila je danas javnost da se ovaj potez donio zbog nedavne Microsoftove obavijesti da prekida podršku za svoj XP operativni sustav. Naime, Windows XP naširoko se koristi u Kini gdje prema podacima Xinhua drži 70 posto tržišnog udjela u zemlji. Microsoft je pak obavijestio korisnike legendarnog XP-a da će sigurnosne postavke ažurirati do 14. srpnja 2015., ali će redovni korisnici zaprimiti obavijest da operativni sustav više nije siguran.

Čini se kako se kineske vlasti ne osjećaju sigurno i sumnjaju u sigurnost svojih računala, dok im se nikako ne sviđa ovisnost prema samo jednoj kompaniji koja omogućava pružanje podrške. Tako su kineske vlasti odlučile da je bolje spriječiti nego liječiti i odustati od novog Microsoftovog operacijskog sustava.

Ovo je definitivno veliki udarac za Microsoft, koji će posljedice osjećati i na poslovnom polju zbog povezanosti kineskih tvrtki s vladinim operacijama. Kinezi alternativu vide u računalima baziranim na Linux operacijskom sustavu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.